Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Sílécet a Háncs utcából!

2022. december 6. 11:36
Hat éve működik a Síbörze Veszprém a megyeszékhelyen. Az a kis garázsvállalkozás, aminek tulajdonosa, Rádai Ferenc azért dolgozik, hogy a sísportokban rejlő élményeket ne csak a felső osztály tagjai, hanem széles körben is élvezhessék az emberek. A bolt most új helyre költözött, a garázsfeeling megszűnt, viszont az ő elhivatottsága és az általa nyújtott szolgáltatások mit sem változtak.

Garázsból sílécet? – Ezzel a címmel jelent meg nem kevesebb, mint hat évvel ezelőtt portálunkon az a cikk, amelyben Rádai Ferencet mutattuk be, valamint az ő garázsvállalkozását, a Síbörze Veszprémet. A garázs pedig itt nem csak az induló vállalkozás méretére utalt, valóban az Endrődi-lakótelepen egy 30 négyzetméteres garázsból indult. Ezt a helyiséget töltötte meg sílécekkel, bakancsokkal, snowboardokkal és mindenféle olyan felszereléssel, amelyek az egyik legnépszerűbb téli sporthoz, a síeléshez és a snowboardozáshoz szükségesek.

Elmondása szerint ezeket nem csak árulta, hanem bérbe is adta, ami után igény szerint visszavette a használójától és másikra cserélte, ha pedig valaki azt kérte tőle, hogy segítsen a saját felszerelését rendbe szedni, ő szívesen vállalta a szervizelési munkákat is.

Ilyenkor általában megkérdezi, hogy hány fokra élezze, mert ugye nem világkupára készülnek vele a használói? És általában valóban csak amatőr síszerelmesek keresik fel, de megtörtént egy alkalommal az is, hogy valaki erre a kérdésre igenlő választ adott. Azaz egy ausztriai profi verseny előtt vitték be az ő garázsába a felszerelést, hogy élezze meg, csiszolja fel és waxolja. Amikor Feri visszakérdezett, hogy miért éppen őt keresték fel ezzel, amikor az országban számos másik nagynevű szerviz működik, azt a választ kapta, hogy pontosan ilyen kis üzletre van szükségük, ahol tudják, hogy valódi törődésben lesz része a versenyfelszerelésnek. Később aztán kiderült, hogy a versenyen kifejezetten jó eredményeket értek el a versenyzők a felkészített szerelésekkel.

Ez a történet viszont egy kuriózum a Síbörze és Feri életéből, valójában az sokkal inkább bemutatja az ő üzleti felfogását, amikor az Endrődi-lakótelepen lévő garázsboltja előtt sorban álltak az ügyfelei, mert folyamatosan érkeztek egyre többen, de a kisboltban egyszerre nem tudott mindenkit kiszolgálni, csak sorjában. Hiszen az ő alapelve az, hogy mindenkivel egyénileg foglalkozzon. Ha tanácsot kérnek, tudjon mit mondani, ha fel szeretnék próbálni a bakancsot, a lécet, a sisakot, akkor legyen rá lehetőség egészen addig, ameddig meg nem találja az ideálisat az érdeklődő.

Azok az érdeklődők, akik között a hölgyek vannak többségben, nem is kicsi arányban, 70-80%-ban ők keresik fel az üzletet, sokszor az egész családot képviselve, hiszen a felnőtt felszerelések mellett egészen kicsi, akár 24-es lábra való bakancsokat is megtalálnak itt. „Amikor megvettem ezeket az egészen kicsi bakancsokat és rövid léceket mosolyogtam magamban, milyen aranyosak lesznek kiállítva az üzletben, de nem hittem volna, hogy valós érdeklődés lesz rájuk. De amikor látom, hogy egy kisgyermek, aki alig múlt 3 éves mosolyogva próbálja fel, mert anya és apa nemsokára elviszi síelni, az igazi örömöt okoz nekem.”

Mint mondta, az a cél motiválja, hogy népszerűsítse a sísportot, amit ő már több, mint 20 éve űz. Ezen belül pedig szeretné lerombolni azokat a sztereotípiákat, hogy a síelés, és általánosságban a téli sportok csupán a kiváltságosoknak adatnak meg, mondhatni szeretné megszüntetni azt az előítéletet, hogy ez a felsőosztály tagjainak a sportja lenne. Nyugat-Európában például már régóta trend, hogy a komolyabb síelők is használt felszerelést bérelnek, vagy vesznek maguknak, nálunk viszont még mindig van egyfajta bűvölete az új sporteszközöknek, ez viszont a magasabb árak miatt sokakat eltántorít.

Éppen ezért a Síbörze az áraiban is egy jóval megfizethetőbb kategóriát képvisel azáltal, hogy gondosan felújított és karbantartott használt felszereléseket kínál, persze Feri nem titkolt célja, hogy hamarosan új szegmensként már vadonatúj léceket és deszkákat is áruljon, de megtartva régi szolgáltatását is, valamint a féléves garanciáját is, amit vállal az általa odaadott eszközökre.

Erre pedig most már több lehetősége lesz, már ami a boltja méretét illeti, hiszen

idén decembertől bezárta a régi garázsát és átköltöztette vállalkozását a Dózsavárosba, a Háncs utca 8. szám alatti ház alsó részébe.

Az, hogy a Síbörze Veszprém elköltözött nem csak Feri kényelme miatt történt, valójában ez nem is volt szempont akkor, amikor a garázst felváltotta egy modern ház alsó része. Az élethelyzete úgy hozta, hogy ebbe a házba költöztette át vállalkozását, amikor pedig átgondolta, hogy az üzletének ez milyen új lehetőségekkel jár, szinte előtte sorakoztak az előnyök.

A sorban állást például egyből el lehetett felejteni, hiszen egy garázshoz képest jóval nagyobb alapterületű lett az üzlethelyiség. A ház előtt külön parkolókat alakítottak ki, hogy a nehezebb felszerelésekkel is csupán pár métert kelljen megtenni az autóig, pláne a többségében női vásárlóknak.

Miután kiderült, hogy a veszprémi vállalkozó üzleti modelljével sikeresen nyitja ki a sísportokat nagyobb tömegek előtt is, megkérdeztük, egy kezdő, laikus hogyan vágjon bele ebbe a sportba? Mik az első lépések, mik a sífelszerelés alapkellékei?

„Először is el kell határozni, hogy valóban szeretné csinálni” – kezdi Feri. „Az első csúszásokhoz pedig mindenképpen azt javaslom, hogy kérje oktató segítségét. Az a legjobb, ha ez az ember nem egy ismerős, hanem egy vadidegen, én azt tapasztaltam, hogy így sokkal gyorsabban el lehet sajátítani a kezdő mozdulatokat, amelyekkel már biztosan megállunk a léceken és nem esünk mindig el.”

Azok, akikben megszületett ez az elhatározás nagyon sokszor ismerősökön keresztül és az internet által szedik össze a tudnivalókat a síelés elméleti részéről, de a felszerelésekről is, folytatja, majd hozzáteszi, ő úgy gondolja, neki kötelessége is segíteni azoknak, akik viszont nem néznek utána maguk, hanem teljesen laikusként látogatják meg őt. Ilyenkor beszélgetnek, felpróbálnak különböző léceket és miután megtalálták a legjobbat, kezdődhet a gyakorlás élesben valamelyik domboldalon.

A legtöbben ezt követően legfeljebb szervizeltetni, vagy másikra cserélni hozzák vissza a felszerelésüket, hogy tovább adózhassanak szenvedélyüknek a havas hegyoldalakon.

Ezekből, mármint a hegyoldalakból Veszprém környéke nem szenved hiányt, Eplényben pedig Feri véleménye szerint is az ország egyik legjobban kiépített sípályája működik, így komolyabb földrajzi távolságokat sem kell megtenni azoknak, akik belépnének a télisportok ezen világába, csupán egy kis kerülőt kell tenni a Dózsavárosba a Síbörze Veszprémhez.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.