Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rakétabecsapódás Lengyelországban, két ember meghalt

2022. november 16. 8:18 // Forrás: MTI
Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be. A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Paul Adams azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel-ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és két ember életét vesztette. A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett. Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen.

A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy "ezt Oroszországtól is hallanunk kell".

A két ember halálát okozó kelet-lengyelországi robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét - közölte kedd esti sajtóértekezletén a lengyel kormányszóvivő. Piotr Müller szóvivő a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.  Közölte: a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét. Bejelentette: Varsó megfontolja, "fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikkely szerinti eljárást".

(13.18) Duda: Lengyelországot nem szándékos rakétacsapás érte

Semmi sem utal arra, hogy szándékos támadás lett volna Lengyelországgal szemben a Przewodówban történt robbanás - jelentette ki szerdai varsói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel elnök.

Elmondta: az Ukrajna ellen intézett keddi orosz légicsapások a lengyel határhoz közeli területeket is értek. Érthetőnek nevezte, hogy Ukrajna az orosz rakéták ellen légvédelmi rakétákkal is védekezett. "Lényegében ezért a keddi incidensért az orosz fél felelős" - tette hozzá.

"Egyáltalán semmilyen jel nem utal arra, hogy Lengyelországgal szemben szándékos támadás történt volna" - fogalmazott. Feltehetőleg SZ-300-as, a 70-es években a Szovjetunióban gyártott rakéta csapódhatott be - mondta, "véletlen balesetnek" minősítve az eseményt. Nincs bizonyíték arra, hogy a rakétát az orosz fél lőtte volna ki, ezzel szemben nagy a valószínűsége, hogy az ukrán légvédelem által használt rakétáról van szó - fejtette ki Andrzej Duda.

(10.50) Szijjártó: stratégiai nyugalomra van szükség

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a rakétabecsapódással kapcsolatban elmondta: szerdán reggel telefonon egyeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte a magyar emberek szolidaritását. Jelezte: amennyiben Lengyelországnak ebben a helyzetben segítségre van szüksége, "állunk rendelkezésükre".  Zbigniew Rau arról is tájékoztatta - mondta Szijjártó Péter -, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak a keddi rakétabecsapódással kapcsolatban, nem tudják, kinek a használatában álltak a rakéták, amelyek becsapódtak Lengyelország területén, mint ahogy azt sem, ki lőtte ki azokat és milyen széndékkal. Hozzátette: a lengyelek alapos, minden körülményt felderíteni kívánó vizsgálatot folytatnak a becsapódás helyszínén, és amennyiben ennek a vizsgálatnak lesz közlésre érdemes eredménye, arról tájékoztatják Magyarországot.

A lengyel külügyminiszter tájékoztatása szerint Lengyelország kezdeményezte a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárást, amely szerint ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi saját területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát, arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy "a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni". Szólt arról is, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás.

A NATO figyelemmel követi az eseményeket, az Európai Tanács megdöbbent

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke megdöbbentőnek nevezte azt azokat a lengyel médiajelentéseket, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és ez emberéletet követelt.  "Megdöbbentett a hír, amely szerint egy rakéta vagy más lőszer embereket ölt meg lengyel területen" - fogalmazott Charles Michel. Az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és hangsúlyozta: "Lengyelország mellett állunk". Közölte továbbá, kapcsolatban van a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Majd hozzátette: "kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel".

A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal - jelentette ki szervezet főtitkára arra reagálva, hogy lengyel médiajelentések szerint orosz rakéták csapódtak be lengyel területen és emberéletet követeltek. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak. A NATO-főtitkár hangsúlyozta: "fontos a tények pontos megállapítása".

NATO-diplomaták kedd éjszakai tájékoztatása szerint a katonai szövetség nagykövetei szerdán konzultációra gyűlnek össze azon lengyel bejelentéssel kapcsolatban, mely szerint Varsó megfontolja, "fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikk szerinti eljárást". Az eljárás az egyik tagállamot érő fenyegetés esetén indítható el. A név nélkül nyilatkozó diplomaták közölték: a katonai szövetség "óvatosan" fog reagálni, továbbá időre van szüksége annak ellenőrzésére, hogy pontosan hogyan történt az incidens.

Ukrajna: jelentős az eszkaláció

"Jelentős eszkalációnak" minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében azt, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország területére mért rakétacsapást, és intézkedésre sürgette az északatlanti szövetséget - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál. "Orosz rakéták találták el Lengyelországot. Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább" - emlékeztetett az államfő. Szerinte az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát. 

"Rakétát lőni a NATO területére, ez egy orosz támadás a kollektív biztonság ellen. Ez nagyon jelentős eszkaláció. Cselekednünk kell!" - hangsúlyozta Zelenszkij. Az ukrán elnök Lengyelország melletti szolidaritásának is hangot adott. "Most azt akarom mondani minden lengyel testvérünknek: Ukrajna mindig támogatni fog benneteket! A terror nem töri meg a szabad embereket. A győzelem akkor lehetséges, ha nincs félelem" - hangoztatta Zelenszkij.

Oroszország: provokáció történt

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust - közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

 "A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott +orosz+ rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek" - hangzott a tárca közleménye. A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.