Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
2°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
2°C

Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs

2023. március 11. 11:55
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.

Az érmékre a nemesvámosi Krámli Zoltán bukkant rá, aki a múzeummal együttműködve, szabadidejében végez kutatásokat fémkeresővel. (Ez a tevékenység egyébként szigorúan szabályozott és engedélyköteles.) Az első érme megtalálása után alaposabban is átfésülte a lelet környezetét, és miután feltérképezte azt a nagyjából 2x8 méteres területet, ahol további jelzéseket adott a fémdetektor, értesítette a múzeum munkatársait. 

A helyszínen végül 154 ezüst pénzérme és egy ón-ólom ötvözetű gyűrű került elő – mutatta be a leleteket Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. A pénzérméket 1501 és 1592 között verték, négy külföldi (lengyel) is szerepelt közöttük. Vélhetően egy bőr erszényben ásták el őket a tizenöt éves háború idején, feltehetően a közeledő török seregek elől akarták elrejteni a kincset, amiért azonban már nem tudott visszatérni a gazdája. Az évszázadok során a bőr erszény lebomlott, az érméket pedig az erózió szétszórta a talajban. 

Bár az érmék ezüstből készültek, a maguk korában sem számítottak nagyobb vagyonnak, egy kövérebb ludat lehetett vásárolni értük, így tehát nem nemesi kincsről, hanem egy módosabb földműves megtakarításáról beszélhetünk. 

A múzeumigazgató megjegyezte: 2015 óta dolgoznak együtt a régészet iránt érdeklődő önkéntesekkel, akikkel alapvetően a római kori út- és településhálózat mentén keresnek tárgyakat.  A programnak köszönhetően az években több új, korábban ismeretlen régészeti lelőhelyet is sikerült azonosítani. 

Krámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics TiborKrámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics Tibor

Az önkéntesek munkája azonban nemcsak a múlt megismerésében hasznos – vetette fel Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A beruházások, útépítések mentén az előzetes felmérések révén már jóval a munkálatok megkezdése előtt azonosítani lehet a régészek számára érdekes helyszíneket, és azokat előre fel lehet tárni, így nem lassítják az olyan útépítéseket, mint amilyen a 77-es út korszerűsítése és bővítése lesz az előttünk álló években. 

A tervek szerint a település határában megtalált leletegyüttest Nemesvámoson is kiállítják majd a jövőben – ígérte Sövényházi Balázs polgármester. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprém már több mint hatezer éve is népszerű lakóhely volt régészet Veszprém már több mint hatezer éve is népszerű lakóhely volt A minap egy újabb felmérés nevezte meg Veszprémet a legélhetőbb vidéki nagyvárosnak – ez az “élhetőség” pedig történelmi távlatban is látható: nem véletlen, hogy városunk területe az újkőkor óta folyamatosan lakott. De hol éltek az őskori emberek, és mi maradt utánuk?   2023. október 18. 15:29 Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét augusztus 20 Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét Az államalapítási ünnephez kapcsolódva vasárnap délután a Laczkó Dezső Múzeum előtt először megszentelték, majd fel is szelték a város kenyerét.   2023. augusztus 21. 11:29 Éjszaka a múzeumban – Képriport szombatról Éjszaka a múzeumban – Képriport szombatról Ezen a hétvégén élhettük meg az év legrövidebb szombat éjszakáját, és hagyományosan ebben az időpontban rendezték meg a múzeumok éjszakáját. A veszprémi kiállítóhelyek idén is kitettek magukért. 2023. június 25. 13:15 Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kivételes kulturális értékeket képviselő Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítást péntek délelőtt. A művész munkáiból összeállított páratlan kiállításnak az idén 120 éves Laczkó Dezső Múzeum felújított épülete ad otthont, a nyitó tárlat a nagyközönség számára június 24-től látogatható. 2023. június 24. 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.