Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közgyűlés: V-Busz két keréken

2023. február 23. 10:57
Csütörtökön tartotta rendes közgyűlését a képviselő-testület. Döntöttek a klubkönyvtárak újranyitásáról, az elektromos közbringa rendszer üzemeltetéséről és egy ukrán gyermekotthon támogatásáról is.

Napirend előtt: Hajmáskéri utca, külső körgyűrű, élhető város

Polgármester úr lát-e lehetőséget arra, hogy a közeljövőben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata kezdeményezze a Gyulafirátóton nagy forgalmat lebonyolító Hajmáskéri utca önkormányzati kezelésbe vételét? – kérdezte napirend előtt Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek), aki szerint a rossz állapotú útszakasz felújítását az önkormányzatnak saját kezébe kellene vennie. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a településeket összekötő utakat átvegye az önkormányzat, annak karbantartása a Magyar Közút felelőssége.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Mikor készül el a 8-as főút nyugati elkerülő szakasza és csomópontjai? – kérdezte Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd), aki a füredi és a csatári csomópontok közötti szakasz gyenge minőségét is kritizálta. A polgármester megjegyezte: a nyolcas főút fejlesztése a magyar állam feladata, a NIF Zrt. elkészítette a kiviteli terveket az említett szakaszhoz, minden adott a kivitelezéshez, csak a forrásnak kell rendelkezésre állnia. Porga Gyula hozzátette: felhívták a Magyar Közút figyelmét a rossz minőségű útfelület kijavítására. 

A közelmúltban megjelent kiadványokat ajánlott az érdeklődők figyelmébe felszólalásában Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP). Az alpolgármester a Séd-könyvek sorozatában megjelent Régi magyar kertek című kötetre hívta fel a figyelmet, ami az 1999-ben, még a Vár Ucca Tizenhét sorozat keretében azonos címmel megjelent gyűjtemény aktualizált, bővített kiadása, és fellelhető forrásokon keresztül ismerteti meg a kötet az olvasót az ezeréves magyar kertkultúrával. Szerda este mutatták be a Veszprém város építészeti topográfiája című kötetet, mely Veszprém települési múltját, városképi és műemléki értékeit a fellelhető dokumentumok alapján, szakszerűen ismerteti, magas tudományos igényű, mégis olvasmányos munka. 

Brányi MáriaBrányi Mária

A hazai megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságának mérése 2020-2021 című, Sikos T. Tamás és Szendi Dóra által összeállított tanulmány eredményeiről is beszélt napirend előtt Brányi Mária. A dolgozat szerint az ország  2 legdinamikusabb és legélhetőbb megyei jogú városa Győr és Veszprém; míg Győrnek a munkalehetőségekben és az innovációban, addig Veszprémnek az élhetőségben és a fenntarthatóságban erősebb a pozíciója. A tanulmányt hamarosan részletesebben is kivonatoljuk.

Napirenden: újranyitás, közbringa rendszer, Epipen  

A város 2023-as költségvetésének elfogadása volt a közgyűlés legfajsúlyosabb témája.  Az idei büdzsét 11 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadták el. A vitáról külön cikkben tudósítunk.

A V-Busz üzemelteti majd a nyár elejére elinduló elektromos közbringra-rendszert. Tíz helyszínen alakítanak ki dokkoló állomásokat és száz elektromos rásegítéssel működő kerékpárt tesznek kölcsönözhetővé – ám mint arra Brányi Mária alpolgármester felhívta a figyelmet, már most jók a kilátások a rendszer bővítésére is. Hozzátette: Veszprém lesz az egyetlen magyar város, ahol a teljes flottát elektromos rásegítésű kerékpárok alkotják. 

A rendszert a V-Busz fogja üzemeltetni. A közbringa rendszer igénybevétele regisztrációhoz kötött. Az igénybevétel első megkezdett 30 perce térítésmentes, a 31. perctől szükséges a rövid utazásokat preferáló, progresszív díjszabást kialakítani. A rendszeres felhasználók bérletet is válthatnak majd. 

A V-Bike rendszer dokkoló állomásai a következő helyszíneken lesznek:

• Balaton pláza

• Rózsa u. 48.
• Állatkert alsó parkoló
• Cholnoky Penny
• Barátság park
• Kálvin János park
• Kiskuti csárda
• Erzsébet sétány
• Úrkút u.
• Kossuth u. Spar

 

Idén is biztosítanak Epipen injektciókat a köznevelési intézményeknek. Tavaly összesen 82 darab Epipen injekciót helyeztek ki olyan intézményekbe, ahol gyerekek is gyakran tartózkodnak, ezek szavatossági ideje idén lejár, így szükséges a cseréjük. Az önkormányzat erre a célra egymillió forintot különített el a költségvetésben. 

A Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület kért segítséget az önkormányzattól az ukrajnai, szolonkai Szent József Bencés Kolostorban élő háborús övezetből kimenekített árvák ellátásának támogatására. Az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével 500 ezer forinttal járul hozzá főző-sütő elektronikai eszközök, higiéniai termékek és tartós élelmiszerek beszerzéséhez. 

Kinyithatnak az energiaválság miatt ideiglenesen korlátozott kulturális intézmények – például a klubkönyvtárak. Az Energetikai Tanács javaslata alapján az önkormányzat lehetővé teszi a kulturális és közművelődési intézmények részére, hogy március 1-től kinyissanak. Az intézményvezetők a tényleges időpontokról az intézmények lehetőségeihez kapcsolódóan dönthetnek. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.