Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata

2023. február 24. 16:32
Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködése értelmében az MTA területi irodái helyszínt biztosítanak az MMA regionális csoportjainak is, így a tudomány és a művészet együtt szolgálhatják a nemzetet – fogalmazott az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Mint mondta, az MMA regionális csoportjainak célja, hogy a Budapestről nem látható értékeket helyezze munkája fókuszába. 

Az MMA veszprémi csoportjának megalakulását Porga Gyula polgármester is üdvözölte. Emlékeztetett, hogy a VEAB ötven éve működik a városban, közösséget épít, alapítása óta az oktatás és a tudomány központja – hasonló együttműködést és értékteremtést várnak az MMA-tól is. A polgármester hozzátette: Veszprém erős pozíciója nagyban köszönhető az itt létező alkotó közösségeknek. 

A Magyar Művészeti Akadémia Veszprémi Regionális Munkacsoportja Oberfrank Pál színész-rendezőt választotta elnökének.

Az MMA egyúttal bemutatott egy kiadványt is, amely Veszprém topográfiáját dolgozza fel. Almássy Kornéltól, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatójától megtudtuk, hogy többéves kutatómunka előzte meg a kötet összeállítását, és céljuk volt, hogy színvonalas, tudományosan megalapozott, ugyanakkor felhasználóbarát könyvet adjanak az olvasók kezébe. Az egyszerűbb használhat érdekében a jövőben online elérhető változattal, esetleg mobilapplikáción keresztül is szeretnék elérhetővé tenni a veszprémi épületekről összeállított információkat. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. ma 12:32 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.