2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program

A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.

A programok akár az év minden napján futnak majd a pajtákban, lehetőséget adva a települések szellemének és múltjának összekapcsolását a kortárs kultúra értékeivel.

A csütörtök délutáni sajtóeseményen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a kistelepülések kulturális életét helyben kell támogatni, úgy, hogy az ott élőknek ezekért a rendezvényekért a település határát se kelljen átlépni. A pajtákat a Bakony-Balaton régió közös fejlődésének alapjának képzelik el, melynek célja, hogy a települések identitása megmaradjon, mégis egységes kulturális térség jöjjön létre. A miniszter hozzátette, a Pajta-programhoz csatlakozva ezek a falvak is büszkén viselhetik az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere kiemelte, hogy a 29 pajta támogatásával olyan értékteremtő és értékközvetítő programhelyszínek jöttek létre az EKF keretein belül, amelyek ötvözik a régió kulturális hagyományait és a kortárs művészeteket. Ezzel kiépítenek egy olyan új, kulturális mikrohálózatot, amelyek közelebb hozzák a településeket egymáshoz, erősítik a generációk közötti kapcsolatokat, elérhetővé és szerethetővé teszik a helyi kultúrat az ott élők és a látogatók számára is.

Az eseményen egy rövid kerekasztal-beszélgetés keretei között Müller Mihály, a VEB2023  sajtófőnöke beszélgetett Poszáné Szabó Edittel, Somogyszentpál polgármesterével és Villányi Évával, a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjével a két eltérő hátterű település lehetőségeiről a Pajta programban.

Balatongyörök 2021-ben indította programját, Györöki KultúrMorzsázó néven, és a két évnyi pozitív tapasztalat után idén is szeretnék tovább erősíteni a hagyománytiszteletet, a kortárs kultúra iránti érdeklődést a helyik lakosokban, illetve a teljesen más közegből érkező átutazókban is.

Somogyszentpál polgármestere nagyon fontos lehetőségeket lát a Pajta programban, a hátrányos helyzetű településen szeretnék az ott élő romák és nem romák közötti kapcsolatot friss, lendületes és elsősorban fiatalokat is bevonó kulturális élményekkel gazdagítani. A kultúrára nevelés, a kultúrára való igény elérése voltak az első lépések, melyek részét képezte a művészetterápia és a drámapedagógia. Nemcsak ebben az évben, de hosszútávon is szeretnék folytatni ezeket a kultúrális törekvéseket, az értékhagyás a cél az olyan programokkal, mint például a Street Art fesztivál, vagy a Roma Hősök kiállítás.

 

A pajták idei programjait a VEB2023 EKF honlapján lehet részletesen megismerni:

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-program 

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-esemenyek

 

Balogh Dóra
Domján Attila

További cikkek

Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.