2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének

2023. március 27. 11:41
Pressinform
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.

Földesi Tamás negyvenöt éves, feleségével és négy gyermekével Zircen él, több mint húsz éve az ottani pünkösdi közösség pásztora, korábban több mint 15 évig az egyház ifjúsági missziójának volt a vezetője, illetve a Pünkösdi Teológiai Főiskola szenátusának volt tagja. 2020 óta az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetője, ebben a pozíciójában meghatározó szerepet vállalt az egyház hitéleti megújulását célzó stratégia alapjainak lefektetésében.

Elnökként legfontosabb feladatának a hitéleti megújulást tartja, és azt, hogy az egyház be tudja tölteni legalapvetőbb küldetését, az evangélium hirdetését, a pünkösdi keresztény értékek képviseletét gyülekezetein és misszióin keresztül. Ennek alapelemeként a gyülekezeti élet támogatására helyezi a hangsúlyt.
Elnöki beszédében fontosnak nevezte az egyházban megkezdett intézményi reformok kiteljesítését, folytatását is. 

Földesi Tamás (fotó: punkosdi.hu)Földesi Tamás (fotó: punkosdi.hu)

A Magyar Pünkösdi Egyház 2022-ben átfogó átalakításba kezdett intézményeinek szabályozásában, hogy gyökeresen megváltoztassa az egyház közvetett fenntartása alatt működő intézmények feletti irányítását és ellenőrzését. Valamennyi, önállóan gazdálkodó, nem az egyház által alapított, hanem befogadott intézménynél szigorú ellenőrzési mechanizmust vezettek be, az intézményrendszer ellenőrzésére gazdasági, jogi, könyvvizsgálói szakembereket szerződtettek. Ezen felül új szabályozást alkottak az egyház keretein belül működő szervezetek számára, valamint hozzákezdtek az egyház szervezeti és működési szabályzatának, és más szabályainak a felülvizsgálatához. Mindezek célja, hogy tovább erősítsék a kontrollt az intézmények felett.

A Magyar Pünkösdi Egyházban azután tartottak tisztújítást, hogy januárban a teljes elnökség lemondott. Az előző vezetés azzal indokolta döntését, el akarja kerülni a látszatát is annak, hogy megpróbálná befolyásolni azt a hatósági vizsgálatot, amely az egyik egyházhoz tartozó, önálló gazdálkodású intézménynél, a Közösségi Missziónál tart. A lemondott egyházvezetők, akik nem gyanúsítottak az ügyben, biztosak benne, hogy az eljárás során bebizonyosodik, nem követtek el mulasztást az intézmény ellenőrzése során. Lemondásuk miatt először az egyházkerületekben tartottak tisztújítást február–márciusban, ezután pedig az egyház legfőbb döntéshozó fóruma, a közgyűlés választotta meg az elnökséget, az egyház belső szabályai szerint kétharmados többséggel.

A Magyar Pünkösdi Egyház az Országgyűlés által elismert bevett egyház, több, társegyházakat tömörítő szervezet tagja. A keresztény, pünkösdi-karizmatikus irányultságú egyháznak a 2011-es népszámlálás szerint majdnem tízezer tagja van, a 2022-es népszámlálási adatok még nem állnak rendelkezésre. Az egyház keretében országszerte működnek oktatási, valamint bentlakásos és nappali ellátó szociális intézmények, amelyek több tízezer ember ellátásáról gondoskodnak nap mint nap.

vehir.hu

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.