2023. március 22.
//
Beáta névnap

Három filmet is elkezdett forgatni a Szeretfilm

2023. január 16. 12:35
Egy játékfilm és két dokumentumfilm gyártását kezdte meg év elején a Szeretfilm Stúdió.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomba című dokumentumfilm előkészítése pillanatnyilag is zajlik, a Kékszalag című dokumentumfilm forgatása már folyamatban van, miközben a stúdió legújabb filmjét, A másik érintése című játékfilmet a 2023-as veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatja a közönség – közölte Buvári Tamás rendező.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a magyarországi német nemzetiségiek kálváriáit dolgozzák fel, különös tekintettel a Veszprém megyei családok kitelepítésének történeteire. 

„Az Anyaföld egyértelműen szerelemprojekt. Újabb erős vállalása a stúdiónak, különlegessége, hogy celluloid filmre rögzítik, nem digitális technikával – amely nem csak drágább, de bonyolultabbá is teszi a filmkészítést, ugyanakkor varázslatosabb moziélmény érhető el általa. A film megtörtént események alapján, három történelmi időszakban mesél el egy-egy személyes hangvételű történetet, melyek középpontjában a haza elhagyása áll” – fogalmazott a rendező.

A stúdió új dokumentumfilmje, a Kékszalag szintén helyi témájú, hiszen a klasszikus balatoni vitorlásversenyről, a csapatok felkészüléséről, a hajók és a legénység életéről, a vitorlázás és a Balaton szeretetéről mesél különleges látásmódjával. Rendezője Ladányi János, aki egyben vezető operatőre is a filmnek.  A filmet a balatoni vitorlázás emblematikus szereplői támogatják, illetve a stúdió pályázatot nyújt be a Nemzeti Filmintézet televíziófilmes pályázati kiírására.

A Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a bándi Mádl család exodusáról szól, amikor a II. világháború után másfél évig Ausztriában, Salzburg mellett tartózkodtak, majd visszatértek Veszprém megyébe. A külső és belső utazást bemutató film jelen párhuzama a Bándon épülő Mádl Ferenc emlékház létrejötte, ilyen módon két történetet is láthat a néző, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az Anyaföld és a Szekérrel a földi paradicsomba című filmek országos szponzorációban valósulnak meg, a filmek főtámogatói a Szeretfilm Stúdió Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmlaboratórium, az Origo Filmstúdió, az Interword Kft., illetve magán befektetők és civil szervezetek. Az Anyaföld című játékfilm jelentős támogatója lesz egy müncheni székhelyű kulturális alapítvány, továbbá a stúdió koprodukciós pályázatot nyújt be az Eurimage nemzetközi szervezethez. A filmek várhatóan a 2024 második felére készülnek el. 

 

vehir.hu

További cikkek

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Oké, bevallom, ez nem egy paranormális sztori. De ahogy a SeaCity Museumban néztem a több száz, a hajón dolgozó és vele együtt hullámsírba szállt áldozat arcképét, James Cameron filmjének betétdalait hallgatva sétáltam Southampton kikötője mellett és egyszer csak a White Star feliratra bukkantam egy pub oldalán, szinte éreztem, milyen lehetett, amikor a városból első útjára indult a Titanic, és aztán megérkezett a hír: az volt az utolsó útja is.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.