Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari

2023. március 29. 14:54
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.

Az iskola 2017 óta rendszeres résztvevője – és nyertese – az alapítvány pályázatainak. Ezúttal a szerelési gyakorlat során használható modern kéziszerszámokat vásároltak. Az eszközöket nemcsak az iskola diákjai használják majd, hanem öt általános iskolát is bevonnak egy-egy műhelyfoglalkozás erejéig azzal a céllal, hogy a fiatalokat a műszaki pályák felé tereljék. 

Hegedűs Barbara, Szabó István, Irányi László, Kavalecz GáborHegedűs Barbara, Szabó István, Irányi László, Kavalecz Gábor

A nyertes pályázattal elnyert összeget jelképesen szerda délután, sajtótájékoztató keretében adták át az intézményben. A helyszínen Szabó István, a Howmet-Köfém Kft. nemesvámosi üzemének gyárigazgatója elmondta: a cég számára kiemelten fontos a fiatalok műszaki, természettudományos tanulmányainak támogatása. Ezért indították el pályázati programjukat, amelytől azt várják, hogy ezen területek felé csábítják a továbbtanulás előtt álló diákokat. Hozzátette: az iparisokat egy gyárlátogatásra is vendégül látják Nemesvámoson, valamint szakkört szerveznek az iskolában – mindezt azért, hogy a diákok piacképes tudást szerezzenek, amivel hosszú távon is megalapozhatják karrierjüket.

Hegedűs Barbara alpolgármester kijelentette: a város büszke arra, hogy Veszprémben és térségében sikeresen működnek a gazdaság szereplői. Tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Veszprém rendre az élen szerepel az élhető városok rangsorában. Az ő sikerükhöz azonban elengedhetetlen az erős szakképzés – jó látni, hogy a cégeknek is fontos az utánpótlás képzése, és szerepet is vállalnak ebben.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta: a centrum feladata, hogy képzett szakemberekkel lássa el a gazdaságot, és ebben fontos partnerek a vállalkozások. A Howmetnek számos kötődése van az Iparihoz, és a főigazgató abban bízik, hogy ezt egyre több cégről mondhatjuk majd el a jövőben. 

Erre erősített rá Irányi László, az Ipari igazgatója is, aki szerint a Howmet-Köfém Kft. nemesvámosi üzemében “minden sarkon volt iparisokba botlunk”, jelenlegi tanulóik közül is többen teljesítik ott gyakorlatukat, így valóban élő a kapcsolat a cég és az iskola között. Hozzátette: az alapítvány idei pályázatán is elindulnak, ezúttal a szerszámgépek eszközkészletének megújítására szeretnének támogatást nyerni.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.