Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a Pro Urbe érdemérmeket

2023. március 16. 23:07
A Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmet azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő, eredményes munkájukkal beírják nevüket a város történelmének térképére. A csütörtök délutáni, ünnepélyes átadónak helyszínéül a Városháza szolgált.

A díjat idén Kovács Kristóf vegyészmérnök, Szabó Éva gyermekgyógyász, valamint Szokolai László úszóedző vehették át. Ahogy Porga Gyula, Veszprém polgármestere fogalmazott, mindig különleges alkalom, amikor a Pro Urbe emlékérmet átadják. Porga utalt rá: bár ő adja át személyesen, mégis, a díj egy közösség hálája és köszönete. Egy olyan közösségé, amely képes a megújulásra, valamint tagjai külön, egyéni szinten is sikert érnek el. A magas szakmai színvonalban dolgozók munkássága mások számára is példaként szolgálhatnak.

Dr. Szabó Éva nagy hangsúlyt fektet az orvos- és nővérképzésre, az általa kinevelt generáció igyekszik tovább vinni a magas színvonalú ellátást. 2003-ban a Gyermekosztály és az Intenzív Egység, vagyis a jelenlegi Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum vezetője lett, emellett három évig a kórház orvosigazgató-helyettese volt. 2003 és 2007 között Veszprém megyei irányított betegellátási modelligazgató volt. 

Jelentős szerepet vállalt a minőségirányítási rendszer bevezetésében, számos projektet és beruházást koordinált és felügyelt. Évtizedekig osztályvezető főorvosa volt a Gyermekgyógyászati Centrumnak, kuratóriumi elnöke a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak.

Dr. Kovács Kristóf 1972-ben diplomázott okleveles vegyészmérnökként a Veszprémi Vegyipari Egyetemen és nyugdíjazásáig a Pannon Egyetemnek, illetve annak jogelődjeinek volt alkalmazottja, sőt nyugdíjba vonulása után is aktív szerepet vállal mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés területén a mai napig. Pályafutását ösztöndíjas gyakornokként kezdte, 1974-ben egyetemi doktori, 1994-ben kémiai tudomány kandidátusa címet szerzett, többször dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban is, majd 1995-ben egyetemi docenssé nevezték ki. 2006-tól tanszékvezetőként, majd 13 éven át intézetigazgatóként vezette az Anyagmérnöki Intézetet.Veszprémben 1967 óta él, közéleti tevékenységét 1969-ben kezdte, szervezője volt az első, 1969-es Veszprémi Egyetemi Napoknak (VEN).

Szokolai László 2003-ban alapította meg a Fűzfői Balaton Úszó Klubot és vezetőedzőként, ügyvezetőként tevékenykedett. 2005-ben székhelyüket Veszprémbe helyezték és megalapították a Balaton Úszó Klubot, 2017-től pedig a Balatonfüredi Úszó Egylet szakedzője lett. Szokolai László részt vett Kiss Judit olimpikon szakmai felkészítésében, Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, junior világbajnok edzője.

Tanítványa lett az első nyíltvízi úszó a 2018-as glasgow-i eredményei alapján, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon (5, 10, 25 km) érmet tudott szerezni. Kiváló tanítványai Kalmár Ákos és Betlehem Dávid is, akik kitartásuknak, szorgalmuknak és mesterüknek köszönhetően szintén egyre nagyobb sikereket érnek el.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.