2023. április 2.
//
Áron névnap

Bagolycsalád költözött a hotelbe

Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.

Az EKF és a MOME együttműködése már több évre nyúlik vissza, közösen indították el a „City of Light” névre keresztelt kurzust is, aminek keretében az egyetem hallgatói tervezhettek fényre, fényfestésre épülő látványelemeket Veszprémbe. Ennek az eredménye lett a péntek délelőtt felavatott falfestmény a belvárosi hotel keleti tűzfalán, ami élénk és kontrasztos színvilágával már önmagában is odavonzza a tekintetet, de hamarosan még izgalmasabb hatást kelt majd, amikor lenyugszik a Nap és a természetben is felélednek a baglyok.

Erről Mészáros Zoltán, az EKF programfejlesztési főtanácsadója beszélt a leleplezés előtt, aki hozzátette, hogy a MOME hallgatói számos izgalmas tervvel rukkoltak elő, végül Perecz Annabella koncepciója lett a befutó.

Az alkotást hosszas tervezés után alig egy hét alatt festették fel a falra, a kitalálója pedig elmondta, a festmény grafikai stílusát az 50-es évek illusztrációs világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindez az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki” – mondta el Perecz Annabella.

Az átadón elhangzott, hogy az alkotófolyamot nehezítette a hideg időjárás is, valamint a falfelület egyenlőtlensége is, de így is sikerült négyzetcentiméter pontosan azt a verziót elkészíteni, amit megálmodtak.

A leleplezésen Mészáros Zoltán még elmondta, áprilistól egy újabb izgalmas részlettel egészül ki az alkotás, ugyanis a baglyok szemeiben hamarosan elhelyezett lámpák világítani fognak miután lenyugszik a Nap, ezzel azt sugallva, mintha éjszaka is figyelnék és vigyáznának a belvárosra.

Az egyébként a természetben sem rendkívüli, ha egy város parkjában erdei fülesbaglyokkal találkozik valaki, ugyanis ezek az őshonos madarak sokszor a téli hónapokat ilyen helyeken vészelik át.

Ezt már Török László a Veszprémi Állatkert igazgatója mondta a helyszínen, aki hozzátette, 2020-ban az év madara is ez az állat volt, a jellegzetes fülük mellett pedig világító, sötétnarancssárgás szemükről is fel lehet ismerni őket.

Legutóbb Veszprémben a Cholnoky-városrészben egy óvoda udvarán lehetett észrevenni őket, itt több bagoly is megtalálta a téli odúját, mielőtt visszatértek volna az erdőkbe tavasszal.

Hogy a veszprémiek tetszését mennyire nyeri el az alkotás, arra a napokban fény derül, de elképzelhető, hogy a Kossuth utcai óra hamarosan vetélytársat kap, mint tradicionális találkozási pont, hiszen már a leleplezéskor is elhangzott egy ilyen mondat az utca emberétől: „Találkozzunk 9-kor a baglyok alatt!”

A leleplezés pillanatai alábbi videónkban:

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A Televíziós Újságírók Díjátadóján tizennégy kategóriában hirdettek nyertest.
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.
Zenés kerékpáros felvonulás lesz szombat este, lassabb haladásra kell felkészülni
Zenés kerékpáros felvonulás lesz szombat este, lassabb haladásra kell felkészülni
Egy kerékpáros rendezvény miatt kell a forgalom lassulására számítani április 1-jén, szombaton 19 órától Veszprém belvárosában.
Digitalizálódik a V-Busz
Digitalizálódik a V-Busz
Tizenöt készpénzmentes jegykiadó automata és nyolc darab digitális utastájékoztató tábla tűnt fel Veszprém utcáin, mindegyik a közösségi közlekedést teszi egyszerűbbé a mindennapokban.