Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tojáskiállítás a templomban

2023. április 10. 12:29
2023 darab piros tojást állítottak ki a cholnokyvárosi templomban, melyeket április 20-ig lehet megtekinteni a karzaton.

A tojásokat Pécs önkormányzata ajánlotta fel, akik 2010-ben – amikor ők viselték az Európa Kulturális Fővárosa címet – rendeztek hasonló kiállítást, akkor még csak 2010 darab tojásból. Ezt a kollekciót egészítette ki a tojások alkotója, Mosonyi Éva úgy, hogy az évszámhoz illően 2023 darabot tehessenek közszemlére. A népi iparművész a tojásra forró viasszal ír mintákat, és amikor belemeríti a piros festékbe, a megírt mintákon megmarad a tojáshéj eredeti színe. 

A hímes tojások mindig jelen voltak a szakrális terekben: az asszonyok Krisztus koporsója mellé virágcsokrot és hímes tojásokat helyeztek, de a tojások a hagyományos húsvéti ételszenteléskor is megjárták a templomot. A házigazda, Felker Zsolt atya a kiállításmegnyitón elmondta, hogy a megszentelt ételeket a családok hazavitték és elfogyasztották, hiszen azok magukon viselik Isten áldását, erejét, ami átjárja az ételeket elfogyasztó családtagokat is.

Az atya elmondott egy történetet is a tojások színével kapcsolatban. Amikor Krisztust keresztre feszítették, egy asszony a kereszt mellé tette a tojásokkal teli kosarát és letérdelt imádkozni. Krisztus vére lehullott a tojásokra és vörösre festette azokat. 

A kiállítás szervezésében a Laczkó Dezső Múzeum vett részt. A tojástárlatot Brányi Mária alpolgármester, Mosonyi Éva alkotó és Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató nyitották meg. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49 Udvardy: Elköteleződés Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, a Megváltóban, aki él Udvardy: Elköteleződés Jézus Krisztusban, az Isten Fiában, a Megváltóban, aki él Húsvét ünnepén, vasárnap délelőtt dr. Udvardy György érsek celebrálta az ünnepi szentmisét a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban. 2023. április 10. 12:27 Békét sürgetett Ferenc pápa Békét sürgetett Ferenc pápa Napfényes időben százezer hívő gyűlt össze húsvétvasárnap délelőtt a Szent Péter téren, hogy Ferenc pápával együtt ünnepeljék a föltámadást. Ferenc pápa a központi loggiáról megtartotta húsvéti Urbi et Orbi üzenetét, melyben arra bíztatott, hogy „sietve járjuk be a béke és a testvériség ösvényeit” – számolt be a Vatican News. 2023. április 9. 14:41 Kezdjetek új életet – kérték a magyar vallási vezetők Kezdjetek új életet – kérték a magyar vallási vezetők Húsvét alkalmából a legnagyobb létszámú keresztény egyházak magyarországi vezetői is megszólaltak vasárnap. 2023. április 9. 14:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.