Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről

2022. november 15. 18:00
Az Árpád-kortól a török időkig követheti végig a közönség hamarosan a veszprémi vár történetét a Hősök kapujában kialakított kiállításon. A nagyközönség majd jövő tavasszal találkozhat a tárlattal, előtte viszont a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora részletesen beszámolt róla, hogy mi várható a vár bejáratánál lévő műemlékben.

„Hősök kincsei” - vártörténeti kiállítás néven lehet majd találkozni a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciójával, ami ráadásul 2023 tavaszától a múzeum állandó kiállításai közt kap helyet a vár bejáratának számító Hősök kapujában.

A múzeum archívumában számos olyan tárgyi és írott lelet szerepel, amelyek valamilyen formában a veszprémi várhoz kapcsolódnak, ezek közül a legizgalmasabbakat válogatták össze a mostani kiállításhoz.

Kedden délelőtt a „Hősök kincsei” kurátora, Pátkai Ádám Sándor és Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója tartottak sajtótájékoztatót, hogy már a kiállítás megnyitója előtt eláruljanak néhány kulisszatitkot.

A kurátor elmondta: a Hősök kapuja két szintjén a veszprémi vár két korszakából hoznak majd tárgyakat és érdekességeket. Az alsóbb részen az Árpád-kori várat mutatják be, feljebb pedig a török időkből származó leletek lesznek láthatók. Előbbinél a püspöki kor pompája mutatkozik majd meg, utóbbinál pedig a korabeli hétköznapi élet és a háborús lét kettőssége adja az izgalmakat. Lesznek például fegyverek, mellvértek, de egy középkori török pipa is szerepel a kiállított tárgyak között.

Szintén itt kap helyet annak a korabeli kislányruhának a pontos mása, amit még Laczkó Dezső talált meg a Benedek-hegyen. Habár az eredeti lelet nincs olyan állapotban, hogy ki lehessen állítani, Egervári Márta, a múzeum munkatársának jóvoltából sikerült a pontos mását megalkotni, így ez is gazdagítja majd a kiállítást, ahogy egy makett is, ami a 17. századi várat mutatja meg nagy részletességében.

Abban, hogy a Hősök kapujában a Laczkó Dezső Múzeum megnyithatja új tárlatát, a városi CLLD pályázat volt az intézmény segítségére, ennek keretében összesen 25 millió forint összegben támogatták az attrakciót.

A „Hősök kincsei” egyébként szervesen kapcsolódik a várban készülő többi kiállításhoz, amiket már az érsekség gondoz, viszont tartalmában összekapcsolódik a vártörténeti bemutatóval.

Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta: a tervek szerint november végére elkészül a kiállítás, a nagyközönség viszont majd jövő év tavaszán tekintheti meg először, tekintettel a jelenlegi energiaválság okozta zárvatartásokra.

 

Hajas Bálint
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.