2023. június 9.
//
Félix névnap

Most tetőzik az influenzajárvány!

2023. március 10. 12:27
B&L Online
Békés, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala vármegyékben már csökkent az orvoshoz fordulók száma, Veszprémben nőtt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint 2023. 9. hetében, február 27-e és március 5-e között 295 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, 200-zal kevesebben, mint egy héttel korábban. Közülük 65 700 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést, mindössze 400-zal többnél, mint az azt megelőző héten. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag most értük el a csúcsot: tetőzik a járvány. (Lásd az ábrát!)

Ez egybecseng a virológusok előrejelzésével, valamint az orvosok Covid–19 előtti tapasztalataival, mely szerint márciusban várható a legtöbb influenzaszerű megbetegedés, majd fokozatos csökkenést követően áprilisra elül a járvány – olvasható az A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor posztjában.

Az NNK legújabb tájékoztatása szerint az orvosnál akut légúti fertőzés tüneteivel jártak közül március első hetében is felerészben a 14 éven aluli gyermekek voltak túlsúlyban, majdnem negyedrészben a 15–34 éves korú a fiatal felnőttek. 16,6 százalék a 35–59 éves, 8,1 százalék a 60 év felettiek korcsoportjába tartozott. Az arányok hétről-hétre szinte változatlanok.

Február végéhez képest tíz közigazgatási területen nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók becsült száma (Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna), ötben csökkent (Békés, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Zala), öt területen gyakorlatilag nem változott (Budapest, Pest, Baranya, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron).

A légúti figyelőszolgálat 24 kórházának adatai alapján a 9. naptári héten kezelésre 329 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 75-nél az influenza, 55-nél a Covid–19 vírusa, 46-nál az RSV állt a megbetegedések hátterében.

Az RSV-pozitív betegek 69,6 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid–19 fertőzöttek 67,3 százaléka 60 éves vagy annál idősebb. Influenza okozta SARI megbetegedést továbbra is valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

A 9. héten az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába összesen 268 betegtől érkezett légúti minta. A sentinel (a figyelésben és adatgyűjtésben) résztvevő orvosoktól beküldött 150 légúti minta közül 69 betegnél igazoltak influenzavírus okozta fertőzést, 11 esetben állt SARS-CoV-2 vírus a tünetek hátterében, 3-nál az RSV.

Magyarországon 2023. március első hetében – az MTI által közölt hivatalos adatok szerint – 878 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 125-öt), az egy hónappal ezelőttihez képest 53-mal többet.  A koronavírus-járvány tehát továbbra is mérsékelten zajlik. Újabb 11, többségében idős, krónikus beteg halt meg, s jelenleg 395 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

vehir.hu

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.