Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
25°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
25°C

Cudar időt jósoltak a veszprémi medvék

2023. február 2. 14:14
A néphagyomány szerint ha Gyertyaszentelő napján a medve előbújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor azon nyomban sarkon fordul és visszafekszik aludni, mert hosszú lesz még a tél.

Márpedig ezúttal verőfényes napsütés fogadta azokat a fekete medvéket, akiket a veszprémi gyerekek mondókái és dalai csalogattak ki a barlangjukból az állatkertben. Bár a derült eget látva nyomban sarkon is fordultak volna, az állatkertészek gyümölcstortákkal le tudták csalogatni őket a kifutójukra, hogy a gyerekek közelről is szemügyre vehessék az állatokat.

A fekete medve Észak-Amerikában őshonos. Alapvetően egyedül élnek, a hímek és nőstények csak a párzási időszakban, rövid időre találkoznak. A bocsok 220 nap vemhesség után, csupaszon és vakon jönnek a világra januárban vagy februárban, amikor anyjuk téli álmot alszik. Egészen 17 hónapos korukig együtt maradnak. Súlyuk a 400 kilogrammot, testhosszuk a két métert is elérheti. Elsősorban növényekkel táplálkoznak, alkalomadtán kisebb állatokat is elejthetnek. 

Bár a veszprémi medvék szavahihetőségét igencsak csorbítja az, hogy gyümölcstortával könnyen korrumpálhatók, a népi megfigyelés ezúttal is beválni látszik: a VMeteo legfrisebb előrejelzése szerint egy szombaton érkező front mögött 

"az eddigieknél jóval hidegebb levegő áramlik fölénk, így a folytatás fogvacogtató lesz."

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Sokat segít a gyermekek fejlődésében, ha testközelből találkozhatnak a természettel Sokat segít a gyermekek fejlődésében, ha testközelből találkozhatnak a természettel A veszprémi Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Iskola gyermekeit látták vendégül a Veszprémi Állatkertben a madarak és fák napja alkalmából. A közel százhatvan kisgyermeket már visszatérő vendégként köszöntötték az állatkert dolgozói, akikkel a körbevezetés mellett zoopedagógiai foglalkozásokon is részt vettek. 2024. május 15. 22:06 Állatkerti bébibumm a tavaszi szünetben Veszprémi Állatkert Állatkerti bébibumm a tavaszi szünetben Nem kevesebb mint 10 cikta bárány született az elmúlt hetekben a Veszprémi Állatkertben. 2024. április 5. 9:42 Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. Veszprémi Állatkert Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. A húsvéti hangulat garantált a Gulya-dombi bejáratnál strucctojásokkal díszített rendhagyó tojásfával. 2024. március 29. 2:55 Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is strucctojással díszített fa várja az állatkert látogatóit a Gulya-dombi bejáratnál az ünnepi hosszú hétvégén. 2024. március 27. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.