Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor megvalósul egy álom: multifunkciós közösségi teret kaptak a középiskolás kollégisták

2022. november 12. 16:21
Az EKF támogatásával, a diákok és a felnőttek önkéntes munkájának köszönhetően létrejött Cool-Tour teremben a jövőben zenekari próbák, kiállítások, de akár varrószakkör is megvalósulhat.

Amikor az ember az otthonától elszakadva egy idegen környezetbe kerül, nem árt, ha nemcsak barátokat talál magának, de egy olyan helyet is, ahol megélheti az álmait, apró kis vágyait. Diákként talán ez még inkább igaz, bár a társas kapcsolódásokra, a közösségi létezésre, az összetartozás érzésére és arra, hogy van lehetőség megvalósítani önmagunkat, mindannyiunknak szüksége van. A középiskolák és a kollégiumok ma már igyekeznek ehhez asszisztálni.

A Veszprémi Középiskolai Központi Kollégium is kivette ebből a részét. Az elmúlt években például olyan kezdeményezések születtek a falai között, mint a Kollégiumi Íz-faktor és a Látványkonyha, ahol például ismert veszprémiek főztek együtt profi séfekkel. A kollégium itt azonban nem akart megállni: szerettek volna egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol az itt élő 400-450 tanuló össze tud gyűlni közös álmok megvalósítására, ahol csak jó lenni. Az ötlet – mint oly sokszor korábban már – ezúttal is Némethné Takács Cecília intézményvezető helyettestől érkezett, a projekthez pedig a VEB2023 pályázatán keresztül nyertek 14 millió forintos támogatást, így pénteken hivatalos is megnyithatott a kollégium kihasználatlan „A” épületében a Cool-Tour terem.

Fehér Csaba intézményvezető az ünnepélyes megnyitón elmondta, a multifunkcionális terem a jövőben helyet adhat például a diákokból álló zenekarok szárnypróbálgatásainak, kiállításoknak, EKF információs pontként szolgálhat, de a jövőben itt valósulhatna meg egy mini textiles alkotóműhely, valamint a már elnyert Gizella nyomában nevű történelmi divat show-t is itt tartják majd meg.

A terem egyébként nemcsak emiatt különleges, de azért is, mert a felújítását a kollégisták és a pedagógusok önkéntes munkában végezték: ha kellett, festettek, bútort kárpitoztak.

Bonyhádi Szilvia, az EKF közösségi bevonásért felelős munkatársa szívmelengetőnek nevezte, hogy bár sok tanuló még csak pár hónapja él Veszprémben, máris magának érezte annyira a helyet, hogy részt vállaljon a közösségi tér létrejöttében. Felidézte, az Európa kulturális fővárosa program kiemelt célja a helyi közösség formálása, éppen ennek érdekében indították el a köztér programot is a Pannon és a Jutasi közterekkel, ettől pedig érezhetően megváltozott az ott működő csoportok légköre is, sokkal felszabadultabb lett. „Legyen ez a hely is mindig nyitott a fiatalok előtt, hogy egyszerűen a tér inspirálni kezdje őket” – javasolta.

A megnyitón részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott, ez az összefogás megmutatja a kollégiumhoz tartozó 14 iskola és Veszprém erejét is, hogy önzetlen, közösségi munkával és jóakarattal mennyi mindent lehet létrehozni.

Az önkormányzat és a város részéről Csík Richárd képviselő a diákokkal és a pedagógusokkal közösen adta át hivatalosan a termet, ahol a remények szerint az idejáró 14-22 éves fiatalok még jobban összekovácsolódhatnak.

Köszönetét fejezte ki Némethné Takács Cecília is mindazoknak, akik segítették ezt az álmot, hangsúlyozva, hogy igenis érdemes álmodni, nagy célokat kitűzni, hiszen az, hogy itt lehetnek, maga egy megvalósult álom.

A terem egyébként a fiatalok összekovácsolásán túl a bevonásukat is segíti az EKF programba, akik így „nagykövetként” családtagjaik, barátaik felé is tudják közvetíteni az EKF életérzést.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.