Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Bemutatkozik a buddhizmus

2023. május 8. 17:28
Tibet kincseiből nyílt kiállítás a Gyémánt út buddhista közösség épületében vasárnap.

A Tibet-Európa Alapítvány és a Gyémánt út közösség szervezésében megrendezett kiállítást Brányi Mária alpolgármester részvételével nyitották meg vasárnap. Az alpolgármester azt mondta, Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként nem csak Európa kultúráját mutatja be, hanem esetenként olyan távoli vidékeket is, mint Tibet. Brányi méltatta a veszprémi buddhista közösség immár három évtizedre visszanyúló aktív jelenlétét a városban, és arra biztatta a veszprémieket, hogy ismerkedjenek meg az általuk képviselt irányzattal, hiszen aki a kultúra minél szélesebb szeletét ismeri, az annál gazdagabb látókörre tesz szert. 

A Tibet-Európa Alapítvány képviseletében Major Péter elmondta: a civil szervezet célja, hogy hidat képezzen a két és félezer éves tibeti kultúra és Európa között. Megjegyezte, hogy a Gyémánt út közösség alapítóit, a dán Ole Nydahl-t és feleségét, Hannát azzal a misszióval bocsátotta útjára a Karmapa, az egyik legfontosabb tibeti buddhista vallási vezető, hogy nyugaton is ismertessék a tanításokat. Láma Ole elsősorban a világi gyakorlók számára elérhető és alkalmazható módszerekre alapozva építette fel azt a vallási közösséget, amelynek veszprémi képviselői tulajdonképpen a rendszerváltás óta jelen vannak városunkban. 

A kiállítás június 15-ig ingyenesen látogatható a Gyémánt út közösség Brusznyai úti épületében, kedden és csütörtökön 16 óra és 18:30, valamint pénteken, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.