Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata

2023. február 24. 16:32
Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködése értelmében az MTA területi irodái helyszínt biztosítanak az MMA regionális csoportjainak is, így a tudomány és a művészet együtt szolgálhatják a nemzetet – fogalmazott az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Mint mondta, az MMA regionális csoportjainak célja, hogy a Budapestről nem látható értékeket helyezze munkája fókuszába. 

Az MMA veszprémi csoportjának megalakulását Porga Gyula polgármester is üdvözölte. Emlékeztetett, hogy a VEAB ötven éve működik a városban, közösséget épít, alapítása óta az oktatás és a tudomány központja – hasonló együttműködést és értékteremtést várnak az MMA-tól is. A polgármester hozzátette: Veszprém erős pozíciója nagyban köszönhető az itt létező alkotó közösségeknek. 

A Magyar Művészeti Akadémia Veszprémi Regionális Munkacsoportja Oberfrank Pál színész-rendezőt választotta elnökének.

Az MMA egyúttal bemutatott egy kiadványt is, amely Veszprém topográfiáját dolgozza fel. Almássy Kornéltól, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatójától megtudtuk, hogy többéves kutatómunka előzte meg a kötet összeállítását, és céljuk volt, hogy színvonalas, tudományosan megalapozott, ugyanakkor felhasználóbarát könyvet adjanak az olvasók kezébe. Az egyszerűbb használhat érdekében a jövőben online elérhető változattal, esetleg mobilapplikáción keresztül is szeretnék elérhetővé tenni a veszprémi épületekről összeállított információkat. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. tegnap 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. 2023. szeptember 30. 21:51 Egyre többen kapnak szívrohamot 40 év alatt is Egyre többen kapnak szívrohamot 40 év alatt is Szeptember 29. a Szív világnapja is volt, ebből az alkalomból a kardiológusok hívták fel a figyelmet a szívinfarktus veszélyére, ami tévhit, hogy csak az idősebb korosztályt érinti. A negyven évesnél fiatalabbak is ugyanúgy áldozatai lehetnek a szív megállásának, pedig vannak egészen egyszerű módszerek, hogy hogyan lehet védekezni ellene. tegnap 11:50 Veszprémben a lakótelep is inkább kertváros Veszprémben a lakótelep is inkább kertváros Volt egy nem veszprémi országgyűlési képviselő, akinek egyszer megmutatták a Jutasi úti lakótelepet, mint a város legnagyobb lakótelepét, de ő nem akarta elhinni, hogy ez az. Betondzsungelt és szürkeséget várt volna, ehelyett zöld fákat és virágos erkélyeket látott. Ezt a sztorit Ovádi Péter mesélte el pénteken az említett lakótelepen, ahol átadták az idei Virágos Veszprém Program díjait. 2023. szeptember 30. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.