Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei

2023. április 1. 12:26
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.

Péntek este hat lila busz sorakozott fel Veszprémben a Volántelep udvarán, hogy nem sokkal nyolc óra előtt elinduljanak több száz kilométeres útjukra egészen az ország keleti csücskéig, Záhonyig, majd ott a határt átlépve, immáron ukrán területeken haladva tovább elérjék el állomásukat.

Mindez annak döntésnek az eredménye, amit a városi közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag fogadott el, miszerint a V-Busz átadja Ukrajnának tizennégy olyan járművét, amelyek ugyan a szolgáltató tulajdonában vannak, de Veszprémben tavaly óta, amikor is lecserélték a teljes buszparkot már nem teljesítenek szolgálatot.

Ezek közül indult el péntek este hat Mercedes típusú busz a záhonyi határátkelő felé, amiket a V-Busz kollégái vezettek, de a konvojt elkísérte egy szerelőautó is, valamint velük tartott a veszprémi közösségi közlekedésért felelős szolgáltató ügyvezetője is.

Polgári István az indulás előtt portálunknak elmondta, az út körülbelül 10 óráig fog tartani, mivel autópályán is csak 70 km/h-val közlekedhetnek a buszok, az indulás esti óráját pedig éppen ezért választották, hogy a menet ne okozzon fennakadást a magyar utakon.

A Volántelepen Porga Gyula, Veszprém polgármestere is ott volt, amikor elindultak a buszok, amelyek az ukrajnai magyar konzulátus tájékoztatása szerint olyan kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol iskolabuszként, vagy betegszállítóként, illetve egyéb módokon a helyi közösséget szolgálják majd.

Erre pedig azért volt szükség, mert a háború miatt az eddigi járműveiket immáron katonai logisztikai feladatokra elvitték az ország keleti felébe, így az efféle közszolgáltatások is akadoztak Ukrajnában.

A 18-20 éves buszokat a héten a V-Busz kollégái átnézték műszakilag, ahol kellett, ott a kisebb javításokat elvégezték, így pedig tökéletesen használható járművek indulhattak el Ukrajnába.

Portálunkat szombat reggel értesítette Polgári István, hogy sikeresen elértek Záhonyig, ahol átadták a járműveket Kovács Attilának, ungvári magyar konzulnak, aki kárpátaljai buszvezetőkkel átvitte a határon a lila buszokat, a veszprémi buszvezetők pedig a kísérőautókkal hazajöttek.

Polgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) ZáhonynálPolgári István (balra) és Kovács Attila (jobbra) Záhonynál

A maradék nyolc jármű a következő hetekben követi majd őket ugyanígy.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   tegnap 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Megnyitott az eplényi sípálya szabadidősport Megnyitott az eplényi sípálya Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn. 2023. december 4. 14:14 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.