Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének

2023. március 27. 11:41 // Forrás: Pressinform
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.

Földesi Tamás negyvenöt éves, feleségével és négy gyermekével Zircen él, több mint húsz éve az ottani pünkösdi közösség pásztora, korábban több mint 15 évig az egyház ifjúsági missziójának volt a vezetője, illetve a Pünkösdi Teológiai Főiskola szenátusának volt tagja. 2020 óta az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetője, ebben a pozíciójában meghatározó szerepet vállalt az egyház hitéleti megújulását célzó stratégia alapjainak lefektetésében.

Elnökként legfontosabb feladatának a hitéleti megújulást tartja, és azt, hogy az egyház be tudja tölteni legalapvetőbb küldetését, az evangélium hirdetését, a pünkösdi keresztény értékek képviseletét gyülekezetein és misszióin keresztül. Ennek alapelemeként a gyülekezeti élet támogatására helyezi a hangsúlyt.
Elnöki beszédében fontosnak nevezte az egyházban megkezdett intézményi reformok kiteljesítését, folytatását is. 

Földesi Tamás (fotó: punkosdi.hu)Földesi Tamás (fotó: punkosdi.hu)

A Magyar Pünkösdi Egyház 2022-ben átfogó átalakításba kezdett intézményeinek szabályozásában, hogy gyökeresen megváltoztassa az egyház közvetett fenntartása alatt működő intézmények feletti irányítását és ellenőrzését. Valamennyi, önállóan gazdálkodó, nem az egyház által alapított, hanem befogadott intézménynél szigorú ellenőrzési mechanizmust vezettek be, az intézményrendszer ellenőrzésére gazdasági, jogi, könyvvizsgálói szakembereket szerződtettek. Ezen felül új szabályozást alkottak az egyház keretein belül működő szervezetek számára, valamint hozzákezdtek az egyház szervezeti és működési szabályzatának, és más szabályainak a felülvizsgálatához. Mindezek célja, hogy tovább erősítsék a kontrollt az intézmények felett.

A Magyar Pünkösdi Egyházban azután tartottak tisztújítást, hogy januárban a teljes elnökség lemondott. Az előző vezetés azzal indokolta döntését, el akarja kerülni a látszatát is annak, hogy megpróbálná befolyásolni azt a hatósági vizsgálatot, amely az egyik egyházhoz tartozó, önálló gazdálkodású intézménynél, a Közösségi Missziónál tart. A lemondott egyházvezetők, akik nem gyanúsítottak az ügyben, biztosak benne, hogy az eljárás során bebizonyosodik, nem követtek el mulasztást az intézmény ellenőrzése során. Lemondásuk miatt először az egyházkerületekben tartottak tisztújítást február–márciusban, ezután pedig az egyház legfőbb döntéshozó fóruma, a közgyűlés választotta meg az elnökséget, az egyház belső szabályai szerint kétharmados többséggel.

A Magyar Pünkösdi Egyház az Országgyűlés által elismert bevett egyház, több, társegyházakat tömörítő szervezet tagja. A keresztény, pünkösdi-karizmatikus irányultságú egyháznak a 2011-es népszámlálás szerint majdnem tízezer tagja van, a 2022-es népszámlálási adatok még nem állnak rendelkezésre. Az egyház keretében országszerte működnek oktatási, valamint bentlakásos és nappali ellátó szociális intézmények, amelyek több tízezer ember ellátásáról gondoskodnak nap mint nap.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.