2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem

2023. március 28. 10:49
Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.

A Pályázati Projekt célja egyes hulladéktípusok (biológiai frakció, elektromos és elektronikai hulladékok, elem- és akkumulátorhulladékok, bizonyos műanyag hulladékok) esetében a körforgásos gazdaság elveinek érvényesülését elősegítő beavatkozási, intézkedési pontok megvizsgálása, elemzése és kidolgozása. Az eredmények segítségével egy komplex pilot projekt megvalósítása a cél a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán. Kiemelt törekvés egy átfogó biohulladék koncepció megalapozása, amely kiterjed a háztartásokban képződő biohulladék begyűjtésének felkészülésére (2023. december 31-től kötelező az elkülönített begyűjtésre való felkészülés a nemzetközi legjobb gyakorlatok felhasználásával), a begyűjtött biohulladék kezelésére vonatkozó javaslattételre, valamint a keletkező haszonanyag mezőgazdasági felhasználhatóságának elősegítésére.

Simon Zsolt, a Vetési Albert Gimnázium intézményvezetője köszöntőjében kiemelte a gimnázium eddigi sikereit a fenntarthatóság tekintetében, illetve örömét fejezte ki a hosszútávú együttműködést illetően.

Csillag Zsolt, Simon Zsolt, Gelencsér AndrásCsillag Zsolt, Simon Zsolt, Gelencsér András

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint olyan világ vesz körül bennünket, ahol a fenntarthatóságnak jelentősége van. – Különösen a fiatalok azok, akik joggal kérhetik számon rajtunk, az idősebb generáció tagjain, hogy mit hagytunk rájuk? Ez talán még nincs veszve, és mi is tehetünk azért, hogy ez a világ jobb legyen – tette hozzá. A rektor bátorította a fiatal közönséget arra, hogy továbbtanulásuk céljául válasszák a „fenntarthatóság egyetemét”, a Pannon Egyetemet, ha magas színvonalon kívánnak elmélyedni a témában.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja kiemelte, a fenntarthatóság, habár divatos kifejezéssé vált napjainkban, súlyos tartalommal bír, amelyre kiemelten fontos felhívni a figyelmet. – Nem korlátlanok az erőforrásaink. Ezen a Föld nevű bolygón annyi erőforrás áll rendelkezésre, amennyi. Nem több. Ezekkel kell jól gazdálkodnunk. Emiatt a legfontosabb hívószó a mértékletesség: muszáj csökkenteni a fogyasztást – tette hozzá.

A köszöntőket követően Kurdi Róbert, egyetemi docens, szakmai vezető a Pannon R(E)gyetem koncepciót mutatta be, majd Bobek-Nagy Janka, tudományos munkatárs, alprojektvezető a Vetési Albert Gimnáziumban megvalósuló hulladékgyűjtési pilot projekt részleteit ismertette.

A Pannon Egyetem és a Vetési Albert Gimnázium együttműködésén keresztül a középiskolás korosztály közvetlen és aktív bevonásával történik az intézményszintű hulladékgyűjtési felmérés, jelentősen elősegítve a hulladékkezeléssel és hulladékgazdálkodással, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás pozitív alakítását.

vehir.hu

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás a 21. században – új kihívások, régi reflexek címmel ültek össze a téma szakértői csütörtökön, a Pannon Egyetemen B épületének konferencia termében.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.