Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
17°C
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
17°C

Három filmet is elkezdett forgatni a Szeretfilm

2023. január 16. 12:35
Egy játékfilm és két dokumentumfilm gyártását kezdte meg év elején a Szeretfilm Stúdió.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomba című dokumentumfilm előkészítése pillanatnyilag is zajlik, a Kékszalag című dokumentumfilm forgatása már folyamatban van, miközben a stúdió legújabb filmjét, A másik érintése című játékfilmet a 2023-as veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatja a közönség – közölte Buvári Tamás rendező.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a magyarországi német nemzetiségiek kálváriáit dolgozzák fel, különös tekintettel a Veszprém megyei családok kitelepítésének történeteire. 

„Az Anyaföld egyértelműen szerelemprojekt. Újabb erős vállalása a stúdiónak, különlegessége, hogy celluloid filmre rögzítik, nem digitális technikával – amely nem csak drágább, de bonyolultabbá is teszi a filmkészítést, ugyanakkor varázslatosabb moziélmény érhető el általa. A film megtörtént események alapján, három történelmi időszakban mesél el egy-egy személyes hangvételű történetet, melyek középpontjában a haza elhagyása áll” – fogalmazott a rendező.

A stúdió új dokumentumfilmje, a Kékszalag szintén helyi témájú, hiszen a klasszikus balatoni vitorlásversenyről, a csapatok felkészüléséről, a hajók és a legénység életéről, a vitorlázás és a Balaton szeretetéről mesél különleges látásmódjával. Rendezője Ladányi János, aki egyben vezető operatőre is a filmnek.  A filmet a balatoni vitorlázás emblematikus szereplői támogatják, illetve a stúdió pályázatot nyújt be a Nemzeti Filmintézet televíziófilmes pályázati kiírására.

A Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a bándi Mádl család exodusáról szól, amikor a II. világháború után másfél évig Ausztriában, Salzburg mellett tartózkodtak, majd visszatértek Veszprém megyébe. A külső és belső utazást bemutató film jelen párhuzama a Bándon épülő Mádl Ferenc emlékház létrejötte, ilyen módon két történetet is láthat a néző, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az Anyaföld és a Szekérrel a földi paradicsomba című filmek országos szponzorációban valósulnak meg, a filmek főtámogatói a Szeretfilm Stúdió Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmlaboratórium, az Origo Filmstúdió, az Interword Kft., illetve magán befektetők és civil szervezetek. Az Anyaföld című játékfilm jelentős támogatója lesz egy müncheni székhelyű kulturális alapítvány, továbbá a stúdió koprodukciós pályázatot nyújt be az Eurimage nemzetközi szervezethez. A filmek várhatóan a 2024 második felére készülnek el. 

 

vehir.hu
további cikkek
Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál A Veszprémi Petőfi Színház idén hetedik alkalommal rendezi meg június 20-23. között a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amely a város különböző pontjain ad majd izgalmas programkínálatot a műfaj kedvelőinek. tegnap 21:47 Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. tegnap 0:09 Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat. 2024. május 25. 21:24 Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Szabadság + elköteleződés címmel tartották missziói napjukat az evangélikusok szombaton Veszprémben az ActiCity-ben. Az esemény szervezői – a Veszprémi Evangélikus Egyházközség – gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is gondoskodtak programokról, miközben a város megismerésére és hitük elmélyítésére is volt idejük. 2024. május 25. 13:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.