Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Végső nyugalomra helyezték XVI. Benedek emeritus pápát

2023. január 5. 13:21 // Forrás: MTI / Vaticannews / Veszprémi Érsekség
Végső nyugalomra helyezték XVI. Benedek korábbi katolikus egyházfőt a Vatikánban csütörtökön.

A néhai nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én 9 óra 34 perckor hunyt el. XVI. Benedek hat évszázada az első olyan pápa volt, aki lemondott tisztségéről.

A búcsúztatáson, amelyet az elhunyt kérésére "az egyszerűség jegyében" tartottak, Ferenc pápa mondott gyászmisét, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. Prédikációjában Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint "a Vőlegény (Jézus) hű barátját".

Fotó: vaticannews.vaFotó: vaticannews.va

A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta: "Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt." 

A nyilvános gyászszertartás után a 12 fehérkesztyűs koporsóvivő visszavitte XVI. Benedeket a Szent Péter-székesegyházba, hogy ott a nyilvánosságtól elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

A katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő pápa búcsúztasson.

XVI. Benedek 2007-ben (Fotó: Marek Kośniowski via Wikipedia)XVI. Benedek 2007-ben (Fotó: Marek Kośniowski via Wikipedia)

Joseph Ratzinger 1927-ben született Bajorországban. 1951-ben szentelték fel pappá, miközben tudományos pályafutását is egyengette: az évtized végére a legelismertebb teológusok közé tartozott. 1958-ben vált professzorrá, számos német egyetemen tanított teológiát. 1977-ben VI. Pál pápa nevezte ki bíborossá, 2002-től a bíborosok kollégiumának vezetője volt. 2005-ben, XVI. Benedek néven lépett a pápai trónra, a katolikus egyházat egészen 2013-ig vezette, amikor lemondott tisztségéről és nyugdíjba vonult. 

Uram, szeretlek

"Uram, szeretlek" – ezek voltak az emeritus pápa utolsó szavai a Vatikán közlése szerint. A szavak a december 31-ére virradó éjszaka hangzottak el, amikor az egyházfő mellett egy nővér tartózkodott a helyiségben. Georg Gänswein érsek, az emeritus pápa titkára úgy fogalmazott: "XVI. Benedek halkan suttogva, de jól érthető módon, olaszul sóhajtotta azt: Uram, szeretlek! (...) Ezek voltak az utolsó érthető szavai, utána már nem volt képes kifejezni magát." 

A Vatican News az egykori egyházfő utolsó szavait egész élete egyfajta esszenciájaként értékelte. A szentszék hírlapja emlékeztet: 2016-ban, Joseph Ratzinger pappá szentelésének 65. évfordulóján Ferenc pápa elődje papi pályafutását méltatva az emeritus pápa egyik teológiai írására hivatkozott, amiben egy bibliai történetet elemzett. Mielőtt Simon Péterre hagyta egyházát, "Jézus a szemébe nézett, és egy kérdést tett fel: »Szeretsz te engem?« Milyen gyönyörű igazság ez! Hiszen, ahogy azt levezeted, ebben a kérdésben – Szeretsz te engem? – az Úr megadja a pásztor küldetésének igazi lényegét. Hiszen az Úr az iránta érzett szeretetünk révén tud pásztorként vigyázni ránk. És Simon úgy válaszolt: »Uram, te mindent tudsz, tudod, hogy szeretlek.«"  Ferenc pápa akkor rámutatott, Joseph Ratzinger életét és papi pályafutását ez az üzenet határozza meg, s hogy ez mennyire így volt, azt a néhai egyházfő utolsó szavai is aláhúzzák.

Udvardy: Benedek pápa az egyház igazságáért, megtisztulásáért küzdött

XVI. Benedek halála napján, december 31-én a Szent Margit templomban celebrált év végi hálaadó szentmisét Udvardy György veszprémi érsek. Az egyházmegye feje a nyugalmazott pápáról is megemlékezett, és hálát adott a pápa életéért, munkásságáért, tanításaiért. 

Udvardy György veszprémi érsek (Fotó: Veszprémi Érsekség)Udvardy György veszprémi érsek (Fotó: Veszprémi Érsekség)

"átni kell, mennyit küzdött az egyházért. Az egyház igazságáért, megtisztulásáért. Mennyit küzdött a mai emberért, érettünk, amikor a hit, az értelem, az igazság és a szeretet egységéről beszélt. Ami divatos, amit könnyű szimplex gondolkodással szétválasztani, szembe állítani egymással. Ő prófétai módon tette ezt az egységet" – fogalmazott az érsek. 

Fotó: Veszprémi ÉrsekségFotó: Veszprémi Érsekség

vehir.hu
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. ma 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… ma 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.