Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Szívhez szóló műalkotások

2023. május 4. 22:43
Pálfy Gusztáv Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kiállításának megnyitójával indult útjára az idén 30 éves Gizella-napok programsorozat. Az emberi élet minden rezdülését bemutató, körülbelül kétszáz kisplasztikákból álló galéria kecskeméti székhelyű, de néhány részletét most a Városháza aulájában is megtekinthetnek az érdeklődők.

A kiállítást Porga Gyula polgármester nyitotta meg, megköszönte özvegy Pálfy Gusztávnénak, hogy felajánlásával hozzájárult ahhoz, hogy egy valóban különleges eseménnyel indulhasson útjára a veszprémiek legfontosabb ünnepsorozata, a Gizella-napok. Kiemelte: bár a művész Kecskeméten élt és alkotott, ezer szállal kötődött Veszprémhez, és a város kötelezettségének tekinti, hogy örökségét tovább ápolják.

Pálffy Gusztávné is megosztotta gondolatait: büszkeséggel tölti el, hogy Veszprém város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, hiszen ő is ide járt általános iskolába, de azóta is sokszor visszatér, Veszprém mindig fontos helyet foglalt el férje és az ő életében. Pálfy Gusztávnak a művészet, a szobrászat nem munka volt, hanem hobbi és igazi szerelem. Alkotásaiban tökéletesen adja vissza az emberi lét legfontosabb mozzanatait, mint például az anyaság, a szerelem, az öregedés vagy akár a halál pillanatait.

Pálfy Gusztáv 2021-ben hunyt el, s bár a művész már nincs köztünk, munkássága az ő szavaival jellemezhetőek leginkább:

,,Pályámat végigkíséri az élet szépségeinek ábrázolása.  Sok szobrom nem több mint egy fontos tőmondat, máskor egy elragadtatott sóhaj vagy fájdalmas kiáltás. Bár egész életemben ezzel foglalkoztam, számomra megunhatatlan csoda, miképp lesz a gondolatból – a tűzben megolvasztott fém felhasználásával – egy kézbe fogható, szívhez szóló műalkotás. Szobraim az emberi lét egyszerű, de mégis felemelő eseményeivel foglalkoznak. Kérdéseket tesznek fel a teremtésről, a halálról, a szépségről és az élet elpusztításáról, a háborúról."

Balogh Dóra
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.