2023. március 24.
//
Gábor névnap

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata

Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködése értelmében az MTA területi irodái helyszínt biztosítanak az MMA regionális csoportjainak is, így a tudomány és a művészet együtt szolgálhatják a nemzetet – fogalmazott az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Mint mondta, az MMA regionális csoportjainak célja, hogy a Budapestről nem látható értékeket helyezze munkája fókuszába. 

Az MMA veszprémi csoportjának megalakulását Porga Gyula polgármester is üdvözölte. Emlékeztetett, hogy a VEAB ötven éve működik a városban, közösséget épít, alapítása óta az oktatás és a tudomány központja – hasonló együttműködést és értékteremtést várnak az MMA-tól is. A polgármester hozzátette: Veszprém erős pozíciója nagyban köszönhető az itt létező alkotó közösségeknek. 

A Magyar Művészeti Akadémia Veszprémi Regionális Munkacsoportja Oberfrank Pál színész-rendezőt választotta elnökének.

Az MMA egyúttal bemutatott egy kiadványt is, amely Veszprém topográfiáját dolgozza fel. Almássy Kornéltól, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatójától megtudtuk, hogy többéves kutatómunka előzte meg a kötet összeállítását, és céljuk volt, hogy színvonalas, tudományosan megalapozott, ugyanakkor felhasználóbarát könyvet adjanak az olvasók kezébe. Az egyszerűbb használhat érdekében a jövőben online elérhető változattal, esetleg mobilapplikáción keresztül is szeretnék elérhetővé tenni a veszprémi épületekről összeállított információkat. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.