2023. május 31.
//
Angéla névnap

Élő passiójátékot tartanak Veszprémben

2023. március 27. 11:14
Veszprémi Főegyházmegye
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.

A passiójáték kiemelt célja, hogy újjáélessze és megerősítse Veszprém városában a szabadtéri passiójáték hagyományát. Az előadás a kivételes szépségű Margit romoktól, Szent Katalin sétányon és a Patak téren át halad a Benedek-hegyre. A különlegesen szép helyszín – elhelyezkedéséből adódóan – felkínálja a lehetőséget, hogy az evangéliumi események élővé és személyessé váljanak, egyben lehetőséget teremt arra, hogy mindannyiunk szeme láttára elevenedjenek meg Jézus Krisztus utolsó földi napjai.

A Kiss György által rendezett, mintegy 60, korhű jelmezbe bújt önkéntes szereplőt felvonultató szenvedéstörténet a Jeruzsálemi bevonulástól kezdve a keresztre feszítésig jeleníti meg az evangéliumi történéseket a résztvevők szeme előtt. Az evangéliumokból mindenki által jól ismert szöveg sorai, történései a jelenlévők között kelnek életre. 

Az önkéntes szereplők lelkes részvétele mellett számos támogató segítette munkájával, szakértelmével az esemény létrejöttét.

A passiójáték 2023.04.02-án Virágvasárnap 15:00 órakor kezdődik Veszprémben, a Margit-romoknál.

vehir.hu

További cikkek

Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.