Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei

2023. április 1. 12:26
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.

Péntek este hat lila busz sorakozott fel Veszprémben a Volántelep udvarán, hogy nem sokkal nyolc óra előtt elinduljanak több száz kilométeres útjukra egészen az ország keleti csücskéig, Záhonyig, majd ott a határt átlépve, immáron ukrán területeken haladva tovább elérjék el állomásukat.

Mindez annak döntésnek az eredménye, amit a városi közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag fogadott el, miszerint a V-Busz átadja Ukrajnának tizennégy olyan járművét, amelyek ugyan a szolgáltató tulajdonában vannak, de Veszprémben tavaly óta, amikor is lecserélték a teljes buszparkot már nem teljesítenek szolgálatot.

Ezek közül indult el péntek este hat Mercedes típusú busz a záhonyi határátkelő felé, amiket a V-Busz kollégái vezettek, de a konvojt elkísérte egy szerelőautó is, valamint velük tartott a veszprémi közösségi közlekedésért felelős szolgáltató ügyvezetője is.

Polgári István az indulás előtt portálunknak elmondta, az út körülbelül 10 óráig fog tartani, mivel autópályán is csak 70 km/h-val közlekedhetnek a buszok, az indulás esti óráját pedig éppen ezért választották, hogy a menet ne okozzon fennakadást a magyar utakon.

A Volántelepen Porga Gyula, Veszprém polgármestere is ott volt, amikor elindultak a buszok, amelyek az ukrajnai magyar konzulátus tájékoztatása szerint olyan kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol iskolabuszként, vagy betegszállítóként, illetve egyéb módokon a helyi közösséget szolgálják majd.

Erre pedig azért volt szükség, mert a háború miatt az eddigi járműveiket immáron katonai logisztikai feladatokra elvitték az ország keleti felébe, így az efféle közszolgáltatások is akadoztak Ukrajnában.

A 18-20 éves buszokat a héten a V-Busz kollégái átnézték műszakilag, ahol kellett, ott a kisebb javításokat elvégezték, így pedig tökéletesen használható járművek indulhattak el Ukrajnába.

Portálunkat szombat reggel értesítette Polgári István, hogy sikeresen elértek Záhonyig, ahol átadták a járműveket Kovács Attilának, ungvári magyar konzulnak, aki kárpátaljai buszvezetőkkel átvitte a határon a lila buszokat, a veszprémi buszvezetők pedig a kísérőautókkal hazajöttek.

Polgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) ZáhonynálPolgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) Záhonynál

A maradék nyolc jármű a következő hetekben követi majd őket ugyanígy.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Költözik a V-Busz ügyfélszolgálata Költözik a V-Busz ügyfélszolgálata Megnövekedett az utasforgalom, különösen a V-Bike felhasználók száma nő dinamikusan. A jelenlegi ügyfélszolgálati irodát pedig kinőtte a V-Busz. A szolgáltató az elmúlt években számos észrevételt kapott a kismamáktol, idősebb vagy mozgásukban korlátozott utasoktól, hogy a jelenlegi iroda távol van a buszmegállóktól, nehezen megközelíthető. Az új helyszín kiválasztásakor döntő szempont volt az akadálymentesség és az autóbusszal való kedvező eljutás lehetősége, adta hírül a közösségi közlekedésért felelős szolgáltató. tegnap 15:55 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. tegnap 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. tegnap 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.