2023. január 28.
//
Károly, névnap

18. Pannonfíling: rövid filmek hosszú napja Veszprémben

2022. november 7. 9:39
Immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a "rövid filmek hosszú napját", azaz a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót Veszprémben. November 12-én az egész napos vetítésen 18 rövidfilmet láthat a közönség hazai és határon túli alkotóktól.

2005-ben tartották az első Pannonfíling Mozgóképes Találkozót Veszprémben, amely azóta is jó bemutatkozási lehetőség a filmes alkotóknak, és kiváló alkalom az érdeklődő közönségnek, hogy kötetlenül beszélgessen a látottakról a szakmai zsűrivel és a filmesekkel.

Dósay Norbert és Németh Csaba Miklós, a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó szervezői elmondták, az előzsűrizés során ötvennél is több nevezés közül választották ki azt a tizennyolc rövidfilmet, amely bekerülhetett a versenyprogramba.

A találkozó jelmondata - "rövid filmek hosszú napja" - továbbra is igaz, hiszen a rendezvény szombat délelőtt 10 órától egészen estig tart. A 18. Pannonfílingen idén is változatos rövidfilmeket láthat a közönség a vetítéseknek helyet adó Expresszó Klubban, hiszen lesznek kisjátékfilmek, animációs filmek, drámai és romantikus történetek is.

Budapest, zárt város - Konkol MátéBudapest, zárt város - Konkol Máté

Az idei Pannonfíling szakmai zsűrije Szelestey Bianka rendező, forgatókönyvíró, akinek Hajszálrepedés című rövidfilmje a 75. cannes-i filmfesztiválon versenyzett, Képíró Dorottya, a 17. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó győztes filmjének alkotója, és Zugschwert Szabolcs, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program projektkoordinációs vezetője lesz.

A 18. Pannonfíling Mozgóképes Találkozót november 12-én, szombaton tartják a veszprémi Expresszó Klubban. A részletes program megtalálható a pannonfiling.hu oldalon és a rendezvény közösségi média oldalán. A rendezvény fő támogatója a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány, az esemény szervezője és lebonyolítója a Szellemi Regenerációs Társulás.

 

Mi is az a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és  animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A fesztivál büszkén mondhatja, hogy az elmúlt években itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának, és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik más - hazai és nemzetközi - fesztiválokon is sikerrel szerepeltek. 

A legelső Pannonfílingen a zsűri tagjai Felhősi István (festőművész), Fenyvesi Ottó (költő, író, képzőművész) és Sára Sándor (operatőr, filmrendező) voltak. Az eltelt években rajtuk kívül is rengeteg neves szakember fordult meg a zsűriben, például M. Tóth Géza (animációs rendező, producer), Áfrány Gábor (médiaművész), Szajki Péter (forgatókönyvíró, rendező), Trócsányi Gergely (zenész), Vadócz Péter (filmes), Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Farkas Franciska (színésznő), Krámer György (koreográfus), Pálfi György (filmrendező), Ujj Mészáros Károly (filmrendező), dr. András Ferenc (egyetemi docens), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró), Can Togay (filmrendező, forgatókönyvíró, színész), Sós Ágnes (filmrendező).

vehir.hu

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.