Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatkozik a buddhizmus

2023. május 8. 17:28
Tibet kincseiből nyílt kiállítás a Gyémánt út buddhista közösség épületében vasárnap.

A Tibet-Európa Alapítvány és a Gyémánt út közösség szervezésében megrendezett kiállítást Brányi Mária alpolgármester részvételével nyitották meg vasárnap. Az alpolgármester azt mondta, Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként nem csak Európa kultúráját mutatja be, hanem esetenként olyan távoli vidékeket is, mint Tibet. Brányi méltatta a veszprémi buddhista közösség immár három évtizedre visszanyúló aktív jelenlétét a városban, és arra biztatta a veszprémieket, hogy ismerkedjenek meg az általuk képviselt irányzattal, hiszen aki a kultúra minél szélesebb szeletét ismeri, az annál gazdagabb látókörre tesz szert. 

A Tibet-Európa Alapítvány képviseletében Major Péter elmondta: a civil szervezet célja, hogy hidat képezzen a két és félezer éves tibeti kultúra és Európa között. Megjegyezte, hogy a Gyémánt út közösség alapítóit, a dán Ole Nydahl-t és feleségét, Hannát azzal a misszióval bocsátotta útjára a Karmapa, az egyik legfontosabb tibeti buddhista vallási vezető, hogy nyugaton is ismertessék a tanításokat. Láma Ole elsősorban a világi gyakorlók számára elérhető és alkalmazható módszerekre alapozva építette fel azt a vallási közösséget, amelynek veszprémi képviselői tulajdonképpen a rendszerváltás óta jelen vannak városunkban. 

A kiállítás június 15-ig ingyenesen látogatható a Gyémánt út közösség Brusznyai úti épületében, kedden és csütörtökön 16 óra és 18:30, valamint pénteken, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. tegnap 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. tegnap 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. tegnap 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.