Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három filmet is elkezdett forgatni a Szeretfilm

2023. január 16. 12:35
Egy játékfilm és két dokumentumfilm gyártását kezdte meg év elején a Szeretfilm Stúdió.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomba című dokumentumfilm előkészítése pillanatnyilag is zajlik, a Kékszalag című dokumentumfilm forgatása már folyamatban van, miközben a stúdió legújabb filmjét, A másik érintése című játékfilmet a 2023-as veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatja a közönség – közölte Buvári Tamás rendező.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a magyarországi német nemzetiségiek kálváriáit dolgozzák fel, különös tekintettel a Veszprém megyei családok kitelepítésének történeteire. 

„Az Anyaföld egyértelműen szerelemprojekt. Újabb erős vállalása a stúdiónak, különlegessége, hogy celluloid filmre rögzítik, nem digitális technikával – amely nem csak drágább, de bonyolultabbá is teszi a filmkészítést, ugyanakkor varázslatosabb moziélmény érhető el általa. A film megtörtént események alapján, három történelmi időszakban mesél el egy-egy személyes hangvételű történetet, melyek középpontjában a haza elhagyása áll” – fogalmazott a rendező.

A stúdió új dokumentumfilmje, a Kékszalag szintén helyi témájú, hiszen a klasszikus balatoni vitorlásversenyről, a csapatok felkészüléséről, a hajók és a legénység életéről, a vitorlázás és a Balaton szeretetéről mesél különleges látásmódjával. Rendezője Ladányi János, aki egyben vezető operatőre is a filmnek.  A filmet a balatoni vitorlázás emblematikus szereplői támogatják, illetve a stúdió pályázatot nyújt be a Nemzeti Filmintézet televíziófilmes pályázati kiírására.

A Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a bándi Mádl család exodusáról szól, amikor a II. világháború után másfél évig Ausztriában, Salzburg mellett tartózkodtak, majd visszatértek Veszprém megyébe. A külső és belső utazást bemutató film jelen párhuzama a Bándon épülő Mádl Ferenc emlékház létrejötte, ilyen módon két történetet is láthat a néző, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az Anyaföld és a Szekérrel a földi paradicsomba című filmek országos szponzorációban valósulnak meg, a filmek főtámogatói a Szeretfilm Stúdió Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmlaboratórium, az Origo Filmstúdió, az Interword Kft., illetve magán befektetők és civil szervezetek. Az Anyaföld című játékfilm jelentős támogatója lesz egy müncheni székhelyű kulturális alapítvány, továbbá a stúdió koprodukciós pályázatot nyújt be az Eurimage nemzetközi szervezethez. A filmek várhatóan a 2024 második felére készülnek el. 

 

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.