Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kortárs alkotások a barokk térben

2023. április 15. 15:12
A Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményének nők által készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. A tárlat július 11-ig térítésmentesen látogatható.

A pénteki megnyitón Herth Viktória, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese Magyarország legdinamikusabban fejlődő kortárs művészeti gyűjteményének nevezte az MNB kollekcióját, és megjegyzte: büszke arra az együttműködésre, ami a nemzeti bank és az intézmény között kialakult. 

A kortárs művésznők kiállítása telitalálat és szimbolikusan erővel bír – fogalmazott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki szerint az Európa Kulturális Fővárosa programban elsőbbséget kap a nőiség, a kifinomultság, a művészeti érzék. Hozzátette: a Dubniczay-palota barokk termeiben kézzel foghatóan jelen van a múlt, és a kortárs művészeti alkotások révén különböző idősíkok találkoznak. 

Hamvai Kinga, a kiállítás kurátor és az MNB gyűjteményének vezetője ismertette a kollekciót és a tárlatra összeállított merítést. A nemzeti bank gyűjteményében 1200 alkotás található jelenleg, ezek többsége festmény, de textil munkákat, installációkat, üvegtárgyakat is fellelhetünk a katalógusban, amelyben a háború utáni és kortárs alkotók munkáit szerepeltetik, köztük a legfiatalabb generáció munkáit is.  

A most megnyitott kiállításon termenként egy-egy meghatározott szempont mentén párosították az alkotókat, ez lehet mester-tanítvány kapcsolat, közös téma vagy azonos médium. A kortárs művészet értelmezésében múzeumpedagógiai foglalkozások és kurátori tárlatvezetések is segítenek majd a látogatóknak. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 A faragás tizenkilenc árnyalata A faragás tizenkilenc árnyalata A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében. 2024. április 13. 19:55 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.