Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság

2022. november 5. 12:00
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.

Minden nemzet természetes létállapota a szabadság és minden ember természetesen szabadnak születik, mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Veszprémben péntek délután, amikor a bakonyi megyeszékhelyen is megemlékeztek az 1956-os forradalom leveréséről a nemzeti gyásznap alkalmából.

A politikus felidézte, hogy a magyaroknak a történelmük során többször kellett szembesülni azzal, hogy idegen nagyhatalmak, a nemzetünk tagjaiból kikerült csatlósok segítségével megfosztották természetes szabadságuktól ezt az országot. Legutóbb a 20. századi szovjet megszállás alkalmával, Magyarországot viszont nem sikerült a kommunizmusnak vörösre festenie, csupán a szürkeséget hozta el, holott az évszázad elején még egy felfelé ívelő pályán volt az ország, mondta Rétvári Bence.

Nem a magyarok akartak a szovjet blokkba tartozni, ez nem az ő kérésük volt, hanem a nagyhatalmak Jaltában meghozott döntése, ami tízmilliók sorsa felett döntött, az elbeszélések szerint egy egyszerű papírcetlire felírva, hogy mely ország felett melyik hatalmi érdek dominálhat.

Ez ellen lázadtak fel a magyarok 1956-ban, viszont Rétvári Bence kiemelte azt a szomorú tényt is, miszerint a forradalom idején, az elhíresült „véres csütörtökön” a Kossuth-téren a parancsot, hogy a békés tüntetők közé lőjenek nem szovjet tábornok adta ki, hanem olyan magyar vezető, aki ugyanennek a nemzetnek volt a tagja, név szerint Apró Antal. Az egykori politikus érdemei elismeréseként a kommunistáktól pedig megkapta azt a szemlőhegyi villát, amelyben még ma is működik az a szellemi örökség, amit nemzet árulói képviseltek 56-ban is, amikor segítették leverni a forradalmat.

A kommunisták sosem az előző generáció értékeire építették a következőt, folytatta a beszédében Rétvári, hanem csak önmagukra, a múltat pedig el akarták törölni, holott „nem létezik köldök nélküli ember”.

Végezetül az államtitkár kitért az aktuális világpolitikai helyzetre is, mindezt az Európai Unió szemszögéből megközelítve, pontosabban az unió alapértékeit kiemelve. Ezek alapján kezdetben az országok szövetsége kizárólag gazdasági alapon szerveződött, ez a szövetség, amivel összefonódott az európai országok gazdasága elhozta azt a békét, amire a két világháború után az egész kontinens vágyott.

Ez tehát egy kipróbált és bevált módszer a béke megteremtéséhez, foglalta össze gondolatait Rétvári Bence, az unióban viszont jelenleg az elhibázott szankciókkal ennek a gazdasági szövetségnek a szétszakításán dolgoznak, veszélyeztetve azokat az értékeket, ami a kereszténydemokráciában is a legfontosabbak, a béke és az élet mindenek feletti védelme.

Az ünnepségen, ahol a kulturális műsort Both Gábor, színművész biztosította énekével a jelenlévők előtt felolvasták a forradalom veszprémi áldozatainak a neveit. Végül megkoszorúzták a kopjafát, valamint gyertyákat helyeztek el a forradalmárok emlékére. A koszorúzók közt jelen volt Porga Gyula, polgármester, Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint több helyi fideszes és KDNP-s önkormányzati képviselő is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.