Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Bagolycsalád költözött a hotelbe

2023. március 10. 14:25
Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.

Az EKF és a MOME együttműködése már több évre nyúlik vissza, közösen indították el a „City of Light” névre keresztelt kurzust is, aminek keretében az egyetem hallgatói tervezhettek fényre, fényfestésre épülő látványelemeket Veszprémbe. Ennek az eredménye lett a péntek délelőtt felavatott falfestmény a belvárosi hotel keleti tűzfalán, ami élénk és kontrasztos színvilágával már önmagában is odavonzza a tekintetet, de hamarosan még izgalmasabb hatást kelt majd, amikor lenyugszik a Nap és a természetben is felélednek a baglyok.

Erről Mészáros Zoltán, az EKF programfejlesztési főtanácsadója beszélt a leleplezés előtt, aki hozzátette, hogy a MOME hallgatói számos izgalmas tervvel rukkoltak elő, végül Perecz Annabella koncepciója lett a befutó.

Az alkotást hosszas tervezés után alig egy hét alatt festették fel a falra, a kitalálója pedig elmondta, a festmény grafikai stílusát az 50-es évek illusztrációs világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindez az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki” – mondta el Perecz Annabella.

Az átadón elhangzott, hogy az alkotófolyamot nehezítette a hideg időjárás is, valamint a falfelület egyenlőtlensége is, de így is sikerült négyzetcentiméter pontosan azt a verziót elkészíteni, amit megálmodtak.

A leleplezésen Mészáros Zoltán még elmondta, áprilistól egy újabb izgalmas részlettel egészül ki az alkotás, ugyanis a baglyok szemeiben hamarosan elhelyezett lámpák világítani fognak miután lenyugszik a Nap, ezzel azt sugallva, mintha éjszaka is figyelnék és vigyáznának a belvárosra.

Az egyébként a természetben sem rendkívüli, ha egy város parkjában erdei fülesbaglyokkal találkozik valaki, ugyanis ezek az őshonos madarak sokszor a téli hónapokat ilyen helyeken vészelik át.

Ezt már Török László a Veszprémi Állatkert igazgatója mondta a helyszínen, aki hozzátette, 2020-ban az év madara is ez az állat volt, a jellegzetes fülük mellett pedig világító, sötétnarancssárgás szemükről is fel lehet ismerni őket.

Legutóbb Veszprémben a Cholnoky-városrészben egy óvoda udvarán lehetett észrevenni őket, itt több bagoly is megtalálta a téli odúját, mielőtt visszatértek volna az erdőkbe tavasszal.

Hogy a veszprémiek tetszését mennyire nyeri el az alkotás, arra a napokban fény derül, de elképzelhető, hogy a Kossuth utcai óra hamarosan vetélytársat kap, mint tradicionális találkozási pont, hiszen már a leleplezéskor is elhangzott egy ilyen mondat az utca emberétől: „Találkozzunk 9-kor a baglyok alatt!”

A leleplezés pillanatai alábbi videónkban:

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.