Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

80 év néhány pillanattal szemben

2023. március 26. 16:02
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.

Fájdalmas péntekként íródott be a történelembe az 1945. március 23-án történt tragikus esemény a bakonyi Olaszfaluban, amikor szovjet katonák meggyilkoltak 32 helyi fiút és férfit, akik nem katonaként, vagy bármilyen ellenállóként léptek fel velük szemben, csupán az idegen hatalom katonái gondolták így.

A település saját megemlékezései közt kiemelt helyen szerepel ennek a sötét eseménynek a felidézése, amely idén sem maradt el, vasárnap szentmisével és koszorúzással készültek az olaszfaluiak.

A település Szentháromság templomában idén Udvardy György, veszprémi érsek is ellátogatott, aki szentbeszédében a hit erejét hozta fel, amivel túl lehet lépni az ilyen tragikus eseményeken.

Mint mondta, Isten nagyobb a félelemnél, a halálnál és a gyűlöletnél is, ő új élettel ajándékozza meg az embereket, ez pedig segít feldolgozni az ilyen értelmetlen halálokat is. Hozzátette, a hit nem azt jelenti, hogy tudunk mindent, hanem, hogy elhisszük, hogy Isten képes erre, ez pedig az igazi gyógyítóerő Krisztus által.

Az ünnepségen idén is jelen volt Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében szintén a tragédia feldolgozásáról beszélt. Kiemelte, hogy a gyilkosságok alig néhány másodperc alatt történtek, mégis közel 80 év elteltével ugyanolyan szeretettel gondol Olaszfalu ezekre a férfiakra, mint éltükben. Ez pedig a szeretet győzelme a gonosz felett, hangsúlyozta a képviselő.

„A szovjetek gyilkos tette megbocsáthatatlan a mai napig, az olaszfaluiak mégis felül tudtak emelkedni azon gyűlöleten, ami ilyenkor természetes emberi reakció lenne. Nem a fájdalomban és bosszúvágyban teljesedtek ki, helyette elhunyt társaik emlékét emelték fel és tartják magasan a mai napig, ahogy most is látszik” – mondta Ovádi Péter.

A jelenlévők a szentmise után közösen megkoszorúzták az elhunytak emlékhelyét.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Emberek voltak az embertelenségben Emberek voltak az embertelenségben A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban. 2023. június 18. 17:05 Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot. 2023. június 4. 13:56 Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban. 2023. május 28. 22:49 Csak törpe nép felejthet ős nagyságot Csak törpe nép felejthet ős nagyságot Katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzási megemlékezést tartottak a magyar hősök napja alkalmából, péntek délelőtt a veszprémi Alsóvárosi temetőben. 2023. május 26. 14:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.