Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Brusznyai Árpádra emlékeztek

2023. január 10. 8:45
Dr. Brusznyai Árpád halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak hétfő este.

A Megyeház téri Brusznyai-emlékműnél mécses gyújtással, virágok elhelyezésével emlékeztek a Védegylet Veszprémért Egyesület szervezésében. Az ünnepélyes megemlékezésen elsőként Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Balogh Elemér író, Brusznyai egykori tanítványa vette át a szót.

Visszaemlékezésében kifejtette: egyre kevesebben vannak, akik ismerhették a mártír-tanárt, akit 1958-ban végeztek ki. Bár az emlékezés estéje hűvös, esős volt, Balogh Elemér úgy fogalmazott, ha Brusznyaira emlékezünk, a szívünk nagyobb örömmel, s melegen dobog.

Balogh A tanár úr című regényében Brusznyai alakját is megjelenítette, ebben egy általa írt levélből is idézett. A könyvben a tanár úr levelének egy utolsó részletét olvasta fel, melyből kikristályosodott Brusznyai személye, s gondolkodásmódja.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjára emlékezve a város nevében Porga Gyula polgármester, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő helyezték el a koszorúkat.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Brusznyai Árpádra emlékeztek Brusznyai Brusznyai Árpádra emlékeztek Kedd este a Megyeház téren gyűlt össze az emlékező tömeg, ahol Brusznyai Árpád középiskolai mártír tanárra emlékeztek. 2024. január 9. 20:20 Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Az országos központi ünnep után hétfő este szűkebb körben, de így is számos veszprémi részvételével megkoszorúzták Brusznyai Árpád emlékművét a Megyeháza téren. Az eseményről képriportunkban tudósítunk. 2023. október 24. 11:37 A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget.  2023. október 19. 22:20 Brusznyai örökségét viszik tovább Brusznyai örökségét viszik tovább Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is. 2023. január 15. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.