Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ötven év, millió élmény

2022. november 19. 4:00
Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte pénteken a Gyulafirátóti Művelődési Ház.

1972-ben épült a Gyulafirátóti Művelődési Ház, ami azóta is a településrész közösségi életének fontos helyszíne. Szervezi a hagyományőrző rendezvényeket, ünnepségeket, kulturális eseményeket, és otthont ad a megannyi rátóti kulturális csoportnak és civil szervezetnek. 

Ezek a csoportok ünnepelték péntek kora este a ház ötvenéves jubileumát. A rendezvényen Porga Gyula polgármester köszöntötte a rátótiakat. Rámutatott: bár a művelődési ház évfordulója adta ennek a találkozónak az apropóját, valójában nem az épületet ünnepeljük – az csak tégla, habarcs és mész, amit az itt élők töltenek meg élettel nap mint nap. Minden mögött, ami e között a négy fal között történt, legyen az bál, táncpróba vagy ünnepség, ott vannak az élmények. Megélhetjük azt, hogy nem vagyunk egyedül. Ez adja az igazi erőnket: hogy közösség vagyunk, és amikor összejövünk, bármilyen okból tesszük is, számíthatunk egymásra a bánatunkban és megoszthatjuk egymással az örömünket. 

Mindaz, amit az itt működő csoportok az elmúlt ötven évben létrehoztak, az a rátótiakat dicséri – folytatta a polgármester, hozzátéve: hálás a fél évszázados aktivitásért és örömmel látja, hogy fiatalok és gyerekek is jelen vannak az ünnepségen, ez ugyanis azt jelzi, hogy a művelődési ház nemcsak nagy múltat tudhat maga mögött, de szép jövő előtt is áll. Záró gondolatként megjegyezte: a kis közösségeknek köszönhetjük, hogy jövőre Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, ebben a gyulafirátótiaknak is nagy szerepük volt. Azt kívánta a településrész lakóinak, hogy még sok-sok élményt éljenek meg ezek között a falak között.

Érzelmekkel teli hangon beszélt az intézmény történetéről Némethné Gunther Teréz, aki 1993 óta vezeti a művelődési házat. Mint mondta, az intézmény vált második otthonává, mukatársaival alázattal, empátiával fogadták a programokra érkező vendégeket, az itt működő szervezeteket. Hozzátette: az elmúlt közel harminc évben ő maga is sokat fejlődött, tanult azoktól, akik az épületben megfordultak, és sok felemelő pillanatot, katarzis élményt köszönhet a csoportjaiknak. 

Ezen csoportok közül néhány – régebb óta működők és egészen fiatalok is – színvonalas műsort színpadra állítva tette szebbé a félévszázados jubileumi ünnepséget. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.