Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei

2023. április 1. 12:26
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.

Péntek este hat lila busz sorakozott fel Veszprémben a Volántelep udvarán, hogy nem sokkal nyolc óra előtt elinduljanak több száz kilométeres útjukra egészen az ország keleti csücskéig, Záhonyig, majd ott a határt átlépve, immáron ukrán területeken haladva tovább elérjék el állomásukat.

Mindez annak döntésnek az eredménye, amit a városi közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag fogadott el, miszerint a V-Busz átadja Ukrajnának tizennégy olyan járművét, amelyek ugyan a szolgáltató tulajdonában vannak, de Veszprémben tavaly óta, amikor is lecserélték a teljes buszparkot már nem teljesítenek szolgálatot.

Ezek közül indult el péntek este hat Mercedes típusú busz a záhonyi határátkelő felé, amiket a V-Busz kollégái vezettek, de a konvojt elkísérte egy szerelőautó is, valamint velük tartott a veszprémi közösségi közlekedésért felelős szolgáltató ügyvezetője is.

Polgári István az indulás előtt portálunknak elmondta, az út körülbelül 10 óráig fog tartani, mivel autópályán is csak 70 km/h-val közlekedhetnek a buszok, az indulás esti óráját pedig éppen ezért választották, hogy a menet ne okozzon fennakadást a magyar utakon.

A Volántelepen Porga Gyula, Veszprém polgármestere is ott volt, amikor elindultak a buszok, amelyek az ukrajnai magyar konzulátus tájékoztatása szerint olyan kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol iskolabuszként, vagy betegszállítóként, illetve egyéb módokon a helyi közösséget szolgálják majd.

Erre pedig azért volt szükség, mert a háború miatt az eddigi járműveiket immáron katonai logisztikai feladatokra elvitték az ország keleti felébe, így az efféle közszolgáltatások is akadoztak Ukrajnában.

A 18-20 éves buszokat a héten a V-Busz kollégái átnézték műszakilag, ahol kellett, ott a kisebb javításokat elvégezték, így pedig tökéletesen használható járművek indulhattak el Ukrajnába.

Portálunkat szombat reggel értesítette Polgári István, hogy sikeresen elértek Záhonyig, ahol átadták a járműveket Kovács Attilának, ungvári magyar konzulnak, aki kárpátaljai buszvezetőkkel átvitte a határon a lila buszokat, a veszprémi buszvezetők pedig a kísérőautókkal hazajöttek.

Polgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) ZáhonynálPolgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) Záhonynál

A maradék nyolc jármű a következő hetekben követi majd őket ugyanígy.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.