Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erre indulj, ha tojás helyett inkább tulipánt gyűjtenél húsvétkor

2023. április 8. 17:57
Évente több százezren látogatnak el a szélmalmok és tulipánok országába, hogy a világ leghíresebb virágoskertjében gyönyörködjenek. A tulipánláz néhány éve hazánkba is elért, azóta pedig sorra nyílnak a termelői kertek, ahol áprilisban színpompás tulipánágyások között sétálhatunk, illetve a szedd magad akció jegyében egy-egy csokorral is hazavihetünk a virágokból. Mutatjuk, merre induljatok a Dunántúlon, ha a hétvégén csokitojások helyett vagy mellé tulipánt is begyűjtenétek.

Kőröshegyi Levendulás

Magyarország legnagyobb virágoskertjében közel félmillió tulipán bontogatja szirmait, ezen felül az üzemeltetők ötvenezer nárciszhagymát is elültettek az ősszel. A tulipánokat kaspóban is meg lehet vásárolni hagymástul, illetve a szedd magad akció keretében 300 forint/szál áron szüretelhetők. A kutyabarát birtok 800 forintos belépő mellett látogatható, ahol fotósarok is várja az érdeklődőket, emellett a nyár kedvencét, a levendulát és levendulás termékeket is beszerezhetitek.

Tervezett nyitvatartás: április 8-10., 11., 13-14., 15-16-, 17-21., 22-23.

Fotó: Kőröshegyi Levendulás FacebookFotó: Kőröshegyi Levendulás Facebook

TulipGarden Balaton

Öt évvel ezelőtt holland mintára jött létre az ország első tulipános kert hálózata, a TulipGarden, melyhez ma már 13 kert tartozik. Az első ilyen a Balaton mellett, Szőlősgyörökön nyitotta meg kapuit, ahol idén már 110 ezer virág borítja a tájat. Az 50 fajtát bemutató mintakert részben a tulajdonosok ötleteket is adnak az otthoni rendezéshez. 18 év felett a belépő 600 forint, ami két szál tulipánnal levásárolható, és minden további szál tulipán is 300 forintba kerül.

Tervezett nyitvatartás: április 8., 10., 15-16., 22-23.

TulipGarden Csákvár

A Vértes túraösvényei és a Catherin’s Cottages elbűvölő vidéki házai mellett van még ok Csákvárra utazni: a Zöldhegyben helyezkedik el ugyanis az itteni TulipGarden, ahol nemcsak ötvenezer tulipán, illetve jácint és nárcisz várja a látogatókat, de a kertből a Velencei-hegység, az Etyeki-dombság, a Budai-hegység és a Zámolyi-medence teljes területe is megfigyelhető. Az 1000, illetve ünnepnapon 1500 forintos belépő mellé minden esetben 3 szál tulipán jár ajándékba, a virágok 300 forint/szál áron szüretelhetők.

Tervezett nyitvatartás: április 8., 10-11., 14-16., 19-23., 26-30., május 1., 3-7.

Fotó: TulipGarden Vát FacebookFotó: TulipGarden Vát Facebook

TulipGarden Vát

Szombathelytől egy karnyújtásnyira is találunk tulipános kertet, ahol ezen a hétvégén a tulipánszüret mellett tojásvadászatot és kézműves piacot is szerveznek a tulajdonosok. A hűvös idő miatt teljes virágzást most még nem ígérnek, a tulipán azonban így is szüretelhető, az 500 forintos belépőt pedig az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány javára ajánlják fel.

Tervezett nyitvatartás: április 8-10., 15-16., 22-23., 29-30., május 6-7.

TulipGarden Győrladamér

A hálózathoz utolsóként csatlakozott győrladaméri kertészetben második alkalommal tartanak szedd magad vásárt: összesen 34 fajta tulipán 65 ezer hagymája biztosított ehhez. A szintén állatbarát területen emellett a húsvéti hétvégén környékbeli termelők portékáit is meg lehet vásárolni (többek között házi lekvárokat, savanyúságokat, kézműves ajándékokat), illetve jó idő esetén a gyerekeket kerti játékok, hinta, csúszda és akár légvár is várja.

Tervezett nyitvatartás: április 8., 10, 12., 15-16., 19, 22-23., 26., 29-30., május 3., 6-7.

Fotó: TulipGarden Győrladamér FacebookFotó: TulipGarden Győrladamér Facebook

Kincsek Völgye

A bálványosi meditációs központ pár éve tulipánszüreteket is tart, ráadásul itt a tulipán ültetvény is külön extrát tartogat, ugyanis egy mandalát formáz, amin belül különféle színekben pompázik a tulipán. Idén már összesen 50 ezer hagymát ültettek el a tulajdonosok, de nárciszok is bontogatják a szirmaikat. Ha erre jártok, érdemes betérni egy meleg italra is a TeAkincs Teaházba, vagy egy smoothiera, limonádéra, egészséges süteményre és pohárkrémre, de az itteni jurtába és a gyümölcsfaültetvénybe is bekukkanthattok.

Tervezett nyitvatartás: április 8-9., 13-15., 20-23., 27-30., május 1.

Fontos! Az időjárás nagyban alakíthatja a tulipánok virágzását és a nyitvatartást, így indulás előtt mindenképpen tájékozódjatok a kertészetek Facebook-oldalain is.

Bertalan Melinda
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. ma 12:32 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.