Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése

2022. június 10. 10:49
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése

A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/3-4046

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódó ,,Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése” című projekt keretében többek között átfogó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására kapott lehetőséget.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata nagyon lényeges szempontnak tartja, hogy a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvénysorozat szolgáltatásai és azok helyszínei mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhetők, elérhetők legyenek, ezért a Kádár utcai parkoló létesítése kiemelkedő fontossággal bír. A belvárosi parkolási gondok megoldását szolgálja az új fejlesztés. Központi elhelyezkedésével a kulturális programok helyszínei, a Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Petőfi Színház is kulturált és ingyenes parkolási lehetőséget kapott a fejlesztéssel.  A fejlesztési területen a garázssor előtt korábban beépítetlen terület és egy leromlott állapotú sportpálya volt. Ezen a helyszínen 100 férőhelyes parkoló épül, amelyből hármat a mozgáskorlátozottaknak tartanak fenn. Az autósok várhatóan a 2022. év második felétől vehetik használatba a parkolót. 

A Hősök kapuja Veszprém várostörténeti és turisztikai jelképe. A Hősök kapuja a Várba vezető funkciójával emlékmű jellegű, magában az épületben az alsó és emeleti szinten múzeum, kiállító terem működik, fent pedig kilátó terasz (tetőterasz) található. A Hősök kapuja felújítása magába foglalja a tetőterasz beázás elleni szigetelését és a falak felszívó nedvesség elleni védelmének kialakítását.

Akadálymentes lesz a jelenleg folyó teljes körű felújítás után a Laczkó Dezső Múzeum épülete, ahol az új gépészeti rendszernek köszönhetően olyan műtárgyakat is bemutathatnak, amelyet eddig a technikai adottságok nem tettek lehetővé.

A beruházás eredményeként akadálymentessé válik az épület, így mozgáskorlátozottak is látogathatják az intézmény kiállításait. A múzeum hátsó, keleti oldalán egy új bejáratot alakítanak ki az alagsori szinten rámpával, az épületen belüli közlekedést pedig a fejlesztés során beépített lift segíti majd.

A fejlesztés részeként megújulnak a kiállítóterek, hőszigetelést kap az épület és kicserélik a nyílászárókat, ami fenntarthatóbbá és olcsóbbá teszi az intézmény működtetését. – A beruházás részeként megújul a homlokzat a kőfelületek tisztításával, restaurálásával és festéssel, teljes felújításon esik át a villamossági rendszer, kisebb alaprajzi átalakítások is történnek, valamint a műtárgyak korszerű világítását lehetővé tevő rendszer is létrejön

A pályázat megvalósítása hozzájárul a kulturális örökség védelméhez azzal, hogy a fejlesztéssel érintett ingatlanokban megvalósuló programsorozat közösségépítő és közösségfejlesztő hatással bír. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyert Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a programsorozat megvalósításával hozzájárul a kulturális örökség védelméhez.

vehir.hu
további cikkek
Háromszáz millió forintból újult meg a Városi Stadion sportcsarnoka városfejlesztés Háromszáz millió forintból újult meg a Városi Stadion sportcsarnoka A városvezetőség és a Veszprém Pannon SE (VPSE) összefogásával, sikeres együttműködésének köszönhetően pályázat útján a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) háromszáz millió forintot biztosított a Városi Stadionban található sportcsarnok felújítására, amelynek első szakasza lezárult. 2024. március 6. 13:12 Költségvetés 2024 - az idei esztendő a veszprémiek éve lesz költségvetés Költségvetés 2024 - az idei esztendő a veszprémiek éve lesz „2024 a veszprémiek éve lesz” – hangzott el Porga Gyula polgármestertől hétfő este, amikor az ActiCity-ben bemutatta Veszprém idei költségvetésének sarokpontjait. A büdzsé 43,5 milliárd forintról szól, aminek egyharmada fejlesztésekre fog menni, valamint elindítanak több olyan programot és támogatási rendszert, amelyeket kifejezetten csak a veszprémiek vehetnek majd igénybe. Az idei költségvetés viszont nem csak 2024-ről szól, a polgármesternek ennél hosszabb távú tervei vannak. 2024. február 6. 0:49 Időugrások Veszprémben Időugrások Veszprémben A Google utcakép funkciójának segítségével készített időgépet egy fiatal videós, amiben pár perc alatt egy évtizedet ugrálhatunk az időben Veszprémben. 2023. december 21. 14:48 Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka útfelújítás Befejeződött a József Attila utca felújítása, jövőre pedig több másik helyszínen folytatódik a munka Befejeződött a József Attila utca felújítása, de a városban nem állnak meg az útrekonstrukciós munkák, jövőre további helyszíneken folytatják. 2023. december 18. 11:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.