2023. június 9.
//
Félix névnap

A gyerekek korai fejlesztését támogatták

A Gyermekeinkért’91 Alapítvány szükséges eszközök beszerzésével támogatja a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakmai munkáját. Az adományokat pénteken adták át a Veszprémi Tankerület irodájában.

A Gyermekeinkért’91 Alapítvány matracokkal és diagnosztikai eszközökkel támogatta a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat korai fejlesztő szolgáltatását. 

Fekete János, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az 1991-ben alapított szervezet elsősorban gyermekek egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését támogatja. Kezdetben kórházaknak jutattak adományokat, de úgy látták, hogy ezek a jól látható intézmények több támogatást is vonzanak, míg például a védőnői szakszolgálatok iránt kisebb az ilyen jellegű érdeklődés. Az elnök hangsúlyozta: az alapítvány legnagyobb bevételét az adó 1 százalékának felajánlása jelenti, és minden hozzájuk beérkező forintot – az adófelajánlásokat és a közvetlen támogatást is – adományokra fordítanak.

Szedlák Bernadett, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta, hogy szerencsére az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a korai fejlesztés, pályázati források is rendelkezésre álltak. Egy jogszabály-változás következtében minden járásban biztosítaniuk kell a korai fejlesztést elindító vizsgálatot, ami eddig csak a megyeszékhelyen volt elérhető. Az alapítványtól ezért elsősorban olyan Seed diagnosztikai eszközt kértek, amivel már néhány hónapos kortól diagnosztizálható, hogy a gyermek milyen eltérést mutat a normál fejlődéstől.

Az adománynak köszönhetően ezek az eszközök minden járási kirendeltséghez eljutottak. Szedlák Bernadett elmagyarázta, hogy a diagnosztikát követően a szakemberek a család aktív bevonásával kezdik meg a gyerekek fejlesztésést, a szülőknek, nagyszülőknek is megtanítják azokat a feladatokat, amikkel otthon, a mindennapokba beépítve is segíthetik a fejlődést.  A mostani adománynak emellett részei olyan matracok is, amelyekre a még nem ültethető kisgyerekeket higiénikus és biztonságos körülmények között fektethetik le a vizsgálat és a foglalkozások idejére. 

Az alapítvány munkáját Szauer István, a Veszprémi Tankerület vezetője is megköszönte.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.