Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megvolt az utolsó helyetti pillanat

2023. március 5. 14:23
Egyszerre két helyen nyílt meg az a csoportos kiállítás, Utolsó helyetti pillanat címmel, amely a radikális válságkezelés témakörét célozta meg.

A Művészetek Háza Veszprém, valamint a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér szombat délután öt órakor tartotta kiállításuk megnyitóját. A két esemény résztvevői virtuálisan találkoztak egymással, megadva ezzel a jó és extrém hangulatot. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor, Kispál Attila, Kispál Ágnes-Evelin.

Áfrány GáborÁfrány Gábor

Nemes Z. Márió költő, esztéta ünnepélyesen is megnyitotta a kiállítást. Feltette a kérdést, miféle válságban is vagyunk benne, amely meghatározza időbeliségünket, történetiségünket? Mégis miként lehet bizonyos értékek mentén megtalálni a kivezető utat a válságból, jelen helyzetben az ökológiai válságból.

Milyen értékeket szem előtt tartva kell elindulni az úton? A bolygó értékeit? De mi a bolygó?

Nemes Z. szerint a válságkezelés egyfajta döntéshozatal. Egy olyan pillanat, amikor felismerjük, hogy változtatni kell, de még nem született meg a döntés. Ez fokozza fel a krízis hangulatot. Elegendő információ birtokában kell legyünk, hogy megértsük, pontosan miben is vagyunk benne.

Nemes Z. MárióNemes Z. Márió

A klímahelyzet esetében viszont megoszlanak a nézetek, nem egyértelmű, mivel is nézünk szembe, hiszen Nemes Z. szerint nem áll rendelkezésünkre annyi információ, amivel a léptékek meghatározhatók lennének. Éppen ezért is a művészetben jellemző lesz az apokaliptikus hangulat. A megfoghatatlanság szüli az idő paradoxonát: a posztapokaliptikus jelenben élünk, már lemaradtunk arról, hogy a helyzetet időben kezeljük.

Résztvevő művészek: Daczó Enikő, Dezső Tamás, Farkas Imre, Gerhes Gábor, Koter Vilmos, Martin Henrik, Ördög-Gyárfás Ágota, Süveges Rita, Váncsa Domokos és Vetró Bodoni Barnabás.

A kiállítás április kilencedikéig látogatható. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.