Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az észak-balatoni vasútvonalon pályafelújítás lesz március végén és áprilisban

2023. március 28. 10:44 // Forrás: Mávinform
Az észak-balatoni vonalon a korábbi években a Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakaszt villamosították, az állomások részleges akadálymentesítése is megtörtént. Idén a nyíltvonali pályarészek és több állomás átépítését, felújítását végzik el, annak érdekében, hogy megszűnjenek a sebességkorlátozások a vonalszakaszon, a vonatok megfelelő sebességgel közlekedhessenek, ezáltal stabilabbá és betarthatóbbá válik a menetrendszerű vonatközlekedés.

A felújításra váró 700 méteres szakaszon jelenleg több helyen is 60 km/órára korlátozták a vonatok sebességét, a felújítás után ismét 80 km/órás sebességgel haladhatnak a vonatok.  12 vasúti átjáró épül át, a közúti-vasúti szintbeni keresztezések  átépítése során a közúti közlekedés vasúton történő áthaladása javul és biztonságosabb lesz. A most következő munkaszakaszban,

a Balatonkenese és Balatonfüred közötti szakaszon március 29-től április 5-ig és április 11-től 27-ig a vonatközlekedés számára módosított menetrenddel, vonatpótlással, a  lakosság számára pedig zajhatással járó munkavégzést végeznek.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon március 29-tól április 5-ig a pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Balatonkenese és Balatonfüred között valamennyi vonat helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. Április 11-től 27-ig pedig a Szabadbattyán—Alsóörs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt módosul a menetrend, ez idő alatt Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok közlekednek. (A menetrendi hirdetmény itt érhető el.)

A kivitelező a MÁV leányvállalata a MÁV FKG Kft. áprilisban vágányzár keretében végzi a felújítást, ami a munkák jellegéből adódóan zajjal jár nappal és éjszaka egyaránt. A vasútüzemi területen végzett munka az utasok, a közúton közlekedők és vasúti átjárókban közlekedők biztonságához járul hozzá. A munkákat a balatoni szezonon, a nyári menetrenden kívüli időszakban végzik el Balatonkenese és Balatonfüred közötti szakaszon. Érinti Polgárdi, Füle, Balatonfőkajár, Csajág, Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Paloznak, Balatonalmádi, Balatonkenese, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred településeket. A munkálatok során az anyagok rakodása, szállítása, sínek vágása, bontási és építési munkák elvégzése miatt nagyobb zajterhelés lesz, ezért a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság.

A vágányfelújítást kézi munkagépek, közúton és vasúton is használható rakodógépek, kötött pályán közlekedő korszerű vasúti pályaépítő, karbantartó gépek alkalmazásával végzik el. Az itt alkalmazott rostaszerelvény munkagépek hossza kb. 250 méter. A rostálási feladatot a 2021-ben beszerzett nagyteljesítményű RM 85-750 típusú rostagép végzi, amely vízpermet alkalmazásával csökkenti a környezet porterhelését. A kitermelt ágyazatot a 2021-ben forgalomba helyezett MFS-35 típusú kocsikba rakják és szállítják el vasúton,  így nem terhelik a közutakat, ott nem keletkezik zaj- és porterhelés.

Vágányzári munkálatok miatt az alábbi vasúti átjárókat lezárják márciusban:

 • Polgárdi és Csajág állomások között Polgárdinál a Vasút utca vasúti átjáróját félpályán lezárják március 28-án 8 órától 15 óráig, teljes szélességében pedig április 11-én 8 órától 13-án 18 óráig A terelőút a vasúti átjáró mellett kiépített ideiglenes terelőúton vezet a közúti forgalom számára.
 • Alsóörs és Balatonfüred állomások között a Balatonfüred, Jókai Mór utcai vasúti útátjárót lezárják március 28-án 0 órától április 5-én 16 óráig, április 28-án 22 órától 29-én 4 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút – Vaszary Gábor utca – Séta utca – Arad utca érintésével halad.
 • Balatonalmádi és Alsóörs állomások között a Balatonalmádi, Véghelyi Dezső utcai vasúti útátjárót lezárják március 29-én 9 órától 14 óráig és április 4-én 8 órától 15 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút – Véghely Dezső utca érintésével halad.
 • Alsóörs-Balatonfüred állomások között a Paloznak, Balatoni úti vasúti átjárót teljes szélességében lezárják március 29-én 8 órától 31-én 17 óráig, majd április 28-án 22 órától 29-én 4:30-ig. Kerülni a 71-es számú főút – Balatoni utca – Paloznaki utca –Csopak, Kossuth utca érintésével lehet.
 • Balatonkenese és Balatonfűzfő állomások között a Balatonfűzfő, Balaton krt. (Fövenyes strandhoz vezető) vasúti útátjárót teljes szélességében lezárják március 30-án 8 órától április 4-én 17 óráig. A gépjárművek a 71-es számú főút– Sirály utca –Mocsár utca – Vitorlaház utca érintésével kerülhetik ki a lezárt vasúti átjárót. 
 • Alsóörs-Balatonfüred állomások között az Alsóörs, Szerdahelyi úti vasúti útátjárót lezárják március 31-én 8 órától április 3-án 17 óráig, majd április 27-én 22 órától 28-án 4:30-ig. Kerülni a 71-es számú főút – Alsóörs és Csopak, Vörösparti sor érintésével lehet.

 Vágányzári munkálatok miatt az alábbi vasúti átjárókat lezárják áprilisban:

 • Balatonalmádi és Alsóörs állomások között a Káptalanfüred, Vasút utcai útátjárót lezárják teljes szélességében április 2-án 8 órától 5-én 17 óráig. A kerülő út a 71-es számú főút –Kócsag utca felé halad.
 • Balatonkenese és Balatonfűzfő állomások között a Balatonkenese, Kikötő utcai vasúti útátjárót teljes szélességében lezárják április 11-én 8 órától 14-én 18 óráig. A vasúti átjárót a 71-es számú főút – Balatonkenese, Kikötő utca érintésével lehet kikerülni.
 •  Balatonalmádi és Alsóörs állomások között a Káptalanfüred, Kócsag utcai vasúti útátjárót lezárják április 11-én 8 órától 17-én 18 óráig. Kerülni a 71-es számú főút –Kócsag utca felé lehet.
 • Polgárdi és Csajág állomások közötti vasúti átjárót, – melyen a Füle-Balatonfőkajár települések közötti 7205-ös számú főút vezet – teljes szélességében zárják le április 13-án 8 órától 17-én 18 óráig. A vasúti átjáró mellett kiépített ideiglenes terelőúton halad a gépjárműforgalom.
 • Balatonfűzfő-Balatonalmádi állomások között a Balatonalmádi, Véghely Dezső utcai vasúti útátjárót lezárják április 15-én 8 órától 18-án 18 óráig, kerülni a 71-es számú főút – Neptun utca érintésével lehet.
 •  Polgárdi és Csajág állomások között a Csajág, Vasút utcai útátjárót teljes szélességében lezárják április 19-én 7 órától 19-én 17 óráig. Kerülőút nem lesz a zsákutca miatt.
 • Balatonalmádi és Alsóörs állomások között a Balatonalmádi, Véghelyi Dezső utcai vasúti átjárót teljes szélességében lezárják április 20-án 7 órától 27-én 17 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút–Véghely Dezső utca érintésével vezet.
 • Polgárdi és Csajág állomások között a Balatonfőkajár külterületén lévő mezőgazdasági útátjárót április 21-én 8 órától 16 óráig lezárják, terelőút nincs. 
 • Csajág és Balatonkenese állomások között lévő a Balatonkenese, Alteleki úti vasúti átjárót teljes szélességében lezárják április 21-én 8 órától 24-én 18 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút – Balatonkenese, Vak Botyán utca érintésével halad.
 • Csajág és Balatonkenese állomások között a Balatonakarattya, Kövesi úti vasúti útátjárót teljes szélességében lezárják április 22-én 22 órától 23-án 5 óráig, kerülni a 71-es számú főút – Állomás utca –(Fácános utca–Kodolányi utca–Hársfa utca–Ságvár utca) – Kövesút utca útvonalon halad.
 • Balatonfűzfő és Balatonalmádi állomások között a Balatonfűzfő, Vitorlaház utcai vasúti útátjárót teljes szélességében lezárják április 25-én 8 órától 27-én 17 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút – Mocsár utca –Sirály utca útvonalon halad. 
 • Szabadbattyán és Alsóörs között lezárják a vasútvonal Polgárdi-Ipartelepeknél lévő vasúti átjárót a vasútállomás utca kereszteződésében. A teljes útzár április 26-án 8 órától 27-én 16 óráig tart. A gépjárművek a 7-es számú főúton kerülhetik ki a lezárt vasúti átjárót.
 • Alsóörs és Balatonfüred állomások között a Balatonfüred, Csók utcai vasúti átjáró lezárása április 28-án 21 órától 29-én 4 óráig tart. Kerülni a 71-es számú főút – Vaszary Gábor utca – Séta utca –Arad utca érintésével lehet.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.