Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eötvös Károlyra emlékeztek

2023. március 10. 11:42
Péntek délelőtt az Alsóvárosi temetőben, Eötvös Károly sírjánál tartottak megemlékezést születésének évfordulója apropóján.

Hogy pontosan mit jelent városunknak, Veszprémnek Eötvös Károly neve, arról Halmay Gábor, önkormányzati képviselő beszélt: Eötvös politikus, ügyvéd, író, publicista, korának egyik legismertebb közéleti személyisége volt. 1842-ben született Mezőszentgyörgyön, kortársai úgy nevezték: a Vajda. 1878-ban Veszprémben képviselőnek választották.

A sikeres ügyvédről az volt a nemzetközi közvélemény, hogy az emberiség egyik legbecsületesebb, legbátrabb férfija.

Halmay szerint Eötvös ma, a huszonegyedik században is példaképként szolgálhat, ahogy saját korában is meghatározó egyén volt. Első nagy könyvsikere az Utazás a Balaton körül címmel jelent meg, ennek kapcsán pedig szombaton az emlékezők sétát tesznek azokon a Balaton-felvidéki helyeken, amelyek a könyvben is szerepelnek.

A megemlékezés végén a sírhelyen elhelyezték a koszorúkat. Tiszteletét tette többek között Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, a Veszprém Megyei Irodalomtörténeti Társaság, Eötvös nevét viselő könyvtár dolgozói, valamint az Eötvös-leszármazottak.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17 ’Csak egy marék földet kértek emlékül’ – a német kitelepítésekre emlékeztek Márkón megemlékezés ’Csak egy marék földet kértek emlékül’ – a német kitelepítésekre emlékeztek Márkón A magyarországi németek kitelepítéséről emlékeztek meg Márkón pénteken délelőtt, ahol az 1940-es évek derekán történt emberi méltóságot tipró események felidézése mellett a jelenkor problémáira, egyben feladataira is felhívták a figyelmet. A katolikus templomban tartott ünnepségen beszédet mondott Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is. 2024. január 19. 22:00 Kitűnő költő, de nem népét vezető vátesz Kitűnő költő, de nem népét vezető vátesz Endrődi Sándorra emlékeztek kedden, a költő születésének évfordulóján. 2024. január 17. 14:26 A Don-kanyar hőseire emlékeztek, idén is indul emlékmenet A Don-kanyar hőseire emlékeztek, idén is indul emlékmenet Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943 januárjában a szovjet túlerő felőrölte a Don folyó partján harcoló második magyar hadsereget. A harcok veszprémi áldozataira emlékeztek szerda délután a Komatkút téri második világháborús emlékműnél. 2024. január 10. 20:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.