Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Heti álhírünk: megdőlt a tűztorony / – nem állítják helyre –

2008. május 24. 18:41 // Forrás: Vehír
Ezentúl nem kell Taljánországba mennie annak, aki ferde tornyot akar látni. Sőt: Pisa nevezetessége eltörpül a veszprémi mellett. Ma reggelre ugyanis jelentősen megdőlt a városképet meghatározó tűztorony. Szerencsére baleset nem történt, ugyanis hajnal 3 körül hagyta el eredeti pozícióját a torony.

A jelenséget a kora reggeli sétálók vették észre, s tájékoztatták róla a sajtót. Az önkormányzat – szakértők bevonásával – azonnal válságstábot hozott létre, s a délutáni órákra nemcsak a vizsgálati eredmény született meg, hanem a döntés is a torony sorsáról.


A Pisából helikopteren érkező szakemberek megállapították, hogy a dőlés oka a táncfesztivál. A táncosok ugyanis olyan erővel csapták földhöz csizmájukat, hogy a tűztorony alatti pincerendszer beomlott, ezáltal megbontva az építmény statikai egyensúlyát. A másik ok a tartós déli napsütés. A hő következtében megolvadtak a köveket, téglákat összekötő törökméz alapú habarcsanyag összetevői (ezek végig is folytak a falakon, ám reggelre a méhek elvitték az utolsó cseppig), s hozzájárultak a dőléshez.

A statikusok megállapították, hogy további dőlésre nem kell számítani. A bizottság pedig azonnal döntött: így marad a veszprémi tűztorony, s ezzel óriási turistainvázió indulhat meg. A polgármesteri hivatal még a délelőtt folyamán felvette a testvérvárosi kapcsolatot Pisával, s megkötötte az első szerződést a várbeli utazási irodával, mely kizárólagosságot is nyert a turisták ideszállítására.

A veszprémi ferde torony vasárnap még díjmentesen látogatható, azután fizetni kell érte.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.