2022. december 2.
//
Melinda névnap

Az unió volt a verseny témája

2022. november 21. 14:00
Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt hirdetett középiskolás diákoknak.

A már hagyományként megrendezett verseny első fordulóját online teljesítették a versenyzők, míg a második fordulót minden régióban november 17-én szervezték meg. A rendezvényt idén a Europe Direct Veszprém gesztorálta befogadó szervezete székhelyén, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Fotó:: Europe Direct VeszprémFotó:: Europe Direct Veszprém

Tíz négyfős csapat mérte össze uniós lexikai tudását és nem utolsó sorban kreativitását hat feladatban, amelyek során a diákok keresztrejtvényt fejtettek, igaz-hamis kérdéssorral tesztelték az uniós intézményekről szóló ismereteiket, ismertették az ifjúság európai évéhez kapcsolódó iskolai EU-napjuk forgatókönyvét, és nem utolsó sorban megterveztek egy több kritériumnak megfelelő, fenntartható és zöld európai utazást. A régió tíz legjobb csapata közül kettő Fejér megyéből érkezett, míg nyolc Veszprém megyét képviselte. A nap végén a Lovassy László Gimnázium A carry Intel és egyéb lolos szavak, amiket ismerek nevű csapata vitte a pálmát, az ő jutalmuk egy ötnapos prágai utazás, továbbá egy egynapos budapesti osztálykirándulás. Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium Europancakes nevű csapata állt a képzeletbeli dobogó második fokára, az ő jutalmuk is egy egynapos budapesti osztálykirándulás, míg a bronzérmet idén a Pizza ai quattro formaggi, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium csapata nyerte el, akik ugyancsak egy egynapos budapesti osztálykirándulást élvezhetnek majd.

Senki sem távozott üres kézzel, minden csapat és felkészítő pedagógus munkáját ajándékcsomaggal és Libri- ajándékutalvánnyal honorálták a régió Europe Direct irodái.

A regionális döntők első két helyezett csapata (Közép-Dunántúl: Lovassy László Gimnázium A carry Intel és egyéb lolos szavak, amiket ismerek nevű csapata és Ajkai Bródy Imre Gimnázium Europancakes nevű csapata) utazik december 9-én Kecskemétre, ahol a végső megmérettetésre kerül sor.

Az országos első helyezett csapat jutalma egy strasbourgi utazás lesz az Európai Parlament Euroscola programja keretében.

vehir.hu

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.