Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Harminc éve indult újra a Davidikum története

2023. április 17. 22:16
Közös ünnepléssel emlékeztek meg a veszprémi Davidikum középiskolás lakói és nevelői arról, hogy éppen harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás után kezdődött el újra az egyház égisze alatt a kollégiumi élet az intézményben. Az ünnepségen egykori lakók is jelen voltak, akik felelevenítettek vicces, olykor tanulságos élményeket is.

A veszprémi Davidikum történetét sokan csak a rendszerváltás után számolják, holott valójában 195 éve van jelen Veszprémben. Alapjait még Zsolnai Dávid, egykori veszprémi püspök tette le, akkor még árvaháznak szánta és saját vagyonából építette meg. Neve is innen, Szent Dávidtól származik.

Zsolnai hagyatékát gondozva később a szegény sorban élő veszprémi gyermekek gondozását és oktatását végezték az épületben, ez oktatási tevékenység még a szocialista államosítás alatt is megmaradt. A rendszerváltás után aztán Szendi József, akkori érsek kérvényezte, hogy az intézmény kerüljön kerüljön vissza az egyház gondozásába, ez 1993-ban meg is történt, innentől számolják a Davidikum „újkori” történetét.

Ezt a történeti áttekintést hétfőn kora este a kollégium mostani lakói is megismerhették, amikor az intézményben megtartották a születésnapi ünnepségüket, amelyen jelen volt Udvardy György érsek is, Halmay Gábor, önkormányzati képviselő, valamint az egykori és mostani nevelők, intézményvezetők és dikákok is.

Az összegyűlteket Halmay Gábor köszöntötte, aki elmondta, ő maga is hat évet járt a Padányi Gimnáziumba, így neki is személyes élményei vannak a Davidikumról. Mostani szerepében, mint a városrész önkormányzati képviselője pedig azon dolgozik, hogy azonos keresztény értékrend alapján fejlesszék tovább a térséget, ebben pedig kiemelt szerep jut az egyházi intézményeknek is.

Az ünnepségen ezután a Davidikum mostani lakói közül is felléptek zenés előadással, valamint Szabó Dániel személyében egy egykori itt lakó diák is megosztotta élményeit a jelenlévőkkel, amelyek között voltak vicces, a harminc évvel ezelőtti középiskolás életet bemutató anekdoták is.

A jelenlévők végül tortával ünnepelték meg a kerek évfordulót.

Portálunknak nyilatkozatott Dobosné Burján Adrienn, a Davidikum jelenlegi igazgatója is. Ő elmondta, hogy jelenleg 95 kollégistájuk van, ők javában a Veszprémi Főegyházmegye területéről érkeztek ide – a Veszprémi Főegyházmegye határai túlnyúlnak a közigazgatási határokon, így több vármegyét is jelent ez egyszerre – de vannak határon túli magyar kollégisták is, akik valamelyik veszprémi középiskolában tanulnak.

Az igazgató elmondta, rendszeresen szerveznek tanulmányi kirándulásokat, pályaorientációs programokat, de nagyon népszerűek a házi csocsóbajnokságok és pimpong-mérőzések is. A nevelők pedig végig a közösségépítésre és a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt a Davidikumban, tette hozzá az igazgató.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.