2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Az online csalásokról és a V-Busz tavalyi teljesítményéről is szó esett a közgyűlésen

Megtartotta áprilisi ülését a veszprémi képviselő-testület csütörtökön.

Napirend előtt

Képviselői indítványt nyújtott be Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) annak érdekében, hogy jövőre, Szeglethy György egykori polgármester (1854-1910) születésének 170. évfordulóján a Veszprémi Szemle kiemelten mutassa be a város történetének egyik legsikeresebb vezetőjének életét és munkásságát (az ő idejében készült el a színház, a mai megyei könyvtár, a Károly-templom épülete is). Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) támogatta az indítványt, és arról is beszélt, hogy a Városháza épületében is helységet (a jelenleg felújított kis házasságkötő termet) neveznek el a városvezetőről. 

Porga Gyula (fotó: Domján Attila / vehir archív)Porga Gyula (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) egyik pályázatának eredményét kritizálta. Rámutatott: egy cég 50 millió forintot nyert egy zenei fesztivál megrendezésére Balatonalmádiban. A nyertes cég 2021-ben alakult és 2022 év végén a cégben tag lett egy személy, aki a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatósági tagjának a testvére. Nem vet-e rossz fényt ez az EKF megítélésére? – kérdezte a képviselő. A polgármester szerint az EKF megítélését elsősorban a programok és tartós fejlesztések minősége határozza meg. Hozzátette: a részvénytársaság működése minden törvényi előírásnak megfelel. 

Gerstmár Ferenc (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Gerstmár Ferenc (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésével kapcsolatban érdeklődött. Porga Gyula azt felelte, hogy nincs új információja az üggyel kapcsolatban, a Bakonykarszt azonban folyamatosan ellenőrzi a mérőkutakat, a veszprémi vízellátást nem fenyegeti fertőzés.

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a tanárok sztrájkja kapcsán szólalt fel. Mint mondta, szinte óráról órára egyre több közoktatási intézmény tantestületének a jelentős többsége áll ki a nyilvánosság elé és követelik, hogy a demokratikus normákat betartva, tisztességes módon, a számukra is elfogadott szakmai szervezetekkel, és szakszervezetekkel érdemi módon történjenek meg végre az egyeztetések, legyen valódi társadalmi vita! Arról számolt be, hogy a Vetési Albert Gimnázium 50 pedagógusából 40, a Lovassy László Gimnázium 56 tanárából 30 sztrájkolt. A Lovassy Gimnázium pedagógusainak 75%-a nyílt levélben követeli hogy a státusztörvény ne lépjen életbe.

Napirenden: beszámolókat hallgattak meg a képviselők

Benyújtotta éves beszámolóját a városi és a vármegyei rendőrség – előbbit Rausz István rendőrkapitány, utóbbit Anda György főkapitány-helyettes képviselte a közgyűlésen. Arról beszéltek, hogy az országosan tapasztalható tendenciák negatív irányba mutatnak, megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények a gazdasági helyzet romlásával, ugyanakkor sikerült fenntartani a stabil, megnyugtató közbiztonságot. Leginkább az online csalások szaporodtak meg, hiába hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy ne adják meg banki adataikat telefonon, online. Az ilyen bűncselekményekben jóval nagyobb anyagi kár keletkezik, mint ami egy utcai lopásnál előfordulhat, pillanatok alatt milliók tűnhetnek el a bankszámláról, és csekély az esély arra, hogy valaha visszakapja a pénzét a jogos tulajdonos. Erre a szakterületre Veszprémben is külön nyomozócsoport jött létre, akik a bankokkal is kapcsolatban állnak. 

A rendőrség vezetői a képviselők kérdéseire is válaszoltak. Katanics Sándor a gyulafirátóti új sebességmérő hatékonyságáról kérdezett, mint kiderült, átlagos az itt mért gyorshajtások aránya, nem lépi túl az öt százalékot. Gerstmár Ferenc a megelőzés hatékonyságáról érdeklődött, és azt a választ kapta, hogy az iskolások nyitottak és fogékonyak, értik az online világ veszélyeit, míg a felnőttek gyakran csak legyintenek. Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a munkahelyi bűncselekmények, balesetet okozó hanyagság megelőzésével kapcsolatban arról kapott tájékoztatást, hogy a már elkövetett bűncselekmények felderítése a rendőrség, a munkahelyek jogszerű működésének ellenőrzése viszont a kormányhivatal feladatköre.

Beszámolt a 2022-es évről a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége is. Nádai Tamás tűzoltó alezredes, a parancsnokság vezetője elmondta: tavaly közel 1200 káresemény történt a veszprémi tűzoltóság ellátási területén, 37 településen. Tűzesetekben két fő hunyt el, 7 sérült meg, a tűzoltók 71 főt megmentettek. Megduplázódott a szénmonoxid miatti riasztások száma, ez elsősorban annak tudható be, hogy egyre többen szereltetnek otthonukba mérőkészülékeket a saját biztonságuk érdekében. 

Illusztráció: Domján Attila / vehir archívIllusztráció: Domján Attila / vehir archív

Megismerhettük a V-Busz 2022-es beszámolóját is. Polgári István, a társaság vezetője úgy ítélte meg, hogy az új buszflotta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a 2021. decemberében módosított menetrend stabilan ki tudta szolgálni a veszprémiek és a Veszprémben közlekedők igényeit. A jegy- és bérletértékesítésből származó bevétel több, mint 30%-kal haladta meg a tervezettet. Növekvő trendet mutat a bevétel, és az utasszám is érezhetően, 20 százalékkal emelkedett 2020-hoz és 2021-hez képest.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.