2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Meseerdőkbe léphetünk ezeken a helyeken a tavasz hírnökeit keresve

2023. február 10. 21:15
Idővel felnövünk, vagy eleve más ízléssel rendelkezünk, de a mesék, legendák varázslatos díszleteire emlékeztető tájak a legtöbbünket nem csak gyerekkorunkban nyűgöznek le. Csupán azzal, hogy beborítják a talajt, a tavasz hírnökeiként érkező hóvirágok, tőzikék, krókuszok pontosan ilyen mesebeli tájjá változtatják környezetüket. Február végén, március elején előbújnak ezek a virágok, így összegyűjtöttük, hol bukkanhatunk a legbiztosabban a nyomukra.

Hóvirág lelőhelyek

Alcsúti Arborétum

Magyarország legnagyobb egybefüggő hóvirágszőnyege két és fél hektáron terül el Fejér megyében, a Vág völgyében, ahol a hét hóvirágfaj mind a 24 fajtája megtalálható. Az arborétum egy hatalmas angolparkban helyezkedik el, tavasszal pedig téltemetőket, hunyorokat és krókuszokat is találunk itt (illetve a későbbiekben nárciszokat és tulipánokat). Idén a Hóvirágünnep február 14-én kezdődik, ezalatt minden nap 10 és 17 óra között tart nyitva az arborétum.

Lébényi tölgyerdő

Győr mellett, Lébény határában, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található a Töllősi-erdő, amely tölgyfákkal szegélyezett tanösvényekkel várja a látogatókat. A száz hektáros erdőben tömegével fordul elő a tavasz hírnöke, a Hóvirág Tanösvény pedig összesen 1,5 km hosszan kanyarog.

Fotó: Alcsúti ArborétumFotó: Alcsúti Arborétum

Kisberény, Pogány-folyó völgye

A piciny balatoni falu, Kisberény dombja tavasszal valóban olyan, mint a mesében, amikor beborítja a több száz hóvirág. Igaz, nem olyan egyszerű megtalálni – érdemes kiindulásként a falut körbeölelő erdősséget és azon belül a magaslatokat keresni –, a dombra feljutva viszont nemcsak a hóvirágszőnyeg látványa gyönyörű, de az innen nyíló panoráma is.

Mind a hóvirág, mind a tőzike jellemzője, hogy leginkább a vizes élőhelyeket kedvelik, leggyakrabban patakokban vagy ártéri liget- és félszáraz lombos erdőkben bukkanhatunk rájuk. A Bakony erdősségeiben járva, Bakonybél és Odvaskő között jó eséllyel több olyan helyen is beléjük futhatunk, melyeket nem tart számon a köztudat. Ez nem is baj, hiszen ezeken a területeken azért tud elterjedni a virág, mert nem tapossa körülöttük a talajt több ezer láb. Erre mindig figyeljünk, akár hivatalos tanösvényen, akár „szabályozatlan” területen bukkanunk rájuk: csak annyira közelítsük meg a növényeket, ami még nem veszélyezteti az épségüket. És ne feledjük: mindkét növény védett, leszedésük pénzbirságot von maga után.

Tőzike lelőhelyek

Csáfordjánosfa

A Csáfordjánosfa határában található ártéri erdő hazánk legnagyobb tőzike lelőhelye. Tavasszal a Répce folyó gyakran önti el a területet, az ár levonulása után pedig csomókban bújik elő a tőzike. Az erdő különlegességét egyébként nemcsak a virágok, de a holtfák is adják: a Fertő-Hanság Nemzeti Park által védett területen nem végeznek erdészeti beavatkozást. A ligeterdőben összesen 4 km hosszan tekereg a tőzike tanösvény, melyet bárki szabadon látogathat, a gumicsizma használata azonban erősen ajánlott.

Csáfordjánosfa (Fotó: szallas.hu)Csáfordjánosfa (Fotó: szallas.hu)

Dobogó-erdő tanösvény

Körmend és Horvátnádalja között, a Rába és a Pinka árterében feltöltődő holtágak között bújik meg az Őrségi Nemzeti Park által gondozott 2 km hosszú tőzike tanösvény. Itt nemcsak elvétve virágzik a tőzike, hanem egészen beborítja a talajt – a park munkatársai adatokkal tudják bizonyítani, hogy a 10 milliót is eléri a számuk. A szabadon látogatható tanösvény mentén ráadásul a növényről érdekes információkat találhatunk.

Kámoni arborétum

A 27 hektáros szombathelyi arborétumban egész évben találunk látványosságot, kora tavasszal azonban a tőzikéé a főszerep, bár valójában azon osztozik a hóvirágokkal és a csodás lila színben pompázó krókuszokkal. Külön varázslatossá teszi a dolgot, hogy a két terület szinte összeolvad – nehéz lesz ellenállni, hogy ne akarjunk millió képet kattintani róluk.


Extra tipp:

Gerence-völgyi autóspihenő

Csodás látványra valójában a fentieknél közelebb is bukkanhatunk, igaz, ebben kicsit több a lutri, mivel nem nemzeti park által felügyelt területről van szó, így csak a természeten meg az arra járó turisták józanságán múlik, mennyire maradnak meg a virágok. Bakonybél után, a Gerence-völgyi autóspihenőnél letéve a kocsit, majd a kék keresztes jelzést követve, a Molnár-kút-árok széles ösvényén haladva hóvirágot és tőzikét is találhatunk. Előbbit szinte rögtön a parkoló után találjuk, míg utóbbiért kb. 3 km-t kell haladnunk a vöröslő sziklák és a domboldalak között. Az út végén, a kereszteződéshez érve tábla jelzi, hogy egyik irányban a bakonyi Gyilkos-tóként is emlegetett Hubertlaki-tavat találjuk, míg a másikban magát a települést. Kövessük a tó felé mutató jelzést, néhány méter után pedig már messziről láthatjuk majd a fehéren világító virágokat.

Bertalan Melinda

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.