Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
23°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
23°C

Most tetőzik az influenzajárvány!

2023. március 10. 12:27 // Forrás: B&L Online
Békés, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala vármegyékben már csökkent az orvoshoz fordulók száma, Veszprémben nőtt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint 2023. 9. hetében, február 27-e és március 5-e között 295 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, 200-zal kevesebben, mint egy héttel korábban. Közülük 65 700 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést, mindössze 400-zal többnél, mint az azt megelőző héten. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag most értük el a csúcsot: tetőzik a járvány. (Lásd az ábrát!)

Ez egybecseng a virológusok előrejelzésével, valamint az orvosok Covid–19 előtti tapasztalataival, mely szerint márciusban várható a legtöbb influenzaszerű megbetegedés, majd fokozatos csökkenést követően áprilisra elül a járvány – olvasható az A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor posztjában.

Az NNK legújabb tájékoztatása szerint az orvosnál akut légúti fertőzés tüneteivel jártak közül március első hetében is felerészben a 14 éven aluli gyermekek voltak túlsúlyban, majdnem negyedrészben a 15–34 éves korú a fiatal felnőttek. 16,6 százalék a 35–59 éves, 8,1 százalék a 60 év felettiek korcsoportjába tartozott. Az arányok hétről-hétre szinte változatlanok.

Február végéhez képest tíz közigazgatási területen nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók becsült száma (Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna), ötben csökkent (Békés, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Zala), öt területen gyakorlatilag nem változott (Budapest, Pest, Baranya, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron).

A légúti figyelőszolgálat 24 kórházának adatai alapján a 9. naptári héten kezelésre 329 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 75-nél az influenza, 55-nél a Covid–19 vírusa, 46-nál az RSV állt a megbetegedések hátterében.

Az RSV-pozitív betegek 69,6 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid–19 fertőzöttek 67,3 százaléka 60 éves vagy annál idősebb. Influenza okozta SARI megbetegedést továbbra is valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

A 9. héten az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába összesen 268 betegtől érkezett légúti minta. A sentinel (a figyelésben és adatgyűjtésben) résztvevő orvosoktól beküldött 150 légúti minta közül 69 betegnél igazoltak influenzavírus okozta fertőzést, 11 esetben állt SARS-CoV-2 vírus a tünetek hátterében, 3-nál az RSV.

Magyarországon 2023. március első hetében – az MTI által közölt hivatalos adatok szerint – 878 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 125-öt), az egy hónappal ezelőttihez képest 53-mal többet.  A koronavírus-járvány tehát továbbra is mérsékelten zajlik. Újabb 11, többségében idős, krónikus beteg halt meg, s jelenleg 395 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

vehir.hu
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. ma 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.