2023. június 9.
//
Félix névnap

Megvolt az utolsó helyetti pillanat

Egyszerre két helyen nyílt meg az a csoportos kiállítás, Utolsó helyetti pillanat címmel, amely a radikális válságkezelés témakörét célozta meg.

A Művészetek Háza Veszprém, valamint a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér szombat délután öt órakor tartotta kiállításuk megnyitóját. A két esemény résztvevői virtuálisan találkoztak egymással, megadva ezzel a jó és extrém hangulatot. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor, Kispál Attila, Kispál Ágnes-Evelin.

Áfrány GáborÁfrány Gábor

Nemes Z. Márió költő, esztéta ünnepélyesen is megnyitotta a kiállítást. Feltette a kérdést, miféle válságban is vagyunk benne, amely meghatározza időbeliségünket, történetiségünket? Mégis miként lehet bizonyos értékek mentén megtalálni a kivezető utat a válságból, jelen helyzetben az ökológiai válságból.

Milyen értékeket szem előtt tartva kell elindulni az úton? A bolygó értékeit? De mi a bolygó?

Nemes Z. szerint a válságkezelés egyfajta döntéshozatal. Egy olyan pillanat, amikor felismerjük, hogy változtatni kell, de még nem született meg a döntés. Ez fokozza fel a krízis hangulatot. Elegendő információ birtokában kell legyünk, hogy megértsük, pontosan miben is vagyunk benne.

Nemes Z. MárióNemes Z. Márió

A klímahelyzet esetében viszont megoszlanak a nézetek, nem egyértelmű, mivel is nézünk szembe, hiszen Nemes Z. szerint nem áll rendelkezésünkre annyi információ, amivel a léptékek meghatározhatók lennének. Éppen ezért is a művészetben jellemző lesz az apokaliptikus hangulat. A megfoghatatlanság szüli az idő paradoxonát: a posztapokaliptikus jelenben élünk, már lemaradtunk arról, hogy a helyzetet időben kezeljük.

Résztvevő művészek: Daczó Enikő, Dezső Tamás, Farkas Imre, Gerhes Gábor, Koter Vilmos, Martin Henrik, Ördög-Gyárfás Ágota, Süveges Rita, Váncsa Domokos és Vetró Bodoni Barnabás.

A kiállítás április kilencedikéig látogatható. 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett.
Lengyel kilátás a veszprémi utcán
Lengyel kilátás a veszprémi utcán
A lengyel nemzeti parkokat bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt a Megyeház téri buszmegálló mögötti kerítésen.
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz.
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé.
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.