2023. április 2.
//
Áron névnap

Átadták a Pro Urbe érdemérmeket

A Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmet azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő, eredményes munkájukkal beírják nevüket a város történelmének térképére. A csütörtök délutáni, ünnepélyes átadónak helyszínéül a Városháza szolgált.

A díjat idén Kovács Kristóf vegyészmérnök, Szabó Éva gyermekgyógyász, valamint Szokolai László úszóedző vehették át. Ahogy Porga Gyula, Veszprém polgármestere fogalmazott, mindig különleges alkalom, amikor a Pro Urbe emlékérmet átadják. Porga utalt rá: bár ő adja át személyesen, mégis, a díj egy közösség hálája és köszönete. Egy olyan közösségé, amely képes a megújulásra, valamint tagjai külön, egyéni szinten is sikert érnek el. A magas szakmai színvonalban dolgozók munkássága mások számára is példaként szolgálhatnak.

Dr. Szabó Éva nagy hangsúlyt fektet az orvos- és nővérképzésre, az általa kinevelt generáció igyekszik tovább vinni a magas színvonalú ellátást. 2003-ban a Gyermekosztály és az Intenzív Egység, vagyis a jelenlegi Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum vezetője lett, emellett három évig a kórház orvosigazgató-helyettese volt. 2003 és 2007 között Veszprém megyei irányított betegellátási modelligazgató volt. 

Jelentős szerepet vállalt a minőségirányítási rendszer bevezetésében, számos projektet és beruházást koordinált és felügyelt. Évtizedekig osztályvezető főorvosa volt a Gyermekgyógyászati Centrumnak, kuratóriumi elnöke a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak.

Dr. Kovács Kristóf 1972-ben diplomázott okleveles vegyészmérnökként a Veszprémi Vegyipari Egyetemen és nyugdíjazásáig a Pannon Egyetemnek, illetve annak jogelődjeinek volt alkalmazottja, sőt nyugdíjba vonulása után is aktív szerepet vállal mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés területén a mai napig. Pályafutását ösztöndíjas gyakornokként kezdte, 1974-ben egyetemi doktori, 1994-ben kémiai tudomány kandidátusa címet szerzett, többször dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban is, majd 1995-ben egyetemi docenssé nevezték ki. 2006-tól tanszékvezetőként, majd 13 éven át intézetigazgatóként vezette az Anyagmérnöki Intézetet.Veszprémben 1967 óta él, közéleti tevékenységét 1969-ben kezdte, szervezője volt az első, 1969-es Veszprémi Egyetemi Napoknak (VEN).

Szokolai László 2003-ban alapította meg a Fűzfői Balaton Úszó Klubot és vezetőedzőként, ügyvezetőként tevékenykedett. 2005-ben székhelyüket Veszprémbe helyezték és megalapították a Balaton Úszó Klubot, 2017-től pedig a Balatonfüredi Úszó Egylet szakedzője lett. Szokolai László részt vett Kiss Judit olimpikon szakmai felkészítésében, Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, junior világbajnok edzője.

Tanítványa lett az első nyíltvízi úszó a 2018-as glasgow-i eredményei alapján, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon (5, 10, 25 km) érmet tudott szerezni. Kiváló tanítványai Kalmár Ákos és Betlehem Dávid is, akik kitartásuknak, szorgalmuknak és mesterüknek köszönhetően szintén egyre nagyobb sikereket érnek el.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Április 2. az autizmus világnapja, amiről évek óta Veszprémben is megemlékeznek. Idén többnapos programsorozatot szerveztek ebből az alkalomból.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Sokat hozzátett a Kék Madár Alapítvány a város boldogságához
Sokat hozzátett a Kék Madár Alapítvány a város boldogságához
Fennállásuknak harmincadik évfordulóját ünnepelte a Kék Madár Alapítvány az Agórában, csütörtök délután.
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Csütörtök délután a Kossuth utcára települt ki a Thyssenkrupp német autóipari vállalat, akik 2021 óta működnek Budapest mellett már Veszprémben is. A cég a mérnöki pozícióit hirdette az utca emberének, és bemutatkozott egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a városvezetés és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.