Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben

2023. április 27. 21:50
A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7. és 10. között tartják, a programsorozat a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film díszbemutatójával veszi kezdetét. Az idei évben - rendhagyó módon - öt fős, filmes szakemberekből álló zsűri dönt majd a Magyar Mozgókép Díjakról.

A fesztivál a magyar film ünnepe a Veszprém-Balaton régióban, mely idén harmadszor várja a filmrajongókat közönségtalálkozókkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, és a legújabb magyar alkotásokkal, három különböző városban: Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Az esemény háziasszonya Seres Gerda újságíró, a filmes szakemberekből álló zsűri tagjai pedig olyan jeles alakokból áll össze, mint a zsűri elnöke, Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. Továbbá Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatót dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter köszöntője nyitotta, aki elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy az elsősorban turisztikai szempontból ismert régiót szeretnék egy kreatív, kulturális központtá alakítani, és ennek a célkitűzésnek az egyik ékköve a Magyar Mozgókép Fesztivált. Az idei év még kiemelkedőbb lesz a programkínálat szempontjából, és szeretné, ha a térség hosszútávon is a mozgóképszakma találkozó helye maradna, mert így nem csak a közönség érezheti jól magát, de a rendezvények nyomán fejlődik a régió infrastruktúrája, erősödik a gazdasági teljesítménye is. 

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte: fontos szempont, hogy a fesztivál egy valódi örömünnep legyen, amely kiszakítja a mindennapi rutinból a filmrajongókat. Az EKF-fel együttműködve pedig, az elmúlt években útjára indított új nemzeti filmfesztivál méltó az ünnepi jelzőre, amely összehozza a szakmát a közönséggel. A változatos és izgalmas film felhozatal, amiből a szervezők idén válogathattak és a közönség júniusban megnézhet, a magyar filmipar élénkségéről tanúskodik, temérdek tehetség munkájának gyümölcse.

Csáky Attila, a Magyar Mozgókép Fesztivál igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a fesztivál ebben a három városban kapott helyet, melyeken a magyar történelem, kultúra és nemzeti identitás hagyott évszázados nyomokat.

„A film memória és az idő őrzője, a film a múltunk, de a jövőnk is egyben: minden képkocka értékes üzenet és minden film az életünkből mutat meg valamit. A hatása elvarázsol, - mindannyiunkat gazdagít és összeköt. A Magyar Mozgókép Fesztivál erre az élményre ad lehetőséget, minden esemény, kisérőprogram fókuszában is a filmek és azok szeretete, öröme áll.” – összegezte a programsorozat hitvallását a fesztiváligazgató.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével létrejött fesztivál kilenc helyszínen, közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok jelképes 500 Ft-os áron és az ország bármely részéről kedvezményes 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe, aki vonattal érkezik.

A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyet hazánkban elsőként itt láthat a közönség.

Az öttagú zsűri díjazza majd a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal,  mindezt azután, hogy az előzsűri közel kétszáz nevezett alkotásból választotta ki a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit, melyeket a napokban jelentenek be majd a szervezők.

Balogh Dóra
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.