2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei

Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.

Péntek este hat lila busz sorakozott fel Veszprémben a Volántelep udvarán, hogy nem sokkal nyolc óra előtt elinduljanak több száz kilométeres útjukra egészen az ország keleti csücskéig, Záhonyig, majd ott a határt átlépve, immáron ukrán területeken haladva tovább elérjék el állomásukat.

Mindez annak döntésnek az eredménye, amit a városi közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag fogadott el, miszerint a V-Busz átadja Ukrajnának tizennégy olyan járművét, amelyek ugyan a szolgáltató tulajdonában vannak, de Veszprémben tavaly óta, amikor is lecserélték a teljes buszparkot már nem teljesítenek szolgálatot.

Ezek közül indult el péntek este hat Mercedes típusú busz a záhonyi határátkelő felé, amiket a V-Busz kollégái vezettek, de a konvojt elkísérte egy szerelőautó is, valamint velük tartott a veszprémi közösségi közlekedésért felelős szolgáltató ügyvezetője is.

Polgári István az indulás előtt portálunknak elmondta, az út körülbelül 10 óráig fog tartani, mivel autópályán is csak 70 km/h-val közlekedhetnek a buszok, az indulás esti óráját pedig éppen ezért választották, hogy a menet ne okozzon fennakadást a magyar utakon.

A Volántelepen Porga Gyula, Veszprém polgármestere is ott volt, amikor elindultak a buszok, amelyek az ukrajnai magyar konzulátus tájékoztatása szerint olyan kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol iskolabuszként, vagy betegszállítóként, illetve egyéb módokon a helyi közösséget szolgálják majd.

Erre pedig azért volt szükség, mert a háború miatt az eddigi járműveiket immáron katonai logisztikai feladatokra elvitték az ország keleti felébe, így az efféle közszolgáltatások is akadoztak Ukrajnában.

A 18-20 éves buszokat a héten a V-Busz kollégái átnézték műszakilag, ahol kellett, ott a kisebb javításokat elvégezték, így pedig tökéletesen használható járművek indulhattak el Ukrajnába.

Portálunkat szombat reggel értesítette Polgári István, hogy sikeresen elértek Záhonyig, ahol átadták a járműveket Kovács Attilának, ungvári magyar konzulnak, aki kárpátaljai buszvezetőkkel átvitte a határon a lila buszokat, a veszprémi buszvezetők pedig a kísérőautókkal hazajöttek.

Polgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) ZáhonynálPolgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) Záhonynál

A maradék nyolc jármű a következő hetekben követi majd őket ugyanígy.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.