Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kortárs alkotások a barokk térben

2023. április 15. 15:12
A Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményének nők által készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. A tárlat július 11-ig térítésmentesen látogatható.

A pénteki megnyitón Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese Magyarország legdinamikusabban fejlődő kortárs művészeti gyűjteményének nevezte az MNB kollekcióját, és megjegyzte: büszke arra az együttműködésre, ami a nemzeti bank és az intézmény között kialakult. 

A kortárs művésznők kiállítása telitalálat és szimbolikusan erővel bír – fogalmazott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki szerint az Európa Kulturális Fővárosa programban elsőbbséget kap a nőiség, a kifinomultság, a művészeti érzék. Hozzátette: a Dubniczay-palota barokk termeiben kézzel foghatóan jelen van a múlt, és a kortárs művészeti alkotások révén különböző idősíkok találkoznak. 

Hamvai Kinga, a kiállítás kurátor és az MNB gyűjteményének vezetője ismertette a kollekciót és a tárlatra összeállított merítést. A nemzeti bank gyűjteményében 1200 alkotás található jelenleg, ezek többsége festmény, de textil munkákat, installációkat, üvegtárgyakat is fellelhetünk a katalógusban, amelyben a háború utáni és kortárs alkotók munkáit szerepeltetik, köztük a legfiatalabb generáció munkáit is.  

A most megnyitott kiállításon termenként egy-egy meghatározott szempont mentén párosították az alkotókat, ez lehet mester-tanítvány kapcsolat, közös téma vagy azonos médium. A kortárs művészet értelmezésében múzeumpedagógiai foglalkozások és kurátori tárlatvezetések is segítenek majd a látogatóknak. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg. 2024. május 22. 17:37 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.