Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 15. Tas, Anasztázia
2025. április 15. Tas, Anasztázia

Így készüljünk a húsvétra tudatosan!

2023. március 30. 10:49 // Forrás: NOGUCHI
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.

Együtt mindig könnyebb

A rohanó világban bizony az együtt töltött időt is érdemes tudatosan megtervezni, így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Próbáljunk meg időben elkezdeni készülődni, így akár olyan kreatív közös játékokra, például egy izgalmas tojáskeresésre is időnk lehet, ami később családi hagyománnyá válhat.

A készülődésbe is érdemes az egész családot bevonni. Sütés-főzés közben a gyerekek izgalmas, játékos formában számos dolgot elsajátíthatnak: a kalácson gyakorolhatják a fonást, a kiszúróformákkal izgalmas süteményvilágot építhetnek. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekek megismerjék a zöldségek-gyümölcsök változatos felhasználási módját, így például felfedezhetik azt is, hogyan és miért került a tortába reszelt répa.

Le az élelmiszerpazarlással!

A nagyobb ünnepek közeledtével sokszor hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat, és akár több családnak is elegendő ételt készíteni, aminek egy része végül a szemetesben landol. Hogy az élelmiszerpazarlást — és az abból eredő bűntudatot, illetve felesleges költekezést — megelőzzük, érdemes már előre felmérni a vendégek számát, milyen fogások és sütemények voltak az elmúlt években a kedvencek, és mi az, amit csak a hagyomány miatt készítünk el minden esztendőben. Ha tudatosan felvérteztük magunkat az élelmiszerpazarlás ellen, még akkor is előfordulhat, hogy néhány ételből többet készítünk, mint amennyi elfogyna. Ilyenkor érdemes kreatív szemmel nézni az alapanyagokra, és átgondolni, milyen izgalmas fogásokká alakíthatjuk át őket: a maradék tojásból például növényi alapú vajalternatíva hozzáadásával finom szendvicskrémet készíthetünk, a kiszáradt répatortából pedig sütinyalókákat formázhatunk a gyerekek segítségével.

Vigyázzunk a túlevéssel

Húsvétkor a legtöbben elfelejtjük az egészséges táplálkozás szabályait, azonban a finom falatok mellett sem árt odafigyelni arra, hogy miből mennyit eszünk, ezzel elkerülve a fájdalmas puffadást, és a még ünnepek után is tartó emésztési panaszokat. Próbáljunk meg húsvét alatt is a kiegyensúlyozott étkezésre törekedni: ha például szeretjük a majonézes salátákat, érdemes azokat zöldsalátával fogyasztani, a sonka-tojás kombináció mellé pedig készíthetünk margarin hozzáadásával finom zöldségkrémeket, így a kedvenc ételeink mellett a rostbevitelünket is növelhetjük.

Maradékmentő tojáskrém

Hozzávalók:

  • 200 g Rama Classic kenőmargarin
  • 2 db keményre főtt tojás
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 100 g ömlesztett sajtkrém
  • Őrölt fehérbors
  • 1 teáskanál mustár

Elkészítés:

  1. A megpucolt főtt tojásokat durvára törjük egy villával vagy krumplinyomóval.
  2. Hozzákeverjük a sajtkrémet és a finomra vágott petrezselymet.
  3. Őrölt fehérborssal és mustárral ízesítjük.
  4. Összekeverjük a szobahőmérsékletű Rama Classic kenőmargarinnal.
  5. Fogyasztás előtt a szendvicskrémet 20-25 percig hűtőben dermesztjük.

 

Vöröslencsés szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 1/3 Rama növényi alapú vajalternatíva
  • 70 gramm vöröslencse
  • 20 gramm gyömbér
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 5-6 evőkanál kókusztej
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 teáskanál finomítatlan nádcukor

Elkészítés:

  1. Felforralunk 7 dl vizet, ízesítjük 1 teáskanál sóval és nádcukorral, és 5-7 percig főzzük benne a lencsét.
  2. Állni hagyjuk 1-2 percig, majd leszűrjük.
  3. Az 1/3-át félretesszük, a maradékhoz hozzáadjuk a szeletelt gyömbért, a paradicsompürét, egy csipet sót, 1 teáskanál nádcukrot és a kókusztejet. Botmixerrel pürésítjük, majd hűlni hagyjuk 5-7 percig.
  4. A Rama vajalternatíva 1/3-ával eldolgozzuk, majd hozzákeverjük a főtt lencsét. Tálalás előtt 25-30 percig hűtjük.
vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
parlament-ulesterem-2023-MTI-Kovacs-Tamas
parlament-ulesterem-2023-MTI-Kovacs-Tamas
parlament-ulesterem-2023-MTI-Kovacs-Tamas
Elfogadták az alaptörvény tizenötödik módosítását Elfogadta Magyarország Alaptörvényének tizenötödik módosítását az Országgyűlés hétfőn. tegnap 21:54
gg
gg
gg
Gulyás Gergely: konstruktív a párbeszéd a kormány és a megyei jogú városok között Folyamatos és konstruktív a párbeszéd a kormány és a megyei jogú városok között - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Debrecenben, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a városházán. tegnap 16:04
pexels-pixabay-53973
pexels-pixabay-53973
pexels-pixabay-53973
A talált madárfiókák többsége nem szorul megmentésre A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn. tegnap 14:26
pexels-pixabay-372166
pexels-pixabay-372166
pexels-pixabay-372166
Ovádi: a felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.