Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás

2023. március 13. 12:29 // Forrás: HybridCycle
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.

Először Győrben és Pannonhalmán jelentek meg a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciója keretében az óriás gyűjtőpontok, és most úgy tűnik, a csapat a megye nyugati részére is gondolt: Kapuváron és Mosonmagyaróváron folytatják a gyűjtést és a szemléletformálást. Az akció két új helyszíne maga is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, a környezetvédelem erősítésére és a mezőgazdasági fejlesztések, szakmai események befogadására.

Mosonmagyaróváron a 19. század elejétől működik mezőgazdasági és agrártudományi felsőoktatási intézmény, amely jelenleg a Széchenyi István Egyetem szárnya alatt további fenntarthatóság fókuszú tanszékekkel is bővült 2022-ben. A város erős környezetvédelmi programja és hangsúlyos fenntartható városfejlesztési stratégiája rengeteg zöld megoldást biztosít a város lakói számára, kezdve a zöldterületek növelésétől, a közösségi közlekedés fejlesztésén át, akár a közösségi szemétszedésig. Kapuvár pedig többek között a kerékpáros közlekedés fejlesztését és az illegális szemétlerakók felszámolását tűzte ki célul, de a Klímakapu kezdeményezés jelentősen aktivizálta a kapuvári lakosságot is egy környezetbarátabb életmód irányába, mindennapi tanácsokat biztosítva a tudatos életvitelhez.

A CLC gyűjtőpont jól passzol a két város törekvéseihez, egyedi koncepciója erősíti a városok szemléletformáló kezdeményezéseit. A sziget különlegessége, hogy a textil, kemény műanyag és kisméretű elektronikus hulladék befogadásán túl, a leadott anyagokért cserébe hasznos ötleteket ad a tudatos mindennapokhoz, tanácsokat egy hulladékszegény életmódhoz és háttértudást egy jövőbetekintő hozzáálláshoz.

Mindannyian tudjuk, érezzük, látjuk, hogy rendkívül nehéz kikerülni a felesleges hulladék termelését: a zöldségek-gyümölcsök sokszor már csomagolva kerülnek a boltok polcaira, a háztartási és elektronikus eszközöknek a javítása sok esetben nehézkes, vagy egyszerűen jelen körülmények között nem éri meg, a nagyobb rétegek számára elérhető ruhaneműk minősége pedig nem mindig biztosítja a hosszútávú viselés lehetőségét.

Ezek nem fognak egyik napról a másikra megváltozni, a körforgásos gazdasági modell (a meglévő anyagok és eszközök megosztása, javítása, hasznosítása és ezek visszaforgatása a körforgásba) nem váltja fel napjaink fogyasztás fókuszú életmódját egy csettintésre. Ennek ellenére a CLC csapat szemlélete szerint, mindenki tehet valamit a probléma mérsékléséért, és ebben szeretnének ők is segíteni. A gyűjtőkben elhelyezett anyagok a projekten belül mind megtalálják az új helyüket.

A repedt vödrök és kifogyott samponos flakonok formatervezők és designerek bevonásával változhatnak új használati- és dísztárgyakká, az elnyűtt pólók és megkopott textilek egy kis átalakítás és ráncfelvarrás után új formában és új stílussal térnek vissza ismét hordható darabokként, a művészeti programjaink során pedig művészek egyedi alkotásaiként, az elromlott kis elektronikák lehetnek az új megoldások és a körforgásosság látványos hírnökei. 

A CLC gyűjtőpontokkal Győr és Pannonhalma után márciusban Mosonmagyaróváron és Kapuváron találkozhatunk, ahol 1-1 hónapig üzemelnek majd, majd áprilistól egy új várost vesz be a csapat.

A gyűjtés a Széchenyi István Egyetem „Térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojektjének” részeként, a HybridCycle fenntarthatósági ügynökséggel együttműködésben valósul meg Győr-Moson-Sopron megyében.

Érdemes követni a csapat közösségi média platformjait, ahol mindig tájékozódhatunk a gyűjtőpont és a projekthez kapcsolódó programok legfrissebb információiról.

Részletek: www.hybridcycle.hu/circularlivingconcept

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.