2023. április 2.
//
Áron névnap

Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira

Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.

Tizennyolc éve oszt madárvédelmi eszközöket és eleséget a veszprémi óvodáknak és általános iskoláknak a BABAKO. A szervezet egy pályázatot is hirdetett: a gyerekek a pedagógusok segítségével tablókat állítanak össze a madarakért végzett munkáról, a legjobb osztályokat, csoportokat pedig majd ajándékokkal díjazzák. A munkákból a Föld napjához kapcsolódóan szerveznek majd kiállítást. 

A programmal kapcsolatban Szűcs Attila, az egyesület elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekeket kicsi korban aktív részvétellel a környezet szeretetére neveljék, mert így életük későbbi szakaszaiban ezt már magától értetődőnek tartják majd.  A kezdeményezést Brányi Mária alpolgármester is méltatta. Rámutatott: a városi közparkokban is számos madárodút helyeztek ki, így az önkormányzat is kiveszi a részét a 

A BABAKO idén több programot is megvalósít az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A télbúcsúztató időszakban madárbarát kopácsolás mottóval szerveznek workshopot, ahol madárodúkat készíthetnek a résztvevők. A későbbiekben rovargarázsokat helyeznek majd ki a lakosság bevonásával, ősszel pedig kézműves madáreleséget készíthetnek az érdeklődők. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
Április 1. a bolondok napja, viszont minden bohémságot félretéve, ennek – nevezzük ünnepnek – is megvan az eredete. Sőt, egyszerre több ilyet is fel tudunk sorakoztatni. Cikkünkben összeszedtük ezeket, ám hűen az alkalomhoz, az egyiknek nincs semmilyen valóságalapja. Kitalálják, hogy melyik az?
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Április 2. az autizmus világnapja, amiről évek óta Veszprémben is megemlékeznek. Idén többnapos programsorozatot szerveztek ebből az alkalomból.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.