Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C

Szívhez szóló műalkotások

2023. május 4. 22:43
Pálfy Gusztáv Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kiállításának megnyitójával indult útjára az idén 30 éves Gizella-napok programsorozat. Az emberi élet minden rezdülését bemutató, körülbelül kétszáz kisplasztikákból álló galéria kecskeméti székhelyű, de néhány részletét most a Városháza aulájában is megtekinthetnek az érdeklődők.

A kiállítást Porga Gyula polgármester nyitotta meg, megköszönte özvegy Pálfy Gusztávnénak, hogy felajánlásával hozzájárult ahhoz, hogy egy valóban különleges eseménnyel indulhasson útjára a veszprémiek legfontosabb ünnepsorozata, a Gizella-napok. Kiemelte: bár a művész Kecskeméten élt és alkotott, ezer szállal kötődött Veszprémhez, és a város kötelezettségének tekinti, hogy örökségét tovább ápolják.

Pálffy Gusztávné is megosztotta gondolatait: büszkeséggel tölti el, hogy Veszprém város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, hiszen ő is ide járt általános iskolába, de azóta is sokszor visszatér, Veszprém mindig fontos helyet foglalt el férje és az ő életében. Pálfy Gusztávnak a művészet, a szobrászat nem munka volt, hanem hobbi és igazi szerelem. Alkotásaiban tökéletesen adja vissza az emberi lét legfontosabb mozzanatait, mint például az anyaság, a szerelem, az öregedés vagy akár a halál pillanatait.

Pálfy Gusztáv 2021-ben hunyt el, s bár a művész már nincs köztünk, munkássága az ő szavaival jellemezhetőek leginkább:

,,Pályámat végigkíséri az élet szépségeinek ábrázolása.  Sok szobrom nem több mint egy fontos tőmondat, máskor egy elragadtatott sóhaj vagy fájdalmas kiáltás. Bár egész életemben ezzel foglalkoztam, számomra megunhatatlan csoda, miképp lesz a gondolatból – a tűzben megolvasztott fém felhasználásával – egy kézbe fogható, szívhez szóló műalkotás. Szobraim az emberi lét egyszerű, de mégis felemelő eseményeivel foglalkoznak. Kérdéseket tesznek fel a teremtésről, a halálról, a szépségről és az élet elpusztításáról, a háborúról."

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. tegnap 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.