Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
15°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
15°C

Poloskák lepték el a társasházat

2023. február 20. 21:29
Apró, alig néhány milliméteres, mégis rendkívül zavaró a jelenléte, pláne, hogy sosem egyedül érkezik, hanem egy egész kolóniában. Bár észrevenni nem mindig lehet, jelenlétét viszkető piros csípések is jelzik, hogy még zavaróbb legyen. Ezek az ágyi poloskák, a társasházak önkényes albérlői, akik Veszprém egyik panelháza lakóinak is megkeserítik az életét, a megoldás viszont már úton van, akkor is, ha nem áll bele minden érintett a poloska elleni harcba.

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) a rovarok osztályának felfedelesszárnyúak rendjébe tartozik, azon belül is a poloskák alrendjébe és a vérszívó poloskák családjába. Kezdetben denevéreken élősködtek csak, ezután szokták át a házi állatokra és az emberre is. Ma már gyakorlatilag minden nagyobb városban előfordulnak, Budapesten például 1997 óta folyamatosan emelkedik a számuk.

Veszprémben ennyire nem drasztikus a helyzet, mint a fővárosban, viszont időről időre lehet hallani olyan társasházakról, főleg a lakótelepeken, ahol egy-egy lépcsőházban, majd rosszabb esetben az egész háztömbben megjelennek. Erről panaszkodott nemrég egy veszprémi lakos is az egyik nyilvános Facebook-csoportban, miszerint annak ellenére, hogy korábban a saját lakásukban elvégezték az irtást, ismét megjelentek az ágyi poloskák.

Megkerestük az érintett Jutasi úti társasház lakosát, aki érdeklődésünkre elmondta, másfél éve jelentek meg a rovarok először a lakásukban, akkor a közös-képviselővel egyeztetve már napokon belül megérkezett a szakember, aki elvégezte az irtást, majd két hét múlva egy ismétlő irtásra is sor került.

Ezután hónapokig rendben volt minden, azt hitték, hogy csak náluk voltak jelen az ágyi poloskák, amit az irtással megoldottak, de hamar kiderült, hogy több lakásban is ott vannak a repedésekben, csövek mentén és minden apró kis zugban.

Ez az ágyi poloskák elleni küzdelem egyik legnehezebb része, hiszen a rovar csupán pár milliméteres, a fiatal egyedek pedig még ezt a méretet sem érik el, így könnyedén vándorolnak akár lakások között is a csövek mentén, szellőzőkön keresztül. Ha valahol elvégzik az irtást, a megmaradt példányok átvonulnak egy másik helyre, ahol nem történt ilyen védekezés.

Az egyetlen táplálékukat pedig vérszívás útján szerzik meg, érzékelik a hőt és a szén-dioxidot, vagyis az ember jelenlétét, akinek a testén, főleg éjszaka megkeresik a lágyabb bőrfelületet, ahol megcsípik, hogy táplálékhoz jussanak. Bár a csípéskor érzéstelenítő enzimet is befecskendez, tehát ez a része fájdalommentes, allergiás, viszkető kiütéseket így is könnyen tud okozni.

Visszatérve a veszprémi társasházhoz, portálunknak nyilatkozó lakó elmondta, hogy miután ismét visszatértek az ágyi poloskák, az akkori közös-képviselő kifüggesztett egy hirdetményt, amiben az állt, aki saját lakásában tapasztalja az élősködők jelenlétét, az hívja fel a rovarirtó céget és rendelje meg az irtást magánál. Erre csupán néhány érintett lakástulajdonos reagált akkor. Így eszkalálódhatott a helyzet addig, hogy folyamatos problémát okoznak a rovarok az egész lépcsőházban, amire most az idén februárban megbízott új közös-képviselő keresi nagy erőkkel a megoldást.

Megkerestük Kemendyné Bauer Zsuzsannát is, az említett új közös-képviselőt, aki megerősítette a lakó által elmondottakat, valamint elárulta a konkrét cselekvési tervet, amitől a megoldást remélik a házban. Ebben nagy segítséget kapott már közös-képviselői megbízása első időszakától kezdve Stigelmaier Józsefnétől, a városrész önkormányzati képviselőjétől, aki nem először találkozott ilyen jellegű problémával a környéken.

Kemendyné Bauer Zsuzsannától megtudtuk, már felvette a kapcsolatot a népegészségüggyel, akik a hivatali rendszerben segítenek a probléma megoldásában. Minden lakás – egyébként ez 65 lakást jelent a lépcsőházban – kap egy tájékoztatót, valamint egy nyilatkozatot. A nyilatkozatban a lakás tulajdonosának arról kell nyilatkoznia, hogy a lakásában található-e ágyi poloska, illetve hogy a Veszprémi Járási Hivatal ágyi poloskáról szólótájékoztatást és a 18/1998. (VI. 3.) Népjóléti Minisztérium rendeletét elolvasta és megértette.

Aki nem írja alá és juttatja vissza a nyilatkozatot, azt a közös-képviselő személyesen keresi meg ennek érdekében. Amennyiben továbbra is elzárkózik a lakástulajdonos ettől, akkor azt jelezni fogják a népegészségügy felé, akik hivatalból kötelezhetik arra, hogy beengedje a rovarirtókat, tájékoztatott Kemendyné Bauer Zsuzsanna, aki bízik benne, hogy nem lesz ilyen fennakadás, hiszen közös érdeke a lépcsőháznak, hogy eltűnjenek az ágyi poloskák.

Hogy az irtás díját a lakóknak maguknak kell-e fizetni, vagy a közös költségből fedezik, arról közgyűlést fognak összehívni és együttesen döntenek majd, tette hozzá a közös-képviselő.

Ez egyébként nem elhanyagolható tétel egy háztartás, de egy teljes társasház büdzséjében sem. Ahol megelőző irtást kell végezni, ott bruttó 8 ezer forintért végzi el a cég, ahol viszont már jelen vannak a poloskák, ott mindez bruttó 10 ezer forint alkalmanként, ráadásul utóbbi helyeken kétszer vagy háromszor kell mindezt elvégezni.

Megkerestük Stigelmaier Józsefnét is, aki önkormányzati képviselőként korábban a környék más társasházaiban már szembesült ilyen problémával, ott szintén ágyi poloskáktól, vagy csótányoktól kellett megszabadítani a lakókat.

Most az ő segítségével ugyanazt a céget keresték meg, akik akkor már bizonyították hatékonyságukat. Ezekből a tapasztalatokból kiindulva a képviselő elmondta, az irtás gyorsan megtörténik, a szer, amit a szakemberek használnak pedig nem veszélyes emberre és a házi kedvencekre. A lakásokat csak rövid időre, néhány órára kell ilyenkor elhagyni.

Így tehát relatív gyorsan, de ami még fontosabb tartósan meg lehet oldani a régóta fennálló problémát, ehhez viszont arra van szükség, hogy minden lakástulajdonos partnerként segítse a közös-képviselő és a rovarirtók munkáját.

Hajas Bálint
további cikkek
A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   tegnap 18:33 Porga Gyula: Osztom a Veszprém szurkolóinak aggodalmát! Telekom Veszprém Porga Gyula: Osztom a Veszprém szurkolóinak aggodalmát! Porga Gyula is megszólalt a Telekom Veszprém teljesítményével kapcsolatban. A polgármester a szombat este közölt posztjában úgy fogalmazott, hogy ez nem Veszprém, ez nem veszprémi tempó, mert itt következménye van a rossz teljesítményeknek. tegnap 18:07 Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz? tegnap 14:47 Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. 2024. május 3. 12:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.