Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Ovádi Péter: állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség

2023. április 5. 13:02 // Forrás: MTI
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, ne hozzon senki átgondolatlan döntést húsvétkor sem, élő állat vásárlása előtt mindenki mérlegelje a körülményeit és a lehetőségeit.

Húsvétkor sokan gondolják úgy, hogy az ünnep varázsát egy élő állattal, nevezetesen egy nyúllal teszik színesebbé, de bármennyire csalogatónak tűnik az ötlet, ne felejtsük el: állatot tartani felelősség! - figyelmeztetett a kormánybiztos titkársága az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Hangsúlyozták: élő állatot tartani rengeteg örömöt és felejthetetlen pillanatot rejt magában, de az állattartásnak vannak írott és íratlan szabályai, a gazdák felelőssége és feladata megteremteni az állat számára a legjobb körülményeket és maradéktalanul betartani a jogszabályi kötelezettségeket is.

Az állatvédelmi törvényünk szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, ez arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket kell biztosítania, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságoknak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti. Bármennyire a jó szándék vezérel valakit, sosem késő belátni, hogy az adott élethelyzetben nem tudjuk hiánytalanul vállalni az állattartással kapcsolatos teendőket.

Illusztráció: Gavin Allanwood on UnsplashIllusztráció: Gavin Allanwood on Unsplash

Húsvét alkalmából egy nyúl beszerzése a legtöbb esetben csak impulzusvásárlás; ne hozzunk olyan felelőtlen döntést, amelynek következménye, hogy az élő állat sorsa, további gondozása veszélybe kerül, mert lelkesedésünk alábbhagyott! 

Egy nyúl akár egy évtizedig is elélhet, így szükséges megfontolni azt is, hogy hűségesek tudunk-e maradni az állathoz hosszú éveken keresztül. Továbbá az állattartás nem csak időt, elszántságot, türelmet és gondoskodást igényel, hanem gondolni kell az anyagi vonzatokra is, például a takarmányozásra, a táplálásra, a váratlan állatorvosi költségekre.

Számos hazai állatkert, civil szervezet kínál alternatív lehetőségeket, így például nyuszisimogatást és etetést, vagy jelképes örökbefogadást.

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.