Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az idő megfesti a kiemelt pillanatokat

2023. május 6. 13:32
Ezen a hétvégén búcsúznak iskolájuktól a végzős diákok, akik hétfőn már az érettségi vizsgákon adnak számot az elmúlt években megszerzett tudásukról. A Lovassyban péntek délután rendezték a ballagást.

Az iskola udvara – ami az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával újul meg – nem készült el az ünnepségre, így a ballagást az iskola tornacsarnokában rendezték meg. A végzősök és az őket búcsúztató fiatalabb évfolyamok szószólói mellett Schultz Zoltán igazgató is beszédet mondott. 

– A térben vannak kijelölt, megszentelt helyek, és ugyanígy az idő is kifesti magának a kiemelt pillanatokat – fogalmazott az intézményvezető. Mint mondta, ezen pillanatok jelentőségével már abban a percben és órában is tisztában vagyunk, amikor megtörténnek; nem a nosztalgia szépíti meg őket, hanem a jelenben is érezhetően megkerülhetetlenek. 

Az igazgató felidézte a ballagó évfolyam emlékezetes momentumait, kezdve 2018 szeptemberével, az első évnyitóval. “Rácsodálkozó örömmel látjuk, kivé lettek azóta, a továbblépés milyen lehetőségeit teremtettük meg együtt.” Schultz hozzátette: pedagógusként jó látni, hogy diákjai bizonyos területeken okosabbak, messzebbre juthatnak, és öröm volt megtapasztalni, hogy befogadóak voltak.

Egy végzős évfolyamot elengedni örömmel sem könnyű. Öt év alatt kialakult a bizalom, egymás elfogadása. Kiderült, hogy lehet értelmes vitákat folytatni egymással, tények mentén, érvekkel. Hogy nem csak tisztán nyertes-vesztes helyzetekben lehet gondolkodni, hogy különböző utakon is el lehet jutni helyes következtetésekhez. Az igazgató a kölcsönösséget hangsúlyozta, hiszen nemcsak a tanárok adtak tudást, tapasztalatot, élményeket diákjaiknak, hanem fordítva is. 

Most azonban egészen új kihívás vár a fiatalokra: pénteken a nemzetiségi írásbelikkel ugyanis megkezdődött az érettségi vizsgaidőszak, és bizony a Lovassy több tanulójának is már a ballagásuk délelőttjén is számot kellett adnia tudásáról. A nagy többség hétfőn kezdi meg a vizsgákat, amikor a magyar nyelv és irodalom feladatlapok kerülnek elő. A vizsgák kedden a matematikával, szerdán a történelemmel folytatódnak, csütörtökön angolból, pénteken németből írásbeliznek majd a diákok.

Galéria
Ballagás a Lovassyban 2023
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.