2023. január 27.
//
Angelika névnap

A Magyar Zene Házában is bemutatkozott Európa 2023-as Kulturális Fővárosa: Veszprém és a Bakony-Balaton régió

2022. november 12. 10:56
VEB2023
Alig két hónap van hátra, és Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz: 2023-ban ez a város és régió viselheti az Európai Unió legjelentősebb kulturális címét. A budapesti Magyar Zene Házában november 11-én megrendezett egész napos esemény azon túl, hogy bemutatta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programjainak kiemelkedő elemeit és témáit, egy konferencián kereste arra a választ, hogy mit jelenthet egy városnak, egy régiónak és az országnak az EKF cím elnyerése, hogyan válhat a VEB2023 EKF program a város- és régiófejlesztés, valamint a rugalmas társadalmi alkalmazkodás, a reziliencia eszközévé.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. A 2018 decemberében elnyert kulturális év egyedülálló lehetőség, amely a Bakony-Balaton régiót Veszprém központtal európai láthatóságú, kulturális-kreatív térséggé erősítheti. A programbemutató előadói és a konferencia két kerekasztalbeszélgetésének résztvevői egységesen azt hangsúlyozták, hogy az EKF cím viselése nem csupán az év során megrendezett programok sokaságáról szól, sokkal inkább olyan hosszú távon fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről, amelyek a 2023-as éven messze túlmutatnak.

Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a VEB2023 EKF program a kulturális események sokaságán túl egy olyan lehetőség, amely Veszprémet segítheti abban, hogy a középvárosok között 2030-ra Európa 20 legélhetőbb városa közé jusson; egy eszköz, hogy a Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt a kultúra maga sajátos eszközeivel adjon választ a régiót érő kihívásokra. „Az Európa Kulturális Fővárosa program város és közösségépítő hatásának segítségével Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt a 21. század nyertese lehet.” – mondta Veszprém polgármestere.

Dr. György László Innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a kultúra és az innováció kapcsolatát elemezte, arra keresve a választ, hogy tudjuk mi magyarok megnyerni a 21. századot a kultúra és az innováció eszközeivel? A 21. század sok gondolkodóját, köztük Kodály Zoltánt, Vass Albertet idézve a mai kor keretei közé helyezve kereste az innováció meghatározását. „A 21. század egy olyan kor, amelyben a változások sokkal gyorsabban történnek, mint korábban, és az innováció a változó feltételekhez való gyors alkalmazkodást jelenti. A kultúra abban segíthet, hogy az innováció eszközeivel jól élve megnyerjük a 21-ik századot.” – zárta az államtitkár a bevezető beszédét.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programja nem csupán kulturális eseménysorozat, hanem az európai identitást erősítő hatása is van, amely egyszerre mutatja meg az európai, a hazai, valamint a régiós kulturális sokszínűséget és ugyanakkor erősíti a helyi közösségek identitását, önazonosságát is. Kiemelte, hogy a VEB2023 EKF programjait kiegészítik olyan kulturális-infrastruktúra fejlesztési projektek is, amelyek nemcsak Veszprém, hanem a régió számos településének kulturális életét fejlesztik, segítik támogatják hosszú távon is.

A Magyar Zene Házában szervezett esemény délutáni előadásainak célja az volt, hogy bemutassa a város és a régió életét felpezsdítő programokat és projekteket. Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.  vezérigazgatója elmondta, hogy a VEB2023 EKF - a műfaji csoportosításon túl – úgynevezett klaszterekbe sorolja a programokat. Ezek a témacsoportok az új kulturális-kreatív régió legfontosabb törekvéseit foglalják keretbe, és ezeket beszédes fantázianevek írják le. A 9 klaszter - TeszVeszprém, Zene/Város, Élő régió, Törékeny Balaton, Rendhagyó, Hidak, Tükörkép, Jövő idő és Ünnep - több ezer, saját, és partnereink által szervezett programot vagy programsorozatot foglal magába, amelyekkel a cél nem kevesebb, mint a művészet és a kultúra eszközével választ találni a várost és a régiót érő kihívásokra.  Az EKF törekvései között szerepel például a települések újból élettel és közösséggel való megtöltése, a kevésbé látható települések hagyományőrző és jövőformáló tevékenységeinek támogatása is; vagy az, hogy a figyelem ráirányuljon a Balaton és vízgyűjtő területének ökológiai kihívásaira. A programsorozat rendhagyó előadásokkal, előadásmódokkal igyekszik megszólítani a fiatalokat és felkelteni érdeklődésüket a kultúra iránt; és a program ezzel is erősíteni kívánja az emberek egymáshoz és környezetükhöz való kapcsolódását, az együttélés kultúráját.

A programbejelentő előadások a kiemelt irányok és programok ismertetésén túl azt is megmutatták, hogy a hagyomány, egy adott hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő. A VEB2023 EKF munkatársai elmondták, hogy Veszprém és a régió jövőre számos olyan nagyszabású programmal is készül, amely országos, sőt európai figyelemre számít; és a VEB2023 EKF programja egyúttal megerősíti a hagyománnyal bíró veszprémi és régiós fesztiválokat, rendezvényeket is. Olyan innovatív kulturális beruházásokat kapnak támogatást, amelyek hosszú távon is növelik Veszprém és a térség turisztikai és kulturális vonzerejét.

A sajtóbeszélgetésen szóba került, hogy az Európa Kulturális Fővárosok programjainak minden esetben ékköve a nyitórendezvény, ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg. Január 21-én Veszprém számos pontján már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események. A város kulturális intézményei azon az egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszínek színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és az Európából érkező vendégeket.

Az eseménysorozat csúcspontja egy grandiózus, a belváros tereit belakó összművészeti élmény lesz, Ragyogj Veszprém! címmel. A közel egyórás produkció, több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukcióból, zenei eseményből, illetve a teljes műsort kísérő fényfestésből, nagyszabású épület-vetítésből és más hatásos látványelemből áll össze. A Veszprém város múltját és jelenét bemutató elbeszélés mágikus, mesés, hol álomszerű, hol groteszk, humoros, a várost ünneplő, egyfajta „városi fantázia”. A nagyszabású, tízezreket váró műsort egy éjszakába nyúló utcabállal záródik majd.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.