Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Meseerdőkbe léphetünk ezeken a helyeken a tavasz hírnökeit keresve

2023. február 10. 21:15
Idővel felnövünk, vagy eleve más ízléssel rendelkezünk, de a mesék, legendák varázslatos díszleteire emlékeztető tájak a legtöbbünket nem csak gyerekkorunkban nyűgöznek le. Csupán azzal, hogy beborítják a talajt, a tavasz hírnökeiként érkező hóvirágok, tőzikék, krókuszok pontosan ilyen mesebeli tájjá változtatják környezetüket. Február végén, március elején előbújnak ezek a virágok, így összegyűjtöttük, hol bukkanhatunk a legbiztosabban a nyomukra.

Hóvirág lelőhelyek

Alcsúti Arborétum

Magyarország legnagyobb egybefüggő hóvirágszőnyege két és fél hektáron terül el Fejér megyében, a Vág völgyében, ahol a hét hóvirágfaj mind a 24 fajtája megtalálható. Az arborétum egy hatalmas angolparkban helyezkedik el, tavasszal pedig téltemetőket, hunyorokat és krókuszokat is találunk itt (illetve a későbbiekben nárciszokat és tulipánokat). Idén a Hóvirágünnep február 14-én kezdődik, ezalatt minden nap 10 és 17 óra között tart nyitva az arborétum.

Lébényi tölgyerdő

Győr mellett, Lébény határában, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található a Töllősi-erdő, amely tölgyfákkal szegélyezett tanösvényekkel várja a látogatókat. A száz hektáros erdőben tömegével fordul elő a tavasz hírnöke, a Hóvirág Tanösvény pedig összesen 1,5 km hosszan kanyarog.

Fotó: Alcsúti ArborétumFotó: Alcsúti Arborétum

Kisberény, Pogány-folyó völgye

A piciny balatoni falu, Kisberény dombja tavasszal valóban olyan, mint a mesében, amikor beborítja a több száz hóvirág. Igaz, nem olyan egyszerű megtalálni – érdemes kiindulásként a falut körbeölelő erdősséget és azon belül a magaslatokat keresni –, a dombra feljutva viszont nemcsak a hóvirágszőnyeg látványa gyönyörű, de az innen nyíló panoráma is.

Mind a hóvirág, mind a tőzike jellemzője, hogy leginkább a vizes élőhelyeket kedvelik, leggyakrabban patakokban vagy ártéri liget- és félszáraz lombos erdőkben bukkanhatunk rájuk. A Bakony erdősségeiben járva, Bakonybél és Odvaskő között jó eséllyel több olyan helyen is beléjük futhatunk, melyeket nem tart számon a köztudat. Ez nem is baj, hiszen ezeken a területeken azért tud elterjedni a virág, mert nem tapossa körülöttük a talajt több ezer láb. Erre mindig figyeljünk, akár hivatalos tanösvényen, akár „szabályozatlan” területen bukkanunk rájuk: csak annyira közelítsük meg a növényeket, ami még nem veszélyezteti az épségüket. És ne feledjük: mindkét növény védett, leszedésük pénzbirságot von maga után.

Tőzike lelőhelyek

Csáfordjánosfa

A Csáfordjánosfa határában található ártéri erdő hazánk legnagyobb tőzike lelőhelye. Tavasszal a Répce folyó gyakran önti el a területet, az ár levonulása után pedig csomókban bújik elő a tőzike. Az erdő különlegességét egyébként nemcsak a virágok, de a holtfák is adják: a Fertő-Hanság Nemzeti Park által védett területen nem végeznek erdészeti beavatkozást. A ligeterdőben összesen 4 km hosszan tekereg a tőzike tanösvény, melyet bárki szabadon látogathat, a gumicsizma használata azonban erősen ajánlott.

Csáfordjánosfa (Fotó: szallas.hu)Csáfordjánosfa (Fotó: szallas.hu)

Dobogó-erdő tanösvény

Körmend és Horvátnádalja között, a Rába és a Pinka árterében feltöltődő holtágak között bújik meg az Őrségi Nemzeti Park által gondozott 2 km hosszú tőzike tanösvény. Itt nemcsak elvétve virágzik a tőzike, hanem egészen beborítja a talajt – a park munkatársai adatokkal tudják bizonyítani, hogy a 10 milliót is eléri a számuk. A szabadon látogatható tanösvény mentén ráadásul a növényről érdekes információkat találhatunk.

Kámoni arborétum

A 27 hektáros szombathelyi arborétumban egész évben találunk látványosságot, kora tavasszal azonban a tőzikéé a főszerep, bár valójában azon osztozik a hóvirágokkal és a csodás lila színben pompázó krókuszokkal. Külön varázslatossá teszi a dolgot, hogy a két terület szinte összeolvad – nehéz lesz ellenállni, hogy ne akarjunk millió képet kattintani róluk.


Extra tipp:

Gerence-völgyi autóspihenő

Csodás látványra valójában a fentieknél közelebb is bukkanhatunk, igaz, ebben kicsit több a lutri, mivel nem nemzeti park által felügyelt területről van szó, így csak a természeten meg az arra járó turisták józanságán múlik, mennyire maradnak meg a virágok. Bakonybél után, a Gerence-völgyi autóspihenőnél letéve a kocsit, majd a kék keresztes jelzést követve, a Molnár-kút-árok széles ösvényén haladva hóvirágot és tőzikét is találhatunk. Előbbit szinte rögtön a parkoló után találjuk, míg utóbbiért kb. 3 km-t kell haladnunk a vöröslő sziklák és a domboldalak között. Az út végén, a kereszteződéshez érve tábla jelzi, hogy egyik irányban a bakonyi Gyilkos-tóként is emlegetett Hubertlaki-tavat találjuk, míg a másikban magát a települést. Kövessük a tó felé mutató jelzést, néhány méter után pedig már messziről láthatjuk majd a fehéren világító virágokat.

Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.