2023. április 2.
//
Áron névnap

Budapesti űrfotóval köszöntötte a magyarokat március 15-én a francia űrhajós

2023. március 17. 11:13
Instagramon üzent a magyaroknak Thomas Pesquet, az ESA francia űrhajósa.

A 45 éves űrhajós két alkalommal, 2016/17 és 2020/21 telén teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson, 2021-ben egy hónapon át az állomás parancsnoki feladatait is ellátta. Földetérése óta is gyakran oszt meg az állomásról készített fotókat, folyamatosan dolgozza fel a még nem publikált, archívumban tárolt képeket. 

Forrás: @thom_astro / InstagramForrás: @thom_astro / Instagram

Csütörtökön a magyaroknak üzent, március 15-höz kapcsolódva egy Budapestről készült fotót posztolt. Azt írta: 

"Egyre több és több ország érdeklődik az emberes űrrepülés és annak hozományai iránt, így Magyarország is: ők néhány nappal ezelőtt mutattak be négy űrhajós-jelöltet, akik hamarosan részt vehetnek a kiképzésünkön a frissen kinevezett ESA-űrhajósokkal együtt az EAC-ban [Európai Űrhajózási Központ, Köln – szerk.]. Remélem, hogy újabb magyarok is eljuthatnak a világűrbe a jövőben, köztük nők is! És mivel tegnap a magyarok a nemzeti ünnepüket ünnepelték, arra gondoltam, előszedem ezt a Budapestet, a Duna gyöngyszemét ábrázoló kollázst az Alpha küldetés adatbázisából! Talán még nem késő piros-fehér-zöld kokárdával ünnepelni. #Budapest #Nemzetiünnep"

 

More and more countries are interested in human spaceflight and its benefits, such as Hungary: they presented a few days ago 4 astronaut candidates, who will take part in some training events with our newly selected ESA astronauts at EAC (swipe right to discover them © MTI/KKM Let’s hope for additional Hungarians going to space in the future, including women! )
And as yesterday Hungarians were celebrating Nemzeti ünnep, their national day, I thought I'd get this collage of Budapest, the Pearl of the Danube, out from the #Alpha mission vault! I don't think it's too late to post red, white, and green cockades underneath to celebrate with them!
#Budapest #Nemzetiünnep

 

Forrás: @thom_astro / InstagramForrás: @thom_astro / Instagram

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
Április 1. a bolondok napja, viszont minden bohémságot félretéve, ennek – nevezzük ünnepnek – is megvan az eredete. Sőt, egyszerre több ilyet is fel tudunk sorakoztatni. Cikkünkben összeszedtük ezeket, ám hűen az alkalomhoz, az egyiknek nincs semmilyen valóságalapja. Kitalálják, hogy melyik az?
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Április 2. az autizmus világnapja, amiről évek óta Veszprémben is megemlékeznek. Idén többnapos programsorozatot szerveztek ebből az alkalomból.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.