Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ha megtanuljuk kezelni a cukorbetegséget, teljes életet élhetünk

2022. november 6. 4:00
Két év kihagyás után ismét offline keretek között rendezték meg a diabétesz világnapi programokat szombaton az Érseki Főiskolán.

A világnapi programokra Veszprém mellett Várpalotáról, Ajkáról, Sárvárról, Tapolcáról és Zircről is érkeztek érdeklődők.

A hivatalos dátum egyébként november 14., ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata és kutatása vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Idén a kampány szlogenje Ismeretterjesztés a holnap védelmére, melynek megfelelően a veszprémi programokon is elsősorban a helyi közösségeket, csoportokat, családokat igyekeztek megszólítani, hogy minél szélesebb ismereteket szerezzenek a diabétesz veszélyeiről és megelőzéséről. Hiszen az egyszerű tettek is nagy jelentőséggel bírnak, melyek összeadódva jelentős eredményeket érhetnek el. A témák között szerepeltek többek között a cukorbetegség urológiai és idegrendszeri hatásai, az egészséges étkezés és mozgás, mint a megelőzés alappillérei, de szűrővizsgálatok és finom falatok is várták a résztvevőket.

Az eseményen részt vett Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, akik a közösség erejére hívták fel a figyelmet. Veszprém megyében 33 éve működik a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, amelynek tagjai nemcsak a világnap szervezésében vesznek részt, de a mindennapokban is támogatást nyújtanak az érintetteknek. Egy ilyen közösségben, bármilyen nagy is a baj, sokkal könnyebb kilábalni a nehézségekből: a tagok rengeteg jó szót, erőt, kapaszkodót adnak egymásnak.

A közösség pedig egyre nagyobb – bár ebben van szomorúság is. Ma Magyarországon kb. 800 ezer embert érint a diabétesz, és további félmillió küzd a betegséggel úgy, hogy nem is tud róla, nincs diagnózisa. Holott a minél korábbi felismerés sokat segíthet a betegség későbbi menedzselésében. Persze ehhez szükséges az, hogy az érintettek hajlandóak legyenek elfogadni a helyzetüket és annak megfelelően viselkedni, a betegeknek azonban közel 10%-a a diagnózis felállítása után sem változtat semmit az életmódján - mondta el Vass Margó, az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumi elnöke. Nagyon sokat jelent például az egészséges étkezés, a mozgás, hiszen a túlsúly eleve megduplázza, az elhízás pedig megtriplázza a cukorbetegség kockázatát, és természetesen a rizikó már kialakult betegség esetén is fennmarad, súlyosbíthatja a páciens állapotát. Kellő odafigyeléssel, a betegség megfelelő kezelésével azonban ugyanolyan teljes értékű életet lehet élni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.