Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

London előtt Veszprém a legnépszerűbb turisztikai célpontok versenyében

2023. február 14. 23:04
Londont is megelőzve a hetedik helyen végzett Veszprém és a régió a European Best Destination 2023 nemzetközi turisztikai megmérettetésen, valamint különdíjként elhozta a családbarát turisztikai célpont elismerést. Kedden délután Porga Gyula polgármester és Bérczi Beáta, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője sajtótájékoztatón árultak el még több részletet a közönségszavazásról és, hogy milyen lehetőségek nyíltak meg Veszprém előtt ezzel az elismeréssel.

Porga Gyula a sajtótájékoztató elején ismét emlékeztetett a város  jelenleg legfontosabb stratégiai célkitűzésére, miszerint Veszprém 2030-ra Európa 20 legélhetőbb városa közé szeretne tartozni. A polgármester szerint a mostani European Best Destination elismerés egy fontos mérföldkő ezen az úton, ami elsősorban abban segít, hogy még szélesebb körben megismerje Európa a történelmi várost és az értékeket a környéken.

Hogy miért fogalmazott így a polgármester, azt könnyű megérteni, ha megismerjük a European Best Destination szervezetet, amely a szavazást kiírta. Ez a brüsszeli székhelyű szervezet még 2009-ben azért jött létre, hogy népszerűsítse az európai turisztikát. Mára pedig a kontinens legnagyobb és leglátogatottabb turisztikai portáljává vált, amely amellett, hogy kapcsolatban áll az összes európai turisztikai ügynökséggel, a Forbes-szal, a Yahoo-val és a National Geographic-kal is szoros együttműködésben áll. Ez pedig lehetőséget kínál arra, hogy ezeken a felületeken is megjelenjenek azok a térségek, amelyeket bemutat a European Best Destination, így Veszprém is.

Porga Gyula úgy fogalmazott, az EKF cím elnyerésével Veszprém rákerült erre a kiemelt turisztikai helyszíneket bemutató térképre, a mostani elismerés pedig segít abban, hogy tovább építkezzenek és haladjanak ezen az úton.

A verseny menetéről Bérczi Beáta árult el többet, ezek alapján még 2021-ben egy szakmai zsűri döntése értelmében Veszprém bekerült abba a 20 turisztikai desztinációba, akik közül idén év elején egy közönségszavazás keretében került ki a győztes.

Tehát az egész folyamat már egy kétévvel ezelőtti sikerrel indult, most pedig azzal, hogy Veszprém a 20 induló közül a 7. lett, újabb elismerést kapott a város.

Bérczi Beáta elmondta, hogy csapatával egy rendkívül összetett pályázatot nyújtottak be, amelyben bemutatták a gazdag épített örökséget, a kiemelt turisztikai attrakciókat és a környék rejtett értékeit is.

Amikor elindult a közönségszavazás, akkor pedig országos kampányt szerveztek, viszont ezen a ponton kiemelte, amellett, hogy Magyarországról számos szavazat érkezett, a statisztika alapján Írországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, de még az USA-ból is többen szavaztak Veszprémre.

Így végül 41 ezer szavazattal Veszprém a hetedik helyet szerezte meg, alig 1000 vokssal lemaradva a hatodik Essen mögött, viszont a 8. helyezett Londont már közel 9000 szavazattal előzte meg Veszprém. A győztes egyébként Varsó lett a versenyben.

A European Best Destination közönségszavazásán 178 országból összesen 700 ezer szavazat érkezett.

Veszprém amellett, hogy a TOP 10-ben végzett, elnyerte a zsűri különdíját is, mint a leginkább családbarát turisztikai desztináció. Érdekesség, hogy e kategóriában nem is indult külön a város és nem a közönség szavazata alapján, hanem a szakmai zsűri ítélete után adták át a díjat.

Ahogy Porga Gyula megfogalmazta, ezzel a sikerrel a hátuk mögött arra számítanak, hogy még több turista érkezik a környékre, ami segít a helyi vállalkozásoknak és településeknek abban, hogy építkezzenek, tovább haladjanak céljaik felé.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.